Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Koreansk lyx

Genesis GV60 är baserad på en känd plattform.

Att ingen har hört talas om Genesis är inte så konstigt. Det är nämligen Hyundai-gruppens nya lyxmärke, ungefär som Lexus är för Toyota.

Kommande Genesis GV60 bygger på E-GMP-plattformen som vi känner igen från Hyundai Ioniq 5, vilket innebär att bilen förmodligen är större i verkligheten än den ser ut på bilderna.

Det betyder också att den har samma 800V-teknik som Ioniq 5 (och Porsche Taycan) och att den förmodligen får det största batteripaketet redan från början.

Men GV60 hamnar ett par snäpp över Ioniq 5 – och KIA EV6 som den också delar plattform med – och riktar sig mer mot Audi än VW, med större tonvikt på lyx och dyrare material, med hög utrustningsnivå från början.

Annons

Om Genesis väljer samma drivlina som EV6 GT,kan det betyda upp till 50 mils räckvidd från ett 77,4 kWh batteri, men kanske inte om Genesis väljer att satsa på den största effekten på 585 hk och 740 Nm, som EV6 GT har.

Interiören skiljer sig en del från i Ioniq 5, men har en liknande tudelad skärm i bredformat. På bilderna ser man också att det faktiskt finns knappar på instrumentbrädan, och två skärmar med kameror på utsidan som ersätter sidobackspeglarna.

Dörrhandtagen är infällda i dörrarna och sidorutorna bak slutar i en skarp båge à la EV6, medan bakljusen är integrerade i karossena. Fronten har en grill saller med sensorer som flankeras av fyra smala fält som utgör strålkastarna.

Genesis GV60

Annons

Designen skiljer sig klart från både Ioniq 5 och EV6, och det återstår att se hur GV60 kommer att tas emot när den dyker upp hos återförsäljarna någon gång i början av 2022.

Ioniq 5: Vi ler från öra till öra Ioniq 5 är en bil som många har väntat på. Och bilen gör ingen besviken.
Hyundai IONIQ5 Angle

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.