Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

10 saker du inte visste att din iPhone kan göra

Komplettera med smarta tillbehör så blir den så mycket mer än en mobiltelefon.

Av / 2017-01-23 - 09:00
10 saker du inte visste att din iPhone kan göra

Välljudande musikkälla

(Foto: Tillverkare)
Audioquest Dragonfly Red

En DAC förbättrar ljudkvaliteten så att du får full utdelning med bra hörlurar.
Ljudkvaliteten i de flesta mobiltelefoner är tyvärr fortfarande väldigt eftersatt. Men man måste inte nöja sig med de inbyggda kretsarna. En extern digitalomvandlare plockar ut ljudet digitalt och omvandlar till analogt med betydligt bättre kvalitet. Dragonfly Red har dessutom en hörlursförstärkare så att du kan använda mer tungdrivna lurar. Kräver även Apples Lightning USB-adapter för inkoppling till iPhone.

Pris: 1.900 SEK
hifiklubben.se

Läs vårt test av vanliga Dragonfly

Proffsig ljudinspelning

(Foto: Tillverkare)
Shure Motiv MV88

Ger ljudupptagningar med fullgod kvalitet utan behov av andra apparater.
Alla som försökt spela in konserter eller egen sång med mobilen har snabbt insett att även om videokvaliteten är OK så är ljudet bedrövligt. Den lilla mikrofonen i mobilen är helt enkelt inte bra nog. Men genom att plugga in en riktig mikrofon får man faktiskt bra ljudkvalitet utan att behöva köpa en diktafon eller digital inspelningsapparat. Inte bara för högljudd musik utan även för intervjuer eller föreläsningar.

Pris: 1.500 SEK
shure.eu

Flexiblare kamera

(Foto: Tillverkare)
Olloclip core lens set

Med ny optik kan du ta bilder som inte är möjliga med den vanliga kameran.
Om du dreglat över den extra optiken i iPhone 7 Plus så behöver du inte nödvändigtvis byta upp dig. Olloclip har löstagbara linser man knäpper fast över kameran för att ändra brännvidden. I denna grunduppsättning får man en fisheye-lins, en 15x makrolins samt en vidvinkellins. Men det finns även ett Active lens set där man får den saknade 2x telelinsen samt en vidvinkellins. Och för dem som älskar närbilder ett makro-kit.

Pris: 120 euro
olloclip.com

 

Skakfria actionfilmer

(Foto: Tillverkare)
DJI Osmo Mobile

Med ett bildstabiliserande handtag kan du göra kameraåkningar som proffsen.
Hur mycket optisk bildstabilisering som Apple än bygger in i mobilerna så blir det aldrig lika episka kameraåkningar som på film. Där använder ju kameramannen en avancerad sele som alltid håller kameran rakt och stadigt även om han rör på sig. Men med drönartillverkaren DJI:s lilla gimbal-stabilisator kan du få liknande funktion till en bråkdel av priset i ett smidigare format. Knapparna på handtaget styr videoinspelningen.

Pris: 3.200 SEK
dji.com

Få superhjälte-syn

(Foto: Tillverkare)
Flir One

Upptäck den osynliga världen och hitta värmespill, vattenläckor och skummisar i mörkret.
Om man har ett otätt hus med kallras och värmeläckor så är en värmekamera perfekt för att se det som annars är osynligt. Man kan även hitta läckande varmvattenrör i väggarna. Ett billigare alternativ till en komplett värmekamera är att köpa Flir One som man bara pluggar in i sin iPhone. Som en bonus kan man se om någon smyger i buskarna om natten ifall man känner sig otrygg. Eller se om man släckt lägerelden ordentligt.

Pris: 2.600 SEK
flir.se

 

Polaroid-alternativ

(Foto: Tillverkare)
Lifeprint

Omedelbara foton på papper, precis som förr, fast direkt från mobilen.
De ikoniska Polaroid-kamerorna blev populära för att man genast kunde visa folk bilden man tagit utan att behöva vänta på framkallning. Idag med bilden på skärmen är det inte lika imponerande. Men kanske just därför har papperskopior fått ett retro-coolt uppsving. Vill man ändå inte investera i en helt ny kamera kan man alltid köpa en Lifeprint istället. Den skriver ut dina mobilbilder i farten tack vare batteridrift.

Pris: 1.500 SEK
lifeprintphotos.com

 

Håll koll på hälsan

(Foto: Tillverkare)
Withings wireless blood pressure monitor

Smidigaste sättet att hålla koll på blodtrycket både nu och över tid.
Har man väl fått en varning från doktorn om att man bör hålla koll på blodtrycket så är det lätt att oroa sig. Att springa till vårdcentralen stup i kvarten är jobbigt och apparaterna på apoteket är inte smidiga. Men med Withings blodtrycksmätare hamnar mätningarna av systoliskt och diastoliskt blodtryck direkt i mobilen. Man får påminnelser, värdena jämförs med normalvärden och man kan få diagram att visa läkaren.

Pris: 1.200 SEK
withings.com

 

Gör bilen smart

(Foto: Tillverkare)
Telia Sense

Man måste inte ha senaste lyxbilen för att få trådlös övervakning och internettjänster.
Nyare bilar har ofta funktioner som att få larm om bilen flyttas, att kunna låsa upp den på distans och att ha trådlöst internet i bilen. Men det kommer allt fler dosor man kan koppla in i den så kallade OBD-porten i bilen och få sådana funktioner. Intressantast är Telia Sense som nu lanserats i Sverige och är på gång i Skandinavien. Den kan nämligen även kopplas till tjänster som bilbesiktning, verkstaden och försäkringsbolaget.

Pris: 1.500 SEK + 100 SEK/mån
teliasense.com

 

Bättre Apple TV-fjärr

(Foto: Tillverkare)
Apple TV Remote

Ännu smidigare än den fysiska fjärrkontrollen till Apple TV är iPhone-appen.
Visst är fjärrkontrollen till Apple TV smart, med sin touchplatta och mikrofon för att prata med Siri. Men en sak gör den riktigt dåligt, och det är att mata in text på skärmen. Lösenord till olika tjänster, eller sökrutor i filmtjänsten blir plötsligt ett irritationsmoment. Använder man istället iPhone-appen så får man upp ett tangentbord på skärmen. Mycket smidigare. Dessutom är appen en livräddare när man inte hittar fjärren.

Pris: Gratis
itunes.apple.com

 

Livsviktiga hälsodata

(Foto: Tillverkare)
Apple Hälsa

Låt ambulanspersonal se dina uppgifter vid en olycka eller allvarlig sjukdom.
Det är jätteviktigt att räddningspersonal får veta viktiga saker om dig. Inte bara vem du är och vem de kan kontakta, utan även om du har några allvarliga sjukdomar eller allergier mot medicin. Är du inte vid medvetande är det ett problem. Gör dig därför själv en tjänst och gå in i appen Hälsa. Tryck på Medicinskt ID och fyll i dina uppgifter. Bocka för ”visa på låsskärm”. Nu kan man se dessa uppgifter även om telefonen är låst.

Pris: Gratis
apple.se

Läs mer om Apple Hälsa

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen