annons
annons

Bättre och smartare högtalare från LG

Ljudteknik från Meridian, soundbar-högtalare med Dolby Atmos ljudkort – och en högtalare som styr allt.

På CES vill LG förändra hur människor betraktar hemmets högtalare. För det första används ljudteknik från Meridian Audio, highend-märket som ligger bakom ljudformat som MQA och före det DVD-Audio. Och med hjälp av avancerad, psykoakustisk DSP-teknik anpassas de nya högtalarna optimalt efter rummet de spelar i.

Soundbar-högtalaren LG SK10Y har Dolby Atmos och ljudteknik från Meridian. Foto: LG
Soundbar-högtalaren LG SK10Y har Dolby Atmos och ljudteknik från Meridian. Foto: LG

 

Soundbar som lyfter ljudet
Bland ljudlimporna hittar vi bland annat toppmodellen SK10Y, som har inbyggt Dolby Atmos-ljud med infällda högtalare på ovansidan och dessutom äkta surroundprocessning i 5.1.2 kanaler så att föremål i ljudbilden placeras i ett tredimensionellt rum, både runt och ovanför lyssnaren. Och allt kommer från en enda soundbar som är placerad under TV:n. Surroundljudet åstadkoms med hjälp av många högtalarelement och avancerad ljudprocessning. Ljudnivån i de uppåtriktade högtalarna kan dessutom justeras så att man kan justera mängden ljudeffekter från Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår. På så sätt går det att anpassa effekten efter takhöjden och vilken typ av material som taket är gjort av. Ett betongtak reflekterar mer av ljudet ner mot lyssnaren än vad ett trätak gör, och behöver därför inte lika hög ljudnivå i takkanalerna. Fiffigt.

SK10Y är utrustad med Meridians DSP-teknik, inklusive en så kallad Bass and Space-teknik som ska ge ett varmare ljud med mer närvaro, oberoende av var någonstans lyssnaren sitter. Meridians Height Elevation-teknik används för att lyfta det upplevda ljudet från soundbar-högtalaren upp till där bilden faktiskt visas. Då känns det inte som om dialogen kommer från under TV:n.

Högupplöst ljud
SK10Y är kompatibel med högupplösta musikfiler, så att man kan spela upp musiken precis som den spelades in i studion, utan att först skala ner den till ”CD-ljud”. Lägre upplösningar skalas upp till 24 bit/192 kHz, i ett försök att återställa detaljer som gått förlorade vid inspelningen.

Både musik och video går att streama trådlöst via Chromecast. Högtalaren går att styra med rösten från mobilen. Så fort man säger ”Ok Google” är den idel öra och lyssnar på önskemål om låt, podcast eller musik från streaming-tjänster. Låt oss hoppas att Google Assistant snart lär sig svenska!

SK10Y har ett utseende som ska matcha LG:s OLED- och Super UHD-TV-modeller.

Bärbara högtalare
Med den nya bärbara PK-högtalarserien utlovar LG ett potent ljud. ”Kraftfulla ljud- och ljusfunktioner i ett underhållande och bekvämt format som kan tas med överallt”, står det i pressmeddelandet. Även PK-serien har ljudteknik från Meridian Audio, som bland annat ska ge en kraftfull och ren bas utan att det görs på bekostnad av röståtergivningen.

LG lovar bättre ljud med sina de bärbara högtalarna i PK-serien. Foto: LG
LG lovar bättre ljud med sina de bärbara högtalarna i PK-serien. Foto: LG

Högtalarna har Bluetooth med aptX HD, som ger 24-bitars musik via Bluetooth. Observera att precis som med vanlig aptX så handlar det inte om okomprimerat ljud, utan om en 4:1-komprimering av ljudsignalen. Fast med ett dynamikomfång som ska motsvara 24 bitar i stället för 16, vilket är mer kompatibelt med högupplösta ljudformat.

En högtalare styr resten
Slutligen har LG precis som sig bör en smart högtalare på gång. LG thinQ Speaker är deras svar på Amazons Echo, Sonos One och många andra smarta högtalare som kommer 2018. I grund och botten handlar det om en nätverksansluten högtalare med Google Assistant. Det betyder att den inte behöver vara ansluten till en mobiltelefon för att kunna beordras att göra massor av saker. Man kan be den spela favoritlåtarna från en streamingtjänst eller internetradiostation. Man kan fråga den om vädret, be den att styra ljuset (om lamporna är smarta, till exempel Philips Hue-belysning) och även andra multiroom-högtalare som är anslutna till samma nätverk. Man kan till och med be den sätta på luftrenaren – eller att säga till robotdammsugaren att köra fram och städa undan makaronen man just tappade på golvet.

LG:s nya smarta högtalare heter thinQ och kan röststyras med Google Assistant. Den blir hemmets diktator. Foto: LG
LG:s nya smarta högtalare heter thinQ och kan röststyras med Google Assistant. Den blir hemmets diktator. Foto: LG

 

Google Assistant är ganska så dum för tillfället och pratar inte svenska, men i framtiden kommer den att klara av det, och den blir allt smartare. Så småningom kommer man allt enklare att kunna beställa biobiljetter, få matvaror hemskickade till dörren och shoppa loss på eBay (med bilden på TV-skärmen, eftersom thinQ kommunicerar med TV:n också).

Vi har bara sett början av artificiell intelligens hemma, och allt börjar med hjärnan. Som många tillverkare anser bör vara en högtalare. I LG:s fall heter den thinQ Speaker.

Förutom att vara smart hävdar LG att den låter bra. Även den här modellen har ljudteknik från Meridian Audio och stöder högupplöst ljud.

Partyhögtalare
Som bonus har LG även flera modeller för alla festprissar. Kraftfullt ljud och 1 800 watt effekt, påstår LG. Karaoke-läge och inbyggd ljusshow ingår, och högtalarna är stryktåliga och har användarvänligt gränssnitt.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-