Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

10 år senare …

Vi var på plats när Steve Jobs visade upp iPhone för första gången, 9:e januari 2007.

Av / 2017-01-09 - 14:37
10 år senare …

Som en av få nordiska tidningar befann vi oss i San Francisco när Steve Jobs äntrade scenen på Moscone Center. Mobiltelefonen han visade upp var en prototyp, men det var en iPhone. Och det var första gången vi såg det som skulle förändra – för att inte säga revolutionera – hur vi använder telefoner.

Så här skrev vi då:

 

Så var det sant, ändå. Apple lanserar iPhone, en mobiltelefon med ett revolutionerande gränssnitt. Den kommer i höst och verkar definitivt vara värd att vänta på.

Enligt Steve Jobs har Apple jobbat i två och ett halvt år med att utveckla mobilen, som skiljer sig från andra modeller på så gott som alla områden.

– Vi satte som mål att uppfinna mobiltelefonen än gång till, sade Steve Jobs på MacWorld i San Francisco.

Telefonen kombinerar funktionaliteten från iPod, mobiltelefoner och Smartphones med ett av de elegantaste gränssnitten vi sett. Den 3,5 tum stora skärmen är tryckkänslig och man behöver ingen pekpinne för att använda den.

– Alla är utrustade med pekverktyg från födseln, sade Jobs och demonstrerade hur man bara behöver använda fingrarna för att sköta iPhone. Skärmen med 160 ppi upplösning är mycket enkel att använda. På fronten finns bara en enda knapp och på vänster sida finns en knapp för att väcka mobilen ur viloläge samt en volymknapp.

Den enda knappsatsen är det tryckkänsliga QWERTY-tangentbordet som dyker upp på skärmen när man ska skicka SMS.

Mobilen synkroniseras med nästan alla program på Mac och kör Mac OS X nedskalat till iPhone. På så sätt kan man synka musik med iTunes precis som på en iPod, och TV-serier, filmer, bilder och adresslistor synkroniseras också. iPhone pluggas in till samma multikontakt som iPod och sedan väljer man iTunes för att välja vad man vill synkronisera med mobilen.

Foto: Apple
Foto: Apple

iPhone har en 2-megapixelkamera på baksidan av det 11,7 millimeter tjocka skalet och en 3,5-millimeters stereoutgång på ovansidan. Där kopplas de medföljande hörlurarna in, som naturligtvis har mikrofon på sladden. En bluetooth-öronsnäcka kommer också att släppas samtidigt som mobilen, men ingår inte i priset.

Telefonen har quad-band GSM/GPRS med EDGE, bluetooth 2.0, Wi-Fi, samt stöder 802.11 g/b och den nya n-standarden som har en teoretisk överföringshastighet på 200 Mbit/s. Mobilen stöder IMAP, POP och Yahoo Push-Mail, och safari-webbläsaren har implementerad Google-sökning och Google Maps.

Bredvid multikontakten på undersidan sitter en mikrofon och en högtalare. Gränssnittet har ”multi-touch” som gör att man kan dra bilder, nätsidor och kartor från Google Maps fram och tillbaka på skärmen, och man kan dubbelknacka med fingret för att förstora bilder. Eller så kan man dra ihop två fingrar för att förminska bilder eller sära på fingrarna för att förstora bilder.

Vänder man enheten åt sidan så följer innehållet på skärmen med och man kan välja att titta på film och video i originalformat med svarta band ovanför och under, eller i fullskärmsformat. En sensor justerar skärmens bakgrundsbelysning automatiskt och lyfter man mobilen till örat så slocknar skärmen – och tänds igen när man har pratat klart.

Eftersom iPhone både är en mobil, webbläsare och en iPod, dämpas musiken när någon ringer. Och, som Jobs demonstrerade under keynoten, man kan enkelt bläddra i menyer medan man pratar om man till exempel vill hitta adresser, telefonnummer eller bilder. Man kan också surfa på Internet samtidigt som man pratar eller lyssnar på musik. Eller som Jobs uttryckte saken:
– Med iPhone har man internet i fickan

iPhone börjar säljas i juni i USA och under hösten (fjärde kvartalet) i Europa. 4 GB-versionen kommer att kosta 499 dollar och 8 GB-versionen 599 dollar. En 3G-modell kommer också att lanseras vid ett senare tillfälle.

 

Tänk vad tiden går …

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen