TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Turist

Blu-ray-recension

Ruben Östlund kastar en blick på mansrollen och ger sig på mäns sista utpost, han som i alla situationer ska försvara sin hustru och sina barn som en självklar hjälte.

forfatter
Publicerad 2015-05-02 - 14:17
Karakter
Drama
Turist

Det norska-svensk äkta paret Ebba (Lisa L. Kongsli) och Tomas (Johannes Kuhnke) befinner sig på en efterlängtad familjesemester i franska alperna. På lyxhotellet njuter de av avslappnade dagar och åker skidor i fantastiska backar, enda smolket i glädjebägaren är att pappan kollar mobilen lite väl ofta. Idyllen får sig en rejäl knäck när hela familjen nästan hamnar i en enorm lavin, ett snöskred som får pappan att greppa tag om mobilen och lägga benen på ryggen för att nå säkerheten – och lämnar kvar mamma och barn helt hjälplösa.

Pappan försöker förneka och bagatellisera händelsen så gott det går, men mamman (och barnen) blir allt mer anklagande. Stämningen blir inte bättre av att ett par vänner (med Kristofer ”Game of Thrones” Hivju) kommer på besök, varpå en småpackad mamma vräker ur sig all galla mot sin man och förväntar sig självrannsakan!

Turist_10

Tuist har blivit en riktigt snygg och ”enkel” film som sätter fokus på vad som förväntas av män och hur man skulle reagera om det handlar om liv och död – instinktivt eller gentlemannamässigt och hjältemodigt? Östlund bjuder närmast på en blandning av komisk tragedi och isande drama, samtidigt som det nästan öde hotellet och berglandskapet återuppväcker minnen från The Shining. Fotot är i en klass för sig! Så härligt det är att ibland se en kamera som står helt still och låter handlingen vara det drivande elementet. Turist är nästan som Scener från ett äktenskap för en ny generation. Fem stjärnor!

Turist_9 Turist_8 Turist_7 Turist_6 Turist_5 Turist_4 Turist_3
<
>

Ett precist ljudspår och gnistrande bildkvalitet (fast med lite brus i några av de mörkaste scenerna). En relativt kort bakomfilm är bonusmaterialet.

Fakta
 • Release: 16 mars 2015 Regi: Ruben Östlund

 • Med: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju, Vincent Wettergren, Calara Wettergren, Brady Corbet
 • Genre: Drama
 • Land: Sverige
 • År: 2014
 • Längd: 1:59
 • IMDB Rating
  Annons
  forfatter

  Tor Aavatsmark

  (f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

  Lämna en kommentar

  Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
  Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
  Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
  Den starkaste säsongen! I den tredje omgången av komedisocialdramat Pörni gör Henriette Steenstrup sin starkaste säsong.
  Norsk rövar-folklore! Katastroffilmer med troll i huvudrollen är sällsynta. Men Netflix lyckas med en förvånansvärt underhållande äventyrsfilm.
  Grönt ljus! HBO Max har precis gett Mike White klartecken för en tredje säsong av det dekadenta rikemansdramat.
  Följ Ljud & Bild