Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

BMW:s första el-SUV saknar en väsentlig egenskap

Men stereon är häftig.

Skrivet av / 2020-03-10 - 10:53
BMW:s första el-SUV saknar en väsentlig egenskap

Den skulle ha visats upp på bilmässan i Genève, men Corona-viruset satte stopp för att BMW fick ställa ut sin nästan färdiga iX3. Som är märkets första helelektriska SUV.

Bilen planeras dock ändå att lanseras 2020 och redan nu tar återförsäljare emot förbokningar på iX3.

Men tyvärr är den en besvikelse på ett viktigt område. Den nästan fem meter långa bilen delar det mesta utan drivlinan med X3 och har BMW:s femte generation eDrive-teknik. Men bilen som ska byggas i Kina för leverans 2021 får inte fyrhjulsdrift.

Det innebär att den har ett handikapp jämfört med dess närmaste konkurrenter, Jaguar i-Pace och Audi e-Tron.

Konkurrenskraftig räckvidd

Elmotorn driver bara bakhjulen, kraften kommer från ett 74 kWh-batteri som har en lägre andel kobolt och andra sällsynta material.

BMW hävdar att de har förbättrat förhållandet mellan motoreffekt och systemvikt med ungefär 30 procent, och energitätheten i battericellerna ska ha ökats med närmare 20 procent.

Räckvidden anges vara 440 km enligt WLTP-normen och BMW säger att elmotorn ger bilen ett vridmoment på 400 Nm och 210 kW effekt. Alltså 282 hästkrafter.

Snabbladdning

Batteriet klarar upp till 150 kW snabbladdning, vilket enligt BMW ger en laddtid på 30 minuter. Fast det gäller förmodligen bara 80 procents batterikapacitet.

BMW iX3 är inte så lätt att skilja från en X3, varken ut- eller invändigt, fast på bilderna ser man att avgasrören är utbytta mot blåfärgade paneler. Blåfärgen går igen på sidorna, på fronten och även på insidan.

Harman Kardon Surround Sound System

Prototyperna har hittills haft samma inredning som dagens X3-generation och iX3 förväntas också ha det. Och det betyder förmodligen att bilen går att beställa med samma bilstereo från Harman Kardon.

I så fall kan man njuta av musiken med 16 högtalare fördelade på 9 kanaler och med sammanlagt 600 watts effekt. Vilket bör vara en bra kombination med den tystare ljudnivån i en elbil.

Dyrt är inte ljudet heller, väljer man Harman Kardon Surround Sound System i en X3 kostar det 10 700 kronor extra.

BMW iX3. Inte fyrhjulsdrift, men häftig stereo.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snart behöver du inte ladda din elbil

Tesla Cybertruck äntligen ute på vägarna

Mercedes redo med första snabbladdningsstationen i Europa

Se den elektriska hojen i Göteborg

Världens första i sitt slag

Elbil från... Xiaomi.

Blir väldigt billig

Ny Segway elsparkcykel

Här är Volkswagens första eldrivna kombi

Rivians "bus eller godis"

Honda, Lexus och Toyota visar upp framtidens elbilar

Dynaudio i prisvärd elbil

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen