TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Recension Tom Clancy’s Without Remorse

Standard-action!

Prime Video försöker krama ut det allra sista ur Tom Clancy med en fullständigt medioker actionfilm, som en kall vindpust från 1990-tallet.

forfatter
Publicerad 2021-04-28 - 18:00
Karakter
Thriller
Tom Clancy’s Without Remorse

Prime Video har skaffat sig rättigheterna till att bygga vidare på Tom Clancys universum. Den amerikanska författaren (1947-2013) är mest känd för sina thrillerromaner om CIA-agenten Jack Ryan.

Filmerna var en framgångsrik serie där huvudpersonen har spelats av Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck och nu senast Chris Pine (Shadow Recruit). Prime gjorde också en mycket lyckad reboot av franchisen i form av TV-serien Tom Clancy’s Jack Ryan, med en utmärkt John Krasinski i huvudrollen, som utspelas i modern tid. Men tyvärr har de inte lyckats modernisera/uppdatera Without Remorse.

Läs också Action-Ryan! Jack Ryan är tillbaka – och den här gången har han lämnat sin analytiska hjärnhalva hemma.

Filmen bygger på en roman av Clancy från 1993. Irriterande nog känns filmen också väldigt mycket som 1993.

Handlingen kretsar kring elitsoldaten John Kelly (Michael B. Jordan från Creed) som efter hårda år i fält och en bebis på väg har bestämt sig för att dra sig tillbaka från militären. Men det förflutna hinner ikapp honom och en familjetragedi tvingar ut honom i fält igen – den här gången utan hämningar och utan något att förlora, och inget att ångra. Om han misslyckas kan det leda till ett nytt världskrig.

Länken till Jack Ryan-universumet är Kellys kollega, hårdingen Karen Greer (Jodie Turner-Smith), som är systerdotter till Ryans mångåriga partner i CIA, James Greer. Men medan Ryan-filmerna är en smart blandning av finurligt spioneri och skälvande spänning, blandad med häftig action, är Without Remorse bara ett tomt skal för wham-bam-thank-you-ma’am!

Tom Clancy’s Without Remorse (Foto: Amazon Prime Video)

Handlingen är full av uppenbara hål och enkla lösningar, persongalleriet är överdrivet och stereotypt och – värst av allt – lätt genomskinligt. Redan efter de första 15–20 minuterna inser vi hur handlingen kommer att bli redan. När det gäller Jordan, som verkligen övertygade i de två Creed-filmerna, så spelar han över enormt mycket och är så fullpumpad av bubblande testosteron att varje läkare skulle blir orolig.

Å andra sidan vet Clancy hur man skriver rafflande actionscener, vilket också manusförfattarna och regissören förmedlar på ett effektivt och adrenalinpumpande sätt. Stridsscenerna, både i Syrien, Washington och Ryssland, är välkomponerade, medryckande och intensiva – filmens absolut bästa scen är när Kelly bestämmer sig för att korsförhöra en rysk toppdiplomat, utanför Dulles flygplats, under tiden bilen brinner för fullt.

Tom Clancy's Without Remorse_1
Kelly: ”Har du kommit ihåg att sätta på dig säkerhetsbältet?” Tom Clancy’s Without Remorse (Foto: Amazon Prime Video)

Clancy var en man från det kalla krigets dagar, och han skrev också med USA och Sovjetunionen som klassiska ärkefiender. När sedan manusförfattarna Taylor Sheridan och Will Staples försöker förvandla denna uppenbara konflikt till 2020-talet känns det som om de pressar in en fyrkant i ett runt hål. Utan finess och utan hänsyn till tidsandan. Detta gäller både karaktärerna och på det narrativa planet. Slutet är bara ett konstruerat, svagt försök att förklara den haltande handlingen.

 

Tom Clancy's Without Remorse_15 Tom Clancy's Without Remorse_14 Tom Clancy's Without Remorse_11 Tom Clancy's Without Remorse_12 Tom Clancy's Without Remorse_10 Tom Clancy's Without Remorse_9 Tom Clancy's Without Remorse_8 Tom Clancy's Without Remorse_3 Tom Clancy's Without Remorse_4 Tom Clancy's Without Remorse_5 WITHOUT REMORSE Tom Clancy's Without Remorse_7
<
>
Tom Clancy’s Without Remorse (Foto: Amazon Prime Video)

 

Om du får en stor kick av att se machomän i gröna kamouflagebyxor kriga loss på fienden, eller se brinnande flygplan störa mot marken, så ska du titta på Without Remorse. Ställer du däremot lite högre krav på en bra filmupplevelse så rekommenderar vi hellre Jakten på Röd oktober eller Patriot Games – till och med Ben Affleck var mer trovärdig i The Sum of All Fears. 3 svaga stjärnor.

Without Remorse har världspremiär på Prime Video fredagen den 30:e april.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Tom Clancy’s Without Remorse (Foto: Amazon Prime Video)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Prime Video
 • Release: 30 april 2021
 • Regi: Stefano Sollima
 • Med: Michael B. Jordan, Jodie Turner-Smith, Jamie Bell. Guy Pearce, Lauren London, Lucy Russell
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 1:50
 • Betyg: 3
IMDB Rating
Without Remorse Action, Thriller, War | April 30, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Alla nya streaming-titlar i juli Här är alla nya serier och filmer du kan streama i juli.
Svensk storfilm! Tom Wlaschiba (från Game of Thrones) syns i den nya Hallström-filmen på Viaplay.
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend