Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ny kodek för 8K-strömning

H.266 ger effektivare överföring av Ultra HD-video, inklusive 8K.

Av / 2020-07-09 - 14:31
Ny kodek för 8K-strömning

Varje gång det kommer en ny och högre HD-upplösning så behövs det en effektivare kodek, så att det går att fortsätta strömma video utan att bildkvaliteten sänks nämnvärt. Nu är det dags för 8K-video och den nya kodeken heter H.266.

Eftersom det ack så överlägsna Blu-ray-formatet av allt att döma är stendött så måste den nya ultraupplösningen kunna strömmas. Med fyra gånger fler pixlar per bildruta än 4K säger det sig självt att antingen bandbredden måste ökas eller videokomprimeringen måste vara mer effektiv. I praktiken blir det en kombination.

YouTube är hittills den enda strömningstjänsten som erbjuder video i 8K-upplösning, 7680 x 4320 pixlar. Hela 33 megapixlar, alltså. Kodeken som YouTube har fastnat för är den avgiftsfria AV1. Den är en vidareutveckling av VP9, ​​som YouTube har använt för att transkoda 4K-innehåll sedan 2014. Nästan alla andra strömningstjänster använder HEVC, även kallat H.265.

Två kodekar för 8K

Och precis som VP9 inte fick ha hela kakan för sig själv så får inte AV1 vara i fred när det nu är dags för H.266. Vars fullständiga namn är H.266/Versatile Video Coding (VVC) och som är utvecklat av tyska Fraunhofer HHI (institutet för telekommunikation).

H.266 minskar bandbreddskravet med 50 procent jämfört med H.265. Med andra ord halveras bitströmmen samtidigt som den upplevda videokvaliteten bevaras. Till skillnad från AV1 är H.266 dock inte gratis att använda för innehållsleverantörerna.

Den effektiva komprimeringen innebär att medan Netflix i dagsläget sänder 4K-innehåll med drygt 15 Mbit/s, kommer 8K ”bara” att i stället kräva dubbelt så mycket bandbredd i stället för fyrdubbelt, utan att (ytterligare) kompromissa med bildkvaliteten. Som jämförelse ger en 4K Blu-ray-film ifrån sig en videoström på ungefär 100 Mbit/s, så strömmat 8K-innehåll komprimeras tämligen starkt.

Formatkriget kommer inte att märkas

Till skillnad från formatkrig som rasade mellan fysiska format som HD-DVD mot Blu-ray och Betamax mot VHS, kommer vi konsumenter knappast att märka av kodek-kriget särskilt mycket. Tillverkare av smart-TV-apparater och mediespelare har inbyggt stöd för flera kodekar redan nu och kommer att fortsätta ha det i framtiden.

Vad som är intressant är att du kanske inte behöver uppgradera din internethastighet för att kunna strömma 8K när det blir dags.

Läs mer om kodeken här.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen