annonse
annonse
annonse

Bättre och dyrare GoPro

Nya actionkameran Hero6 är bättre – och dyrare. Dessutom kommer 360-kameran Fusion och nya funktioner till drönaren Karma.

I slutet av förra veckan lanserade GoPro det nya actionflaggskeppet Hero6 Black Action, plus en 360-kamera och nya funktioner till Karma-drönaren. Vi var på plats.

Läs också: Vi testar 3 actionkameror

GoPro Hero6 Black – actionflaggskeppet
När förra årets Hero5 Black kom hade den ett par nya funktioner som föregångaren Hero4 saknade – bland annat inbyggd skärm, röststyrning och vattentäthet utan undervattenshus – men bildkvaliteten var identisk. De som hade hoppats på att kameran skulle få Ultra HD-upplösning med 50 eller 60 bilder per sekund blev besvikna.

GoPro Hero6 Black har äntligen fått högre bildkvalitet, inklusive 4K med upp till 60 bilder per sekund. Foto: GoPro
GoPro Hero6 Black har äntligen fått högre bildkvalitet, inklusive 4K med upp till 60 bilder per sekund. Foto: GoPro

 

Men nu är Hero6 Black här och äntligen får vi vad många har velat ha: 4K Ultra HD-upplösning med upp till 60 bilder per sekund! Full HD-upplösning går dessutom att filma med 240 bilder per sekund, vilket ger nya möjligheter för slowmotion-filmer. En annan nyhet är elektronisk bildstabilisering för 4K-video (fast inte i 50/60p). För att åstadkomma detta har GoPro utvecklat en egen processor som heter GP1. Den påstås vara dubbelt så kraftfull som föregångaren.

Läs också: Vi testar gimbals för actionkameror

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Hero6 har snabbare omställning från mörka till ljusa omgivningar, så när man kommer ut i solljuset från en mörk grotta bränner inte bilden ut i flera sekunder som med Hero5.

GoPro Hero6 är vattentät även utan undervattenshus, men ett universalhus ingår. Foto: GoPro
GoPro Hero6 är vattentät även utan undervattenshus, men ett universalhus ingår. Foto: GoPro

 

Hero6 har också fått en ny QuikStories-funktion, som enkelt och automatiskt klipper ihop filmsnuttar till en video med passande musik. Kameran använder sin sensor och artificiell intelligens för att hitta filmens höjdpunkter och sätter sedan ihop de bästa actionscenerna. Att överföra video från kameran till mobiltelefonen går tre gånger snabbare än tidigare, tack vare stöd för 5 GHz-överföring.

Med hjälp av pekskärmen är det enkelt att ställa in 4K 60p. Foto: Geir Gråbein Nordby
Med hjälp av pekskärmen är det enkelt att ställa in 4K 60p. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Tyvärr har priset gått upp med 33 procent, Hero6 har fått ett riktpris på 5 800 kronor. Det går dock fortfarande att köpa Hero5 Black för strax under 4 000 kronor. Hero6 verkar alltså inte vara en efterträdare till Hero5, utan en ny topmmodell.

GoPro Hero6 Black filmar video i hög kvalitet. Vartenda ord i denna artikel syns tydligt på skärmen. Foto: Geir Gråbein Nordby
GoPro Hero6 Black filmar video i hög kvalitet. Vartenda ord i denna artikel syns tydligt på skärmen. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ser bra ut
Vi har fått in den nya kameran för test och det lilla vi har hunnit titta på hittills ser bra ut. Men tänk på att 4K-video med 50 bilder per sekund är en svår uppgift för alla grafikkort. Undertecknades GeForce GTX 780 med 3 GB videominne klarar inte av att spela upp filmerna med helt jämna rörelser, vare sig genom VLC eller Windows Media Player. Men bilden är skarp och har naturliga färger som inte är övermättade, och i normalt dagsljus ser det helt klart bra ut.

Bilden är skarp och de neutrala, inte övermättade färgerna är en bra utgångspunkt för efterproduktionen. Foto: Geir Gråbein Nordby
Bilden är skarp och de neutrala, inte övermättade färgerna är en bra utgångspunkt för efterproduktionen. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Vi ser fram emot att studera den nya actionkameran närmare!

360-graders video
En överraskning var att GoPro avslöjande en ny 360-kamera, Fusion. I själva verket är det två kameror med var sin fisheye-lins som tillsammans fångar upp sfärisk video i 5,2K-upplösning. Det motsvarar 18 megapixlar och behövs eftersom kameran spelar in en 360-graders klotformad bild och sträcker den så att den passar en fyrkantig yta. När man sedan spelar upp filmen ser man ett beskuret utsnitt, med mycket lägre upplösning.

 360-kameran GoPro Fusion ger spännande möjligheter. Foto: GoPro
360-kameran GoPro Fusion ger spännande möjligheter. Foto: GoPro

 

Fusion är precis som Hero6 vattentät och kan dessutom monteras på Karma-drönaren och filma virtuella verklighetsvideor från luften.

Förutom att filma 360-videoklipp har Fusion en funktion som heter OverCapture. Med den kan man välja ut ett rörligt utsnitt under efterproduktionen, till exempel kan man låta utsnittet följa en skejtare eller cyklist, och allt visas sedan som en video där det verkar som om personen har en kamera som följer honom eller henne. I själva verket har kameran stått på samma ställe hela tiden, men eftersom den filmar 360 grader ger den nya möjligheter.

Som GoPros grundare Nick Woodman uttryckte det på lanseringen:

– Om Fusion är gjord för att föreviga allt runtomkring dig så är OverCapture gjord för att enbart föreviga perspektivet som du vill ha som en normal video.

Om du tycker att Hero6 har en väl tilltagen prislapp så får du lägga ännu lite mer för Fusion. Förväntat pris är 700 dollar och med tanke på att Hero6 kostar 500 dollar så räknar vi med ett pris kring 8 000 kronor när Fusion dyker upp i butikerna i december.

GoPro Karma har äntligen Follow Me-funktion där drönaren följer användaren och tar ”selfie”-videor från luften. Foto: GoPro
GoPro Karma har äntligen Follow Me-funktion där drönaren följer användaren och tar ”selfie”-videor från luften. Foto: GoPro

 

Drönaren kan filma uppåt
Slutligen avslöjade GoPro en del uppdateringar till drönaren Karma. För det första får den äntligen en följa efter-funktion som gör att den kan hänga med användaren och ta ”selfies” från luften. Den kan följa efter och filma bakifrån eller låsa perspektivet framifrån eller snett framifrån, så att den alltid filmar från exakt samma håll även om användaren susar ner för slalombacken eller cykelspåret! Häftigt!

Karma blir dessutom den första i sitt slag att kunna filma 30 grader uppåt. Det betyder att den till exempel kan flyga lågt genom en skog och tiltas uppåt så att man kan filma trädtopparna.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×