: World War Z

Blu-ray-recension

World War Z har haft stora problem att realiseras. Det har gått hela sex år sedan Brad Pitt lade beslag på bokrättigheterna och historien har gått igenom en rad omskrivningar och manusförfattare innan den ”färdiga” filmen fick kompletteras med nya scener. Trots allt detta är resultatet faktiskt förvånansvärt bra.
Karakter
Action
World War Z
Annons
Annons
forfatter

Hardcore-fans av zombiefilmer blir förmodligen besvikna,”World War Z” är något så sällsynt som en nedtonad zombiefilm. Här sprutar det inte blod och flyger avhuggna lemmar, och publiken blir inte överexponerad av ruttnande ansikten som skriker i närbild. Fokus är i stället något så ordinärt som en världsomspännande viruspandemi som sprids som en löpeld – konsekvensen av att bli smittad är dock att man förvandlas till en zombiemördarmaskin på 12 sekunder. Vår hjälte, familjefadern Gerry Lane (Brad Pitt) skickas ut av FN för att ta reda på var viruset kommer ifrån.

Marc Forster (regi) ger oss en thriller där vi reser jorden runt i jakten på virusets ursprung och eventuellt en kur, när Brad Pitt tvingas kämpa mot klockan i takt med att allt större del av jordens befolkning blir zombiefierad. Det är framför allt metropolerna som drabbas och vi får se en läcker och intensiv scen när Jerusalem håller på att duka under. Monstren påminner mycket om zombierna i ”I Am Legend” men ”World War Z” är en film med betydligt mer substans och där den bakomliggande kulissen är en (förväntad?) global katastrof.

Spänningskurvan stiger konstant, men vi tror att filmen skulle ha tjänat på att hoppa över zombieelementet helt och hållet och i stället satsa på en ren kampen-mot-viruset-vinkel. Vill du se en oerhört spännande och realistisk film om en dödlig pandemi så se i stället Steven Soderberghs ”Contagion” (2011). Vi delar ut fyra spännande stjärnor till den här filmen – som även kan ses av dem som inte gillar zombiefilmer.

Bilden är aningen grov och (medvetet) gultonad och 3D-effekterna känns i stora drag förvånansvärt tvådimensionella. Kvaliteten varierar genomgående för mycket, en del scener är väl mjuka. Ljudspåret (DTS-HA MA 7.1) är väldigt exakt och har en spännande surroundmix och häftig bas. Extramaterialet är tämligen spartanskt, bara tre minidokumentärer på sammanlagt 25 minuter om början på processen att förvandla bok till film, en vetenskaplig ”förklaring” samt en bakomfilm som bara skrapar på ytan av produktionen.

Annons

knapp

Fakta
  • Release: 4 december 2013
  • Regi: Marc Forster
  • Med: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James B. Dale, Matthew Fox, David Morse
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 1:56
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.