Elektrisk kompakt-SUV frå Mercedes

I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Annons
Annons
forfatter

Mercedes har länge antytt att fler elektriska modeller är på väg och i dag har den nya kompakta SUVen EQA haft officiell premiär. Mercedes presenterade bilen på en digital presskonferens som du kan titta på längst ned i artikeln.

Mercedes-Benz EQA

EQA blir lillebror till EQC och ska ta upp kampen med bland annat Audi Q4 e-tron, som också förväntas komma under våren/sommaren 2021. EQA är i praktiken en elektrisk version av hybridmodellen GLA. Basmodellen EQA 250 har en effekt på 140 kW och längre fram kommer starkare versioner med upp till 200 kW och fyrhjulsdrift.

Så här ser den officiella versionen av Mercedes EQA ut. (Foto: Mercedes-Benz)

Mercedes-Benz EQA

EQA blir lillebror till EQC och ska ta upp kampen med bland annat Audi Q4 e-tron, som också förväntas komma under våren/sommaren 2021. EQA är i praktiken en elektrisk version av hybridmodellen GLA. Basmodellen EQA 250 har en effekt på 140 kW och längre fram kommer starkare versioner med upp till 200 kW och fyrhjulsdrift.

(Foto: Mercedes-Benz)

EQA är helt nyutvecklad och batteriet på 66,5 kWh är en integrerad del av chassit. Med snabbladdare kan det laddas med upp till 100 kW, vilket innebär från 10–80 % på bara 30 minuter. Strömförbrukningen enligt WLTP är på ca 1,8 kWh/mil.

Liksom storebror EQC har EQA en intelligent navigation som inte bara räknar fram snabbaste vägen till en destination, utan även tar hänsyn till vilken rutt som förbrukar minst energi och var det finns laddmöjligheter.

Annons
Läs också
Lyxbil med lyxljud Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!

Utrustning

EQA kan förses med dragkrok och den framhjulsdrivna versionen får dra släp på upp till 750 kg. Kommande versioner med fyrhjulsdrift får högre släpvagnsvikt.

Standardversionen har LED-strålkastare med automatisk ljusbildsjustering, elektrisk baklucka som kan öppnas med en fotrörelse, 18-tums fälgar, stämningsbelysning i 64 olika färger och det röststyrda infotainmentsystemet MBUX.

(Foto: Mercedes-Benz)

EQA kan fås med den intelligenta fjädringen Adaptive Damping System som automatisk övervakar och justerar fjädringen på de fyra hjulen individuellt.

Det går också att beställa bilen med olika självkörande funktioner och säkerhetssystem. Adaptiv farthållare som automatiskt justerar farten i och inför kurvor, rondeller och motorvägsavfarter. Systemet får via navigationen också information om kommande köer och trafikstockningar.

Precis som andra elbilar från Mercedes-Benz kan EQA ”förklimatiseras” medan den laddas vilket gör att energin till detta tas från elnätet och inte från batteriet. Den har också en värmeväxlare som återvinner och ”växlar upp” överskottsvärme från drivlinan till kupén.

Annons

Svensk säljstart är preliminärt i februari och de första bilarna kommer under våren.

Här är videon från Mercedes-lanseringen:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
Om du har en Formation-högtalare från B&W så kan du se fram åt att B&W Music-appen äntligen har kommit, med musikavspelning och multiroom.
Seriös förstärkare för highend-hörlurar.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.