Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Läget förvärras för Huawei

Brittiska ARM, som levererar processorteknik till alla mobiltillverkare, stoppar allt samarbete med Huawei. Och Microsoft har slutat sälja bärbara datorer från det kinesiska märket.

Av / 2019-05-22 - 19:38
Läget förvärras för Huawei

Dagen efter att Huawei fick en tillfällig frist av sin produktionsblockad ser det nu värre ut än någonsin för den kinesiska elektronikjätten. Engelska ARM, som levererar know-how till hela mobilindustrin, har beordrat sina anställda att stoppa allt samarbete med Huawei. Detta rapporterar BBC, som har fått tag i ett internt memo.

ARM är japansk-ägt men har huvudkontor i England. Företagets teknik och patent är grunden för alla mobilprocessorer, oavsett om de tillverkas av Qualcomm, Samsung eller Huawei själva. Utan tillgång till ARM:s teknik kan alltså Huawei få stora problem med att fortsätta tillverka och vidareutveckla sina egna Kirin-chip.

CNN spekulerar nu att Huawei, som fram till i förra veckan var Kinas mest framgångsrika hemelektroniktillverkare, mycket väl kan bli det första offret i handelskriget mellan USA och Kina. Hur det går är dock ännu ovisst. En annan kinesisk mobiltillverkare, ZTE, drabbades av en liknande bojkott 2018 men kunde återvända till den amerikanska marknaden efter att företaget betalat ett enormt bötesbelopp och dessutom bytt ut stora delar av sin ledning.

Men just nu fortsätter olyckorna att drabba Huawei, som inte bara förlorar tillgången till ARM-teknik. Längre fram i år skulle Huawei ha levererat 5G-mobiler till Storbritanniens första 5G-leverantörer, EE och Vodafone, men båda operatörerna har nu annullerat sina beställningar, enligt The Verge.

De vill inte fortsätta samarbetet med den kinesiska mobiltillverkaren tills det är säkert att kunder som köper Huawei-mobiltelefoner kan vara säkra på att deras produkt kommer att stödjas på sikt. Detta sade Marc Allera, chef för BT Group – som äger EE – på en presskonferens i morse.

Även PC-verksamheten drabbas

Dessutom är det inte bara Huaweis mobildivision som drabbas av den amerikanska bojkotten. I dag berättade Techradar att Huaweis bärbara datorer – till exempel MateBook X Pro och MateBook 13 – har försvunnit från Microsofts webbutik. Det är fortfarande oklart huruvida Microsoft kommer att blockera Huaweis tillgång till uppdateringar av Windows 10-operativsystemet.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen