Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Magnetisk betong laddar elbilen medan du kör

Amerikanska vägmyndigheter kommer testa en ny typ av betong som kan ladda elbilar på vägen - helt trådlöst!

Trött på laddningsköer? Någon gång i framtiden behöver du kanske inte tänka på att ladda. En sak är att elbilar får bättre och bättre räckvidd och gå längre mellan varje laddningsstopp: Så småningom kommer laddningen också att kunna ske kontinuerligt under körning.

Tyska Magment tillhandahåller idag stationära dockningslösningar där laddpunkten (strömspolen) gjuts ned i betonggolvet. Nu har de även utvecklat en ny typ av cementblandning för vägbanor, fulla av magnetiska partiklar. Dessa ska göra det möjligt att överföra elektriciteten trådlöst från vägbanan och upp till fordonet. Magment hävdar att effektiviteten är densamma som de fysiska laddstationerna. Men man undrar såklart hur långt (och i vilken hastighet) man behöver köra för att ladda i praktiken.

Magment-blandningen består av traditionell cement och magnetiske ferrit-partiklar. (Foto: Magment)

Testas i USA

Teknologin är fortfarande i ett tidigt skede, och kommer kräva omfattande testande. Dessutom är det nog främst aktuellt vid byggandet av nya vägar. Magment har därför allierat sig med vägmyndigheterna i den amerikanska delstaten Indiana, där de första testerna och analyserna av betongen egenskaper kommer ske. Senare planeras det att läggas en kortare testbana för att se om det är möjligt att ladda större fordon med upptill 200 kilowatt. Om testet blir lyckat kan det bli aktuellt att elektrifiera en större del av motorvägen i Indiana.

Annons

Vem vet, kanske teknologin kan användas här hemma, kanske också för att hålla vägarna isfria om vintern.

Behöver mer ös! Volkswagen ID.4 är en fin bil att köra, men utan möjligheter att uppgradera stereon känner man sig aldrig som kung på vägen.

 

 

 

 

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 Comment

 1. Hans

  2021-08-06 at 10:53

  Hejsan,

  Jag tycker inte riktigt att ni är uppdaterade på utvecklingen av elvägar. I Sverige har man testat fyra olika tekniska lösningar på allmän väg sedan 2015, såväl konduktiva som induktiva lösningar och både luftledningar och laddning från vägen. Framtiden är redan här och Trafikverket håller precis på att förbereda en upphandling av en längre elvägssträcka mellan Örebro och Hallsberg.
  För övrigt är betongvägar inte en lämplig lösning i vårt nordiska klimat.

  mvh
  Hans Säll
  Affärsutvecklingschef NCC Infrastructure och Ordförande eRoadArlanda
  http://www.eroadarlanda.com
  http://www.smartroadgotland.com

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.