TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Elektrisk kompakt-SUV frå Mercedes

I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!

forfatter
Publicerad 2021-01-20 - 11:09

Mercedes har länge antytt att fler elektriska modeller är på väg och i dag har den nya kompakta SUVen EQA haft officiell premiär. Mercedes presenterade bilen på en digital presskonferens som du kan titta på längst ned i artikeln.

Mercedes-Benz EQA

EQA blir lillebror till EQC och ska ta upp kampen med bland annat Audi Q4 e-tron, som också förväntas komma under våren/sommaren 2021. EQA är i praktiken en elektrisk version av hybridmodellen GLA. Basmodellen EQA 250 har en effekt på 140 kW och längre fram kommer starkare versioner med upp till 200 kW och fyrhjulsdrift.

Så här ser den officiella versionen av Mercedes EQA ut. (Foto: Mercedes-Benz)

Mercedes-Benz EQA

EQA blir lillebror till EQC och ska ta upp kampen med bland annat Audi Q4 e-tron, som också förväntas komma under våren/sommaren 2021. EQA är i praktiken en elektrisk version av hybridmodellen GLA. Basmodellen EQA 250 har en effekt på 140 kW och längre fram kommer starkare versioner med upp till 200 kW och fyrhjulsdrift.

(Foto: Mercedes-Benz)

EQA är helt nyutvecklad och batteriet på 66,5 kWh är en integrerad del av chassit. Med snabbladdare kan det laddas med upp till 100 kW, vilket innebär från 10–80 % på bara 30 minuter. Strömförbrukningen enligt WLTP är på ca 1,8 kWh/mil.

Liksom storebror EQC har EQA en intelligent navigation som inte bara räknar fram snabbaste vägen till en destination, utan även tar hänsyn till vilken rutt som förbrukar minst energi och var det finns laddmöjligheter.

Läs också Lyxbil med lyxljud Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!

Utrustning

EQA kan förses med dragkrok och den framhjulsdrivna versionen får dra släp på upp till 750 kg. Kommande versioner med fyrhjulsdrift får högre släpvagnsvikt.

Standardversionen har LED-strålkastare med automatisk ljusbildsjustering, elektrisk baklucka som kan öppnas med en fotrörelse, 18-tums fälgar, stämningsbelysning i 64 olika färger och det röststyrda infotainmentsystemet MBUX.

(Foto: Mercedes-Benz)

EQA kan fås med den intelligenta fjädringen Adaptive Damping System som automatisk övervakar och justerar fjädringen på de fyra hjulen individuellt.

Det går också att beställa bilen med olika självkörande funktioner och säkerhetssystem. Adaptiv farthållare som automatiskt justerar farten i och inför kurvor, rondeller och motorvägsavfarter. Systemet får via navigationen också information om kommande köer och trafikstockningar.

Precis som andra elbilar från Mercedes-Benz kan EQA ”förklimatiseras” medan den laddas vilket gör att energin till detta tas från elnätet och inte från batteriet. Den har också en värmeväxlare som återvinner och ”växlar upp” överskottsvärme från drivlinan till kupén.

Svensk säljstart är preliminärt i februari och de första bilarna kommer under våren.

Här är videon från Mercedes-lanseringen:

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
BMW:s råaste hittills BMW i4 M50 har modifierad kaross och unik drivlina.
Nu kan du beställa din Polestar 6 Polestar 6 blir en Porsche-mördare
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Billigare Tesla Y? Det finns tecken på att Tesla har en bakhjulsdriven Model Y på gång. Den byggs i så fall i Tyskland och har ett mindre batteri – och den kan komma väldigt snart.
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend