TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Thirteen Lives

Den säkra drunkningsdöden – minut för minut

En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.

forfatter
Publicerad 2022-08-04 - 10:03
Karakter
Drama
Thirteen Lives

Sommaren 2018 fanns det väl knappt någon i hela världen med en TV eller mobil som inte följde det intensiva grottdramat från Thailand minut för minut.

Bakgrunden var ett thailändskt fotbollslag med småpojkar som inför ett födelsedagsfirande sökte skydd från monsunregnen i den stora Thang Luang-grottan. För att undkomma den ständigt stigande vattennivån klättrade de och tränaren längre och längre in i mörkret – samtidigt som grottan fylldes med regnvatten och blockerade alla möjliga vägar ut.

 

Fler än 5 000 människor från 17 länder blev inblandade i den enorma räddningsaktionen. Hoppet om att hitta pojkarna bleknade med tiden och regnet fortsatte ösa ner. Guvernören tog då det drastiska steget att kalla in ett brittiskt elit-grottdykningsteam, till stor förtret för de thailändska SWAT-styrkorna.

Och otroligt nog, efter 14 dagar hittade Rick Stanton (Viggo Mortensen) och John Volanthen (Colin Farrell) samtliga av pojkarna vid liv, mer än 6,5 kilometer in i djupet!

För att komma fram till dem var de tvungna att simma genom smala, mörka gångar, fyllda med lerigt regnvatten, i nästan 6 timmar. Det stora dilemmat blev sedan hur i hela friden man skulle ta 13 unga, helt oerfarna dykare tillbaka ut till friheten – sex farofyllda timmar bort.

Läs också Bosch lever! Samma höga kvalitet, men en fräschare och modernare version av den djupsinnige Hieronymus Bosch.
Bosch Legacy sesong 1 1

Regissören Ron Howard är förmodligen mest känd för Da Vinci-koden, men har även storfilmer som Apollo 13, A Beautiful Mind, Backdraft och Willow på sin CV.  Han är duktig på mellanmänskligt drama, och precis som i Apollo 13 vet vi alla hur Thirteen Lives slutar. Ändå har Howard och hans team lyckats skapa en sevärd, bitvis spännande berättelse om den dramatiska räddningsoperationen.  Men alltför ofta saknar filmen nerv.

Thirteen Lives 3
Thirteen Lives (Foto: Prime Video)

Till en början känns det ovant, och lite konstlat, att höra veteranerna Mortensen och Farrell prata med en överdriven brittisk accent, men det kommer vi över. Tyvärr lyckas den stabile Farrell aldrig få fram rädslan och komplexiteten i sin karaktär. På det planet lyckas Mortensen mycket bättre. Stanton är också den lite mer cyniska skeptikern och pessimistiska realisten av dem – ett rolluttryck som klär den lite nonchalanta Mortensen utmärkt.

Den ständiga prestigekonflikten mellan britterna, som båda vet bäst, och den thailändska militären känns onödig och efter ett tag konstruerad.

Thirteen Lives 5 Thirteen Lives 4 Thirteen Lives 2
<
>
Thirteen Lives (Foto: Prime Video)

På det tekniska planet är filmen strålande. Klippning och foto tar oss in i det stumma, bubblande mörkret och ger oss ibland rysningar. Men sedan tappar dramaturgin en smula, och själva räddningsoperationen blir för upprepande och ”teknisk”. Gott och väl två timmars speltid är också för långt, så som historien presenteras här.

Sammantaget är detta en sevärd film som ger intressanta och genomarbetade fakta om ett drama utan motstycke från vår egen närtid, och något som alla var uppslukade av för ett par år sedan (till och med Elon Musk kände ett behov av att vara med på ett hörn …). Howards film fungerar dock nästan bättre som en dokumentär och ett porträtt av de riktiga personerna som var inblandade.

Thirteen Lives skulle egentligen ha haft premiär på bio, men lanseras nu exklusivt på Prime Video 5 augusti.

Läs också NY trailer! Idag släpper Prime Video en ny trailer för deras största seriesatsning någonsin: Tolkiens Sagan om Ringen.
Ringenes Herre Maktens Ringer 5
Thirteen Lives 6
Thirteen Lives (Foto: Prime Video)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Prime Video
 • Release: 5 augusti 2022
 • Regissör: Ron Howard
 • Med: Viggo Mortensen, Colin Farrell, Joel Edgerton, Tom Bateman, Josh Helman, Zahra Newman, Paul Gleeson, Sahajak Boonthanakit, Vithaya Pansringarm, Jane Larkin
 • Genre: Drama
 • Land: UK
 • År: 2022
 • Längd: 2:22
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Thirteen Lives | July 29, 2022 (United States) Summary:
Countries: United KingdomLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend