Du kan få den med Bose-stereo också

Men då får du göra beställningen snart.
Annons
Annons
forfatter

Mazdas första serietillverkade elbil kan snart ses på vägarna här hemma. Produktionen av MX-30 har redan börjat, enligt Mazda monterades de första exemplaren 19 maj på Ujina 1-fabriken i Hiroshima.

Den kompakta elbilen ställer upp i samma segment som BMW i3, Mini Cooper SE och Honda E, och har ett relativt litet 35,5 kWh-batteri med en räckvidd på 200 km enligt WLTP-standarden för kombinerad körning.

(Foto: Mazda)

Elbil för stadsbor?

Dörrarna öppnas från mittstolpen – eller rättare sagt: där den skulle ha suttit – precis som på BMW i3, även räckvidden och motoreffekten är jämförbar. Elmotorn har 145 hästkrafter och driver framhjulen, vilket förflyttar den 1645 kilo tunga Mazdan från 0 till 100 km/h på 9,7 sekunder. Topphastigheten är 140 km/h.

Om någon reagerar på batterikapaciteten så säger Mazda att batteriet är valt för att uppnå en optimal balans mellan lagom räckvidd för vardagliga behov och bilens totala koldioxidutsläpp ur ett så kallad LCA-perspektiv (Life-Cycle Assessment).

Räckvidden för stadskörning anges vara 262 km, vilket räcker långt för stadsbor som behöver bil.

MX-30 är 4,39 m lång och har en lastkapacitet på 366 liter (och högst 75 kg taklast). Observera att bagageutrymmet krymper om man väljer bilstereon från Bose, som är standard i utrustningsversionen Cosmo – som för övrig länge har varit Mazdas beteckning för de bäst utrustade versionerna.

(Foto: Mazda)

Bose-stereo

Bose-systemet stjäl ett par liter lastutrymme och krymper lastkapaciteten krymper till 341 liter.

I utrustningsversionen Sky – och den ännu bättre utrustade First Edition – får man ett normalt ljudsystem med åtta högtalare. Bose-systemet har däremot tolv högtalare och starkare förstärkare. Alla versioner är utrustade med Apple CarPlay, Android Auto och Bluetooth-handsfree.

(Foto: Mazda)

Priser

Mazda MX-30 börjar på 348 000 kronor för Sky-versionen. Lanseringsmodellen First Edition kostar 350 000 kronor, och om man beställer den före slutet av juni får man First Edition med en förinstallerad hemladdare från DEFA.

För Cosmo stiger priset till 382 000 kronor innan fler tillbehör läggs till. Men det är den man ska ha om man vill ha bäst ljud.

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Nu är den här efter 40 års utveckling.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.