: Turist

Blu-ray-recension

Ruben Östlund kastar en blick på mansrollen och ger sig på mäns sista utpost, han som i alla situationer ska försvara sin hustru och sina barn som en självklar hjälte.
Karakter
Drama
Turist
Annons
Annons
forfatter

Det norska-svensk äkta paret Ebba (Lisa L. Kongsli) och Tomas (Johannes Kuhnke) befinner sig på en efterlängtad familjesemester i franska alperna. På lyxhotellet njuter de av avslappnade dagar och åker skidor i fantastiska backar, enda smolket i glädjebägaren är att pappan kollar mobilen lite väl ofta. Idyllen får sig en rejäl knäck när hela familjen nästan hamnar i en enorm lavin, ett snöskred som får pappan att greppa tag om mobilen och lägga benen på ryggen för att nå säkerheten – och lämnar kvar mamma och barn helt hjälplösa.

Pappan försöker förneka och bagatellisera händelsen så gott det går, men mamman (och barnen) blir allt mer anklagande. Stämningen blir inte bättre av att ett par vänner (med Kristofer ”Game of Thrones” Hivju) kommer på besök, varpå en småpackad mamma vräker ur sig all galla mot sin man och förväntar sig självrannsakan!

Turist_10

Tuist har blivit en riktigt snygg och ”enkel” film som sätter fokus på vad som förväntas av män och hur man skulle reagera om det handlar om liv och död – instinktivt eller gentlemannamässigt och hjältemodigt? Östlund bjuder närmast på en blandning av komisk tragedi och isande drama, samtidigt som det nästan öde hotellet och berglandskapet återuppväcker minnen från The Shining. Fotot är i en klass för sig! Så härligt det är att ibland se en kamera som står helt still och låter handlingen vara det drivande elementet. Turist är nästan som Scener från ett äktenskap för en ny generation. Fem stjärnor!

Turist_9 Turist_8 Turist_7 Turist_6 Turist_5 Turist_4 Turist_3
<
>

Ett precist ljudspår och gnistrande bildkvalitet (fast med lite brus i några av de mörkaste scenerna). En relativt kort bakomfilm är bonusmaterialet.

Fakta
 • Release: 16 mars 2015 Regi: Ruben Östlund

 • Med: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju, Vincent Wettergren, Calara Wettergren, Brady Corbet
 • Genre: Drama
 • Land: Sverige
 • År: 2014
 • Längd: 1:59
 • IMDB Rating

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

   

  forfatter

  Tor Aavatsmark

  (f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
  Annons
  Annons

  Läs också

  Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
  En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
  Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
  Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
  Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
  Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
  Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
  En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
  Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
  Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
  December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
  Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
  Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
  Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
  Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
  Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.