Search
Generic filters

Ford använder VW:s plattform i framtida elbilar

Ford ingår ett omfattande samarbetw med Volkswagen och bygger sin första elbil på VW:s MEB-plattform 2023. Dessutom kommer elektriska versioner av Transit och F-150.

Efter en liten Covid-19-dvala är det dags att få upp farten igen för flera branscher. Inte minst bilindustrin.

Två av företagen som haft nedgång under coronavirusets härjningarna är Volkswagen och Ford. Nu inleder de två biltillverkarna ett världsomspännande samarbete för att bli mer konkurrenskraftiga i både bra och dåliga tider.

”Mot bakgrund av Covid 19-pandemin och dess påverkan på världsekonomin är det viktigare än någonsin att upprätta motståndskraftiga allianser mellan starka företag”, säger Volkswagen Groups VD Dr. Herbert Diess i ett pressmeddelande.

”Detta samarbete kommer effektivt att sänka utvecklingskostnaderna, bredda den globala distributionen av elektriska och kommersiella fordon samt förbättra båda företagens positioner.”

Alliansen handlar främst om typiska företagsbilar och nyttofordon, och de kommer att utnyttja varandras distributionsnät.

Läs också Videorecension: Audi e-tron - Konsertsal på fyra hjul De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!

Ford och VW samarbetar om smart bilteknik

De två företagen ska samarbeta om självkörande teknik och andra högteknologiska delar. För självkörningen använder de sig av teknik från Argo AI, där båda företagen har ägarintressen. Med investeringar från Ford och Volkswagen får Argo AI:ss plattform nu enligt pressmeddelandet ”det största geografiska påverkansområdet av någon autonom körteknik hittills”.

VW MEB platform
Volkswagens modulära MEB-plattform kommer att ligga till grund för Fords kommande elbilar. Illustration: Volkswagen

Ford bygger bil på VW:s MEB-plattform

Volkswagens modulbaserade MEB-plattform är konstruerad för att maximera invändigt utrymme i bilarna och är grunden för alla kommande elbilar från VW. Inklusive ID.3, som är lika liten som en Golf på utsidan men som en Passat på insidan. Nu är det klart att även Ford ska börja bygga elbilar på VW:s MEB-arkitektur.

Allt startar 2023 och Ford hoppas att redan samma år kunna leverera 600 000 elfordon baserade på MEB-plattformen. I övrigt ska bilen utvecklas på egen hand av Ford.

 

Volkswagen ID.buzz
Vi väntar fortfarande med spänning på Volkswagens elektrifierade hippiebuss ID.Buzz. Foto: VW

Elektrisk Transit och F-150

Vi noterar också att Ford bekräftar helt elektriska versioner av Transit-skåpbilen och världens mest sålda pickup-modell, F-150. Dessa båda modeller ingår inte i samarbetet med VW och bygger inte på MEB-plattformen. Vi får dock vänta lite på dessa, lanseringen är planerad till 2022.

Vad de nya bilarna får för räckvidd, eller vilket slags underhållnings- och ljudsystem de får, återstår att se.

 

Ford F-150 electric
Elektriska Ford F-150 har ännu inte lanserats ännu, men har observerats ute på vägarna. Foto: Skärmdump från CarWows YouTube-video

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lenovo X1 Fold går redan att beställa.
  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Honda e

  Riktpris: 400000 kr Teknikfest på fyra hjul

  Mercedes EQC med Burmester Surround Sound System

  Riktpris: 30000 kr Ljudet av tystnad

  BMW i8

  Riktpris: kr Miljöbil i bensinslukarkostym

  Audi e-tron med Bang & Olufsen Premium Sound System

  Riktpris: 14500 kr Konsertsal på fyra hjul
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.