Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

”Äkta 4K”-projektor för små budgetar

BenQ W1700 kostar bara 16 000 kronor men har ”äkta 4K-upplösning”.

Av / 2017-11-14 - 11:12
”Äkta 4K”-projektor för små budgetar

BenQ W1700 är en DLP-projektor som ger billig ”4K-upplösning”. Äntligen kan vi få mer än HD-upplösning för under 20 000 kronor!

 

Läs också: Sony släpper 4K-projektor för 50 000 kronor

 

Förutom att ha Ultra HD-upplösning täcker BenQ-projektorn 96 procent av den officiella Rec.709-färgrymden – den visar alltså i princip hela färgspektrat som vanlig Blu-ray har. De senaste 4K-Blu-ray-filmerna har ännu större färgrymd (Rec.2020) men att projektorn inte klarar det betyder inte att man inte kan få en vacker bild ändå.

 

Äkta 4K?

W1700 marknadsförs med ”äkta 4K UHD-upplösning”. Det är en sanning med viss modifikation. Den har nämligen en panel med 2716 x 1528 pixlar, som kan visa hälften av pixlarna i en 4K-bild. Med hjälp av ett optiskt ”vobulerande” linselement förflyttas bilden en halv pixel diagonalt, så att den förskjutna bilden visar den andra halvan av pixlarna. Mekaniken hoppar fram och tillbaka på detta sätt blixtsnabbt, så att bilden på duken ser ut som en riktig 4K-bild. Men i verkligheten visas alltså aldrig mer än hälften åt gången. Detta påminner en smula om ”linjeflätad” video (varannan linje i bilden visas åt gången) jämfört med progressiv (alla linjer visas samtidigt).

Resultatet kan fortfarande se fantastiskt ut, men helt äkta 4K är det alltså inte. Så vitt vi vet finns det ingen DLP-projektor som har äkta 4K upplösning ännu, även om BenQ:s upplösning är högre än hos projektorer med liknande teknik från bland annat JVC och Epson. Den billigaste äkta 4K-projektorn på marknaden idag är Sony VPL-VW260ES som kostar 50 000 kronor.

 

Övrigt

W1700 anges ha 10 000:1 i kontrast, 2200 ANSI Lumen, en mer korrekt färgåtergivning tack vare CinematicColor och dessutom HDR10-stöd, vilket ger extra effekter i ljusa områden i bilden om filmen är kodad i detta format. Projektorn stöder dessutom 3D-video (glasögon säljs separat).

BenQ W1700 har relativt kort tittavstånd, det går att få en 100-tums bild från ett avstånd på 3,25–3,9 meter.

Lampans brinntid anges vara respektabla 15 000 timmar i ”lamp save”-läge. Med full ljusstyrka är brinntiden 4 000 timmar och i ekonomiläge 10 000 timmar.

 

Pris och tillgänglighet

BenQ W1700 får ett riktpris på ca 16 000 kronor när den släpps i januari 2018.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen