BMW iX har surroundsystem från Bowers & Wilkins

Tack vare 30 högtalare hela vägen runt kan BMW iX bjuda på häftiga ljudupplevelser.
Annons
Annons
forfatter

BMW har precis avslöjat fler detaljer om den kommande helelektriska SUVen BMW iX. Och det är ingen brist på futuristiska detaljer i vad som förväntas bli den elektriska efterföljaren till X5!

BMW iX bygger på en helt ny designplattform, baserad på konceptbilen BMW iNEXT, med fokus på hållbarhet, körglädje, mångsidighet och lyx. BMW iX får ett helt nytt infotainment- och operativsystem (iDrive 8) och kan utrustas med potenta ljudsystem från kända leverantörer som Harman/Kardon och Bowers & Wilkins.

 

BMW iX
Foto: BMW

Ny generation BMW iDrive

BMW iX är den första BMW-modellen som är förberedd för 5G, vilket möjliggör snabb kommunikation och trådlösa uppdateringar och tillräckligt med datorkraft för autonoma (självkörande) egenskaper. Apple CarPlay och Android Auto är standard och BMW erbjuder även en Wi-Fi-hotspot via 5G-uppkopplingen.

Shy Tech

Med iX introducerar BMW också ett designkoncept som de kallar för Shy Tech, där de fokuserar på att minimera antalet knappar och skärmar till förmån för pekfält. Allt för att ge en mer elegant interiör med mindre visuellt brus. Fast helt minimalistisk är bilen inte: instrumentpanelen domineras av den nya och extra breda skärmen ”BMW Curved Display”, som består av en 12,3-tums informationsskärm och en 14,9-tums kontrollskärm i en sömlös, krökt yta. Det välbekanta iDrive-hjulet till infotainment-systemet finns fortfarande i mittkonsolen, medan navigationssystemet är molnbaserat för sömlös och smidig användning och uppdatering. Passagerarna i baksätet kan njuta av integrerade fästen för surfplatta samt naturligtvis USB-laddningsportar.

Annons
BMW-iX-seats BMW-IX-front-interior-989x445 BMW-iDrive-8- BMW-iDrive-8 BMW-iX-door
<
>
Foto: BMW

Surroundsystem från Bowers & Wilkins

Som standard levereras iX med ett ljudsystem med 12 högtalare och 205 watt. Detta kan dock uppgraderas till ett Harman Kardon-surroundsystem med 665 watt och 18 högtalare (inklusive fyra inbyggda i nackstöden) och ett par subwoofers monterade under baksätena som tillval.

Men riktigt audiofila chaufförer rekommenderas att välja Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System, som påstås ta ljudupplevelsen till nya höjder: B&W-systemet har sammanlagt 30 högtalare, varav 8 är integrerade i nackstöden fram och bak. Dessutom finns en särskild 4D-ljudfunktion som bidrar med fysiska vibrationer i framsätena. Med andra ord ska konsertkänslan inte vara långt borta i en BMW iX: Vi har tidigare stiftat bekantskap med ett liknande system i BMW X5 och det lät riktigt maffigt!

Läs också
Brutal BMW med Bowers & Wilkins Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

Modeller

Instegsmodellen i BMW iX-familjen är BMW iX xDrive40. Den har en räckvidd på mer än 400 kilometer vilket är mer än vad de flesta behöver till vardags.

BMW iX xDrive50 har både mer kraft och längre räckvidd, med mer än 500 hk och över 600 km räckvidd.

Båda modellerna har en motor på varje axel och fyrhjulsdrift som standard. BMW iX xDrive 50 har även adaptiv luftfjädring som standard. Maximala dragkapaciteten uppskattas till 2 500 kg och det går att montera takbox.

Annons

BMW iX: Pris och tillgänglighet

Tillverkningen av BMW iX startar i sommar och de första bilarna förväntas bli tillgängliga under hösten. Från och med 6 april kan svenska kunder lägga in beställningar.

Priserna börjar på 865 000 kronor för xDrive40 och 200 000 kronor mer för xDrive50 – och vill du ha B&W-ljud i bilen så kostar det extra.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Om någon skulle tvivla så är JBL tillbaka så det sjunger om det, och bevisar att de kan ljud bättre än de flesta.
Sonos Sub är tillbaka i sin tredje generation och nu går det att ha två stycken i samma rum. Vi har testat!
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.