TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension The Voyeurs

Erotisk thriller utan potens

Låt dig inte förföras av filmbolagets löften om ”erotisk thriller”. The Voyeurs påminner mer om en impotent kalkon.

forfatter
Publicerad 2021-09-10 - 00:01
Karakter
Thriller
The Voyeurs

Vi tror att det var klokt av Jeff Bezos och Amazon Prime Video att köpa MGM så att de fick lite kvalitetsfilmer i utbudet, deras egen produktion är nämligen av det spretiga slaget.

Läs också Feminin The Irishman Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.

Inte så att alla originalfilmer från Prime Video nödvändigtvis är dåliga, till exempel är I’m Your Woman en utmärkt maffia-thriller. Men årets filmer från postorderjätten har till stor del haft en halvhjärtad, omisskännlig doft av 1980-tal. The Voyuers är inte ens halvhjärtad …

 

För snart 30 år sedan (1993) kunde vi se de smått legendariska Sharon Stone, William Baldwin (ja, den minst kända av Baldwin-bröderna) och Tom Berenger i den erotiska thrillern Sliver. En ganska så cheesy film där den nyinflyttade Stone, gång på gång och allt mer utmanande, hamnar i säng med unge herr Baldwin.

I ett av skyskrapans många rum sitter Berenger och iakttar dem …

I Prime Videos försök att fläta ihop historia om människors inneboende, sexuella, tjuvtittarsug och/eller exhibitionism får vi träffa det unga nyinflyttade paret Pippa (Sydney Sweeney) och Thomas (Justice Smith). I sin lägenhet i centrala Montreal har de panoramautsikt rakt in i de excentriska grannarna Julias (Natasha Liu Bordizzo) och Sebs (Ben Hardy) lägenhet.

Pippa och Thomas börjar snabbt intressera sig för grannarnas intima privatliv. När paret upptäcker att grannen är otrogen växer nyfikenheten gradvis till en besatthet och saker och ting börjar snurra ur kontroll.

Läs också Hur lyckas man ha en trekant? Norden bekräftar än en gång att vi skildrar det komplicerade tonårslivet så mycket bättre än amerikanska serier.

Michael Mohan står för både regi och manus i denna vacklande kalkon, där filmens kanske ”roligaste” ögonblick inträffar när tjuvtittarna ser att grannen håller på att kvävas. Vi tror knappt på vad vi ser i form av dåligt skådespeleri, dålig timing och brist på realism och emotionell kontakt.

Mohan försöker, utan att lyckas, skapa en erotiskt laddad stämning med hjälp av kikare, sexiga underkläder, rollspel och upprörande/mystiska karaktärer. Men allt verkar så konstlat och föga trovärdigt att vi nästan tröttnar på de två timmar som dramat varar.

Sydney Sweeney (Euphoria) gör en duglig roll som besatt, men kämpar med korkad dialog, en osammanhängande handling och brist på gnista hos sin motspelare. Sexguden Seb har lika mycket sex appeal och karisma som en stel pinne – han påminner närmast om den oengagerade Christian Gray i Fifty Shades of Grey.

 

The Voyeurs_3 The Voyeurs_4
<
>
The Voyeurs (Foto: Prime Video)

Krim-gåtan som så småningom flätas in i historien är varken spännande eller fängslande. Mycket mer irriterande och otrolig. I sista akten försöker Mohan till och med ”dra-en-kanin-ur-hatten” med en ”det-såg-du-inte-komma”-avslutning – men vi får definitivt inte se något ”I-see-dead-people”-ögonblick.

Vi anar viss kritik mot dagens övervaknings- och sociala media-samhälle, men är osäkra på om det är avsiktligt eller inte – hur som helst faller det platt.

Om man är på jakt efter explicit nakenhet (på gränsen till det spekulativ) så blir man rikligt belönad. The Voyeurs är en film som filmcensuren hade försökt förbjuda för 20 år sedan, men trots mycket nakenhet så känns filmen aldrig erotisk, snarare ofrivilligt skrattretande och konstlad. 2 stjärnor.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
The Voyeurs (Foto: Prime Video)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Prime Video
 • Release: 10 september 2021
 • Regi: Michael Mohan
 • Med: Sydney Sweeney, Ben Hardy, Justice Smith, Natasha Liu Bordizzo
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 2:01
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild