Search
Generic filters

Du kan få den med Bose-stereo också

Men då får du göra beställningen snart.

Mazdas första serietillverkade elbil kan snart ses på vägarna här hemma. Produktionen av MX-30 har redan börjat, enligt Mazda monterades de första exemplaren 19 maj på Ujina 1-fabriken i Hiroshima.

Den kompakta elbilen ställer upp i samma segment som BMW i3, Mini Cooper SE och Honda E, och har ett relativt litet 35,5 kWh-batteri med en räckvidd på 200 km enligt WLTP-standarden för kombinerad körning.

(Foto: Mazda)

Elbil för stadsbor?

Dörrarna öppnas från mittstolpen – eller rättare sagt: där den skulle ha suttit – precis som på BMW i3, även räckvidden och motoreffekten är jämförbar. Elmotorn har 145 hästkrafter och driver framhjulen, vilket förflyttar den 1645 kilo tunga Mazdan från 0 till 100 km/h på 9,7 sekunder. Topphastigheten är 140 km/h.

Om någon reagerar på batterikapaciteten så säger Mazda att batteriet är valt för att uppnå en optimal balans mellan lagom räckvidd för vardagliga behov och bilens totala koldioxidutsläpp ur ett så kallad LCA-perspektiv (Life-Cycle Assessment).

Räckvidden för stadskörning anges vara 262 km, vilket räcker långt för stadsbor som behöver bil.

MX-30 är 4,39 m lång och har en lastkapacitet på 366 liter (och högst 75 kg taklast). Observera att bagageutrymmet krymper om man väljer bilstereon från Bose, som är standard i utrustningsversionen Cosmo – som för övrig länge har varit Mazdas beteckning för de bäst utrustade versionerna.

(Foto: Mazda)

Bose-stereo

Bose-systemet stjäl ett par liter lastutrymme och krymper lastkapaciteten krymper till 341 liter.

I utrustningsversionen Sky – och den ännu bättre utrustade First Edition – får man ett normalt ljudsystem med åtta högtalare. Bose-systemet har däremot tolv högtalare och starkare förstärkare. Alla versioner är utrustade med Apple CarPlay, Android Auto och Bluetooth-handsfree.

(Foto: Mazda)

Priser

Mazda MX-30 börjar på 348 000 kronor för Sky-versionen. Lanseringsmodellen First Edition kostar 350 000 kronor, och om man beställer den före slutet av juni får man First Edition med en förinstallerad hemladdare från DEFA.

För Cosmo stiger priset till 382 000 kronor innan fler tillbehör läggs till. Men det är den man ska ha om man vill ha bäst ljud.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Mercedes EQC med Burmester Surround Sound System

  Riktpris: 30000 kr Ljudet av tystnad

  BMW i8

  Riktpris: kr Miljöbil i bensinslukarkostym

  Audi e-tron med Bang & Olufsen Premium Sound System

  Riktpris: 14500 kr Konsertsal på fyra hjul

  Vanmoof S3 & X3

  Riktpris: kr Vanmoof är elcykelns svar på Tesla
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.