TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

World War Z

Blu-ray-recension

World War Z har haft stora problem att realiseras. Det har gått hela sex år sedan Brad Pitt lade beslag på bokrättigheterna och historien har gått igenom en rad omskrivningar och manusförfattare innan den ”färdiga” filmen fick kompletteras med nya scener. Trots allt detta är resultatet faktiskt förvånansvärt bra.

forfatter
Publicerad 2014-02-06 - 06:00
Karakter
Action
World War Z

Hardcore-fans av zombiefilmer blir förmodligen besvikna,”World War Z” är något så sällsynt som en nedtonad zombiefilm. Här sprutar det inte blod och flyger avhuggna lemmar, och publiken blir inte överexponerad av ruttnande ansikten som skriker i närbild. Fokus är i stället något så ordinärt som en världsomspännande viruspandemi som sprids som en löpeld – konsekvensen av att bli smittad är dock att man förvandlas till en zombiemördarmaskin på 12 sekunder. Vår hjälte, familjefadern Gerry Lane (Brad Pitt) skickas ut av FN för att ta reda på var viruset kommer ifrån.

Marc Forster (regi) ger oss en thriller där vi reser jorden runt i jakten på virusets ursprung och eventuellt en kur, när Brad Pitt tvingas kämpa mot klockan i takt med att allt större del av jordens befolkning blir zombiefierad. Det är framför allt metropolerna som drabbas och vi får se en läcker och intensiv scen när Jerusalem håller på att duka under. Monstren påminner mycket om zombierna i ”I Am Legend” men ”World War Z” är en film med betydligt mer substans och där den bakomliggande kulissen är en (förväntad?) global katastrof.

Spänningskurvan stiger konstant, men vi tror att filmen skulle ha tjänat på att hoppa över zombieelementet helt och hållet och i stället satsa på en ren kampen-mot-viruset-vinkel. Vill du se en oerhört spännande och realistisk film om en dödlig pandemi så se i stället Steven Soderberghs ”Contagion” (2011). Vi delar ut fyra spännande stjärnor till den här filmen – som även kan ses av dem som inte gillar zombiefilmer.

Bilden är aningen grov och (medvetet) gultonad och 3D-effekterna känns i stora drag förvånansvärt tvådimensionella. Kvaliteten varierar genomgående för mycket, en del scener är väl mjuka. Ljudspåret (DTS-HA MA 7.1) är väldigt exakt och har en spännande surroundmix och häftig bas. Extramaterialet är tämligen spartanskt, bara tre minidokumentärer på sammanlagt 25 minuter om början på processen att förvandla bok till film, en vetenskaplig ”förklaring” samt en bakomfilm som bara skrapar på ytan av produktionen.

knapp

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
Fakta
  • Release: 4 december 2013
  • Regi: Marc Forster
  • Med: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James B. Dale, Matthew Fox, David Morse
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 1:56
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Följ Ljud & Bild