: World War Z

Blu-ray-recension

World War Z har haft stora problem att realiseras. Det har gått hela sex år sedan Brad Pitt lade beslag på bokrättigheterna och historien har gått igenom en rad omskrivningar och manusförfattare innan den ”färdiga” filmen fick kompletteras med nya scener. Trots allt detta är resultatet faktiskt förvånansvärt bra.
Karakter
Action
World War Z
Annons
Annons
forfatter

Hardcore-fans av zombiefilmer blir förmodligen besvikna,”World War Z” är något så sällsynt som en nedtonad zombiefilm. Här sprutar det inte blod och flyger avhuggna lemmar, och publiken blir inte överexponerad av ruttnande ansikten som skriker i närbild. Fokus är i stället något så ordinärt som en världsomspännande viruspandemi som sprids som en löpeld – konsekvensen av att bli smittad är dock att man förvandlas till en zombiemördarmaskin på 12 sekunder. Vår hjälte, familjefadern Gerry Lane (Brad Pitt) skickas ut av FN för att ta reda på var viruset kommer ifrån.

Marc Forster (regi) ger oss en thriller där vi reser jorden runt i jakten på virusets ursprung och eventuellt en kur, när Brad Pitt tvingas kämpa mot klockan i takt med att allt större del av jordens befolkning blir zombiefierad. Det är framför allt metropolerna som drabbas och vi får se en läcker och intensiv scen när Jerusalem håller på att duka under. Monstren påminner mycket om zombierna i ”I Am Legend” men ”World War Z” är en film med betydligt mer substans och där den bakomliggande kulissen är en (förväntad?) global katastrof.

Spänningskurvan stiger konstant, men vi tror att filmen skulle ha tjänat på att hoppa över zombieelementet helt och hållet och i stället satsa på en ren kampen-mot-viruset-vinkel. Vill du se en oerhört spännande och realistisk film om en dödlig pandemi så se i stället Steven Soderberghs ”Contagion” (2011). Vi delar ut fyra spännande stjärnor till den här filmen – som även kan ses av dem som inte gillar zombiefilmer.

Bilden är aningen grov och (medvetet) gultonad och 3D-effekterna känns i stora drag förvånansvärt tvådimensionella. Kvaliteten varierar genomgående för mycket, en del scener är väl mjuka. Ljudspåret (DTS-HA MA 7.1) är väldigt exakt och har en spännande surroundmix och häftig bas. Extramaterialet är tämligen spartanskt, bara tre minidokumentärer på sammanlagt 25 minuter om början på processen att förvandla bok till film, en vetenskaplig ”förklaring” samt en bakomfilm som bara skrapar på ytan av produktionen.

knapp

Fakta
  • Release: 4 december 2013
  • Regi: Marc Forster
  • Med: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James B. Dale, Matthew Fox, David Morse
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 1:56
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.