Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Eve Air bygger nu fabrik för flygande bilar i Brasilien

Flygande bilar är ett steg närmare att bli verklighet när Eve Air bygger fabrik för produktionen.

Skrivet av / 2023-07-22 - 11:54
Eve Air bygger nu fabrik för flygande bilar i Brasilien

En framtidsvision har länge varit den dag när vi har flygande bilar som i den tecknade serien The Jetsons från 60-talet. Idag är det nog få som tror att privatpersoner kommer susa runt i sådana. I stället ses det som ett alternativ till taxi i städer med igenproppad trafik, på samma sätt som det idag finns helikopterservice, fast enklare och billigare. Branschen föreställer sig resor i prisläget 50–100 euro.

Ett av företagen som har kommit långt med att bygga eVTOL (electric vertical take-off and landing) fordon är brasilianska Eve Air Mobility. Det som gör dem trovärdighet är att det inte är ytterligare en start-up i ett garage. Det är faktiskt ett dotterbolag till Embraer, världens tredje största flygplanstillverkare, efter Boeing och Airbus.

Läs också Flygande bil ett steg närmare verklighet Eve kanske inte blir först ut med en flygande bil men flygindustrin tror på deras prototyp.

Fordonet de vill bygga är en hybrid mellan en helikopter och en jättestor drönare, med plats för sex passagerare. Elektrisk framdrift ska göra dem tystare och framför allt utsläppsfria. Eve Air Mobility har redan beställningar på 3 000 fordon.

Foto: Eve Air Mobility

Därmed är det dags att förbereda för att faktiskt bygga dem. Det gör de nu genom att utöka Embraers område utanför São Paulo i Brasilien. Området har valts för sin närhet till stora vägar och järnväg, samt tillgång till Embraers resurser. För att optimera tillverkningen har företaget sedan ett år ett samarbete med Porsche Consulting som hjälper till med strategier för tillverkning och logistik.

 

Källa: Pressmeddelande

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

Nu kan du beställa Polestar 4

Apple Car år 2028?

Teslas " folkvagn" är på väg

Elektriska Porsche Macan lanserad

Jeep Wagoneer S lanseras i år

Tesla Model Y krossar allt i Europa

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen