Search
Generic filters

Guide : Vad får man för pengarna?

Hur mycket behöver en mobil kosta?

Vi jämför mobiler i olika prisklasser och reder ut vad man egentligen får för pengarna.

Förra året tog Apple begreppet lyxmobil till en ny nivå när iPhone XS Max visade sig kosta en bra bit över 10 000 kronor. Det ledde till en hätsk debatt om mobiler verkligen skulle kosta mer än surfplattor och nästan i klass med bärbara datorer. I år visade sig övriga tillverkare ha följt efter. Samsungs flaggskeppsmobil Galaxy S10+ ökade också till nya rekordnivåer och uppstickaren Huawei vågade ta betydligt mer betalt för sin bästa modell P30 Pro. Till och med OnePlus, som levt på att sälja premiumprestanda till mellanklasspris, vågade drämma till med ett flaggskeppspris på nya OnePlus 7 Pro.

Tillverkare som Xiaomi och Nokia är så klart inte sena med att haka på och sätta ett betydligt lägre pris på sina toppmodeller. Och nog känner de stora tillverkarna av pressen från Kina. Apple lanserade sin XR som säljer bättre än XS, och Samsung lanserade i våras en hel uppsättning modeller i sin mer prisvärda A-serie. De vill också ha något i alla prisklasser för att inte tappa kunderna.

Så hur stor skillnad är det egentligen mellan en mobil för ett par tusenlappar, en för hälften av en premiummodell och de rena flaggskeppmobilerna? För att få en uppfattning om hur samma tillverkare tänker när de har modeller i alla prisklasser så valde vi att jämföra Samsungs modeller. Som budgetmodell valde vi Galaxy A40, som mellanklass Galaxy A70 och premiummodellen är så klart Galaxy S10+.

Budgetmobilen

Galaxy A40 är en liten mobil med dagens mått mätt och är väldigt fickvänlig. Den känns plastigare än de dyrare modellerna men har samma moderna design som A70. Skärmen är ändå relativt stor med 5,9 tum och går ut i kanterna, tack vare en urfasning för selfiekameran. Det ser inte billigt ut och upplösningen är okej. Den har acceptabelt med minne och lagring, så det är inget skäl att välja bort budgetmodellerna, till skillnad från hur det var för ett par år sedan.

Sedan börjar vi dock märka var det har sparats in. Batteriet är mindre och räcker inte lika längre. Det finns inte heller trådlös laddning och fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan. Det finns visserligen dubbla kameror och i bra ljus tar de vid första intrycket bra bilder. Men färgåtergivningen är inte korrekt och skärpan varierar. I svagt ljus är bilderna riktigt dåliga och inte användbara ens i sociala medier. Prestanda är en bråkdel av de dyrare mobilerna vilket gör att den känns seg så fort man försöker göra något som är ens medelmåttigt krävande.

Samsung Galaxy A40. Oanvändbara bilder i svagt ljus.

Plus: Väldigt billig. Ser inte billig ut och skärmstorleken är bra. Dubbla kameror känns lyxigt.

Minus: Väldigt långsam. Begränsad batteritid. Dålig bildkvalitet, speciellt i svagt ljus.

annons

 

annons

Mellanklassen

Med Galaxy A70 har Samsung satsat på imponerande siffror, det ska kännas som mycket för pengarna. Alltså har den faktiskt en större skärm än premiummodellen, även om upplösningen visar sig vara lägre. Skärmen går även här ut i kanterna och selfiekameran döljs i en liten urfasning. Den ser modernare ut än Galaxy S9, men inte lika cool som S10, och kvalitetskänslan är bra. Både minnesstorleken och lagringen är på nivå med förra årets toppmodeller, så det räcker bra.

Batteriet är rejält tilltaget och ger en utmärkt batteritid, nästan i klass med S10+. Den saknar visserligen trådlös laddning, men fingeravtrycksläsaren är inbyggd i skärmen. Lyxigt. A70 saknar telelinsen från toppmodellen men har åtminstone dubbla kameror. De har massor av megapixlar, men bildkvaliteten är inte lika bra. I bra ljus är fotona lite bleka i färgerna och överdrivet uppskärpta. I svagt ljus är de visserligen brusiga och oskarpa, men ändå användbara jämfört med budgetmodellen. Prestanda är bra, bortsett från spelprestanda som inte kommer i närheten av S10+.

Samsung Galaxy A70. Acceptabla bilder när ljuset sviker.

Plus: Stor skärm och rejält batteri. Okej kamera. Snabb vid normal användning. Mycket för pengarna.

Minus: Låg upplösning för skärmstorleken. Bara medelbra kameror. Långsam för spelgrafik.

annons

 

Flaggskeppet

Toppmodellen Galaxy S10+ har så klart allt man behöver och mer. Här får man den senaste tekniken och finesserna. Kvalitetskänslan är exklusiv och den ser lika lyxig ut. Storleken är inte lika överdriven som på A70. Skärmen går naturligtvis ut i kanterna och selfiekamerorna döljs i en urstansning i hörnet. Upplösningen är fenomenal och bildkvaliteten utmärkt. Det finns rejält med minne och man kan ha upp till en terabyte(!) lagring, vad man nu ska med det till?

Batteriet är inte lika stort som på A70, men tack vare strömbesparande teknik räcker det ändå längre. Det finns så klart snabbladdning, men även trådlös laddning. Fingeravtrycksläsaren är inbyggd i skärmen. Med Galaxy S10+ tillkommer en telelins för totalt tre kameror. Bildkvaliteten är bland de bästa man kan få. I normalt ljus får man skarpa och välexponerade bilder, även vid telefoto. Den har inga större problem med svagt ljus heller, de funkar utmärkt i sociala medier. Prestanda är på topp och den kroknar inte ens med de mest krävande spelen.

Samsung Galaxy S10. Utmärkta bilder, även när det är mörkt.

Plus: Topprestanda och generöst minne. Utmärkt skärm. Bland de bästa mobilkamerorna.

Minus: Väldigt dyr. Hur många behöver egentligen alla finesser?

 

Slutsats

Om man verkligen bara ska ha mobilen för att ringa, SMS:a och kolla sociala medier så visst fungerar en budgetmobil. Det är dock svårt att kalla dem för ett bra köp med tanke på alla nackdelar. Då är det kanske bättre att lägga lite mer pengar, få en bättre mobil, och behålla den något år extra. Toppmodellerna är så klart fantastiska på alla sätt. Men frågan är hur många som verkligen behöver all prestanda och kapacitet. Ska man betala själv är det svårt att motivera prislappen. Nej, det kloka valet måste ändå vara en mobil till ett pris någonstans mitt emellan. De har tillräckligt bra skärm, batteri, kamera och kapacitet för majoriteten av användarna. Lagom är nog trots allt bäst.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Förutom Samsung Galaxy Note 20-serien har Samsung idag lanserat Samsung Galaxy Tab S7 och Tab S7+, Samsung Galaxy Watch 3, Samsung Galaxy Buds Live och sist men inte minst, Samsung Galaxy Z Fold 2.
  Så kommer Huaweis kommande Mate 40-serie att se ut.
  UPPDATERING: Amazon bekräftar Sverige-lansering
  16-bits råvideo, 15 stopps dynamik och extrem ljuskänslighet
  Den kanske ser retro ut, men JBL 4349 är en helt ny studiohögtalare med12-tums baselement och ett stort diskanthorn.
  Quick Charge 5 lovar att ladda ett typiskt mobilbatteri till 50 % på bara fem minuter.
  Nu kan du bränna på i 350 km/h med perfekt timade rytmer från Naim!
  Det passar bra med lite Netflix och chill i augusti om vi ska tro meterologerna! Vått blir det åtminstone.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  Sony Xperia 1 II

  Riktpris: 11500 kr Häftig uppgradering

  Huawei Watch GT2e

  Riktpris: 2000 kr Nästan komplett träningsklocka

  Apple iPad Pro 12,9” (2020)

  Riktpris: 12500 kr Apples laptopdrömmar för iPad nu nästan sanna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Les også

  Mobil eller kamera?

  Många har med tiden övergett kameran vartefter mobilerna fick bättre kameror, och antalet bilder folk tar har exploderat. Men hur bra är egentligen mobilkameran?

  (Foto: Tillverkare)

  Guide till bra semesterbilder

  Få saker väcker gamla minnen till liv lika bra som fotografier. Här får du tips om hur du tar bra semesterbilder.

  Därför behöver vi 8K

  2020 blir 8K-skärmarnas år. Men hur stor måste TV:n vara och hur nära måste du sitta för att det ska vara någon poäng med så hög upplösning?