TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

The Ties That Bind

Blu-ray-recension

För 35 år sedan kom albumet ”The River” och Bruce Springsteen förvandlades från kritikerrosad rockgud till något för alla. I en återblick berättar Springsteen om svårigheterna med att göra skivan.

forfatter
Publicerad 2015-12-11 - 10:41
Karakter
Dokumentär
The Ties That Bind

Det är inte första gången Bruce Springsteen och Columbia serverar välgjorda utgåvor av hans klassiska album. Tidigare har vi fått specialutgåvor av Born to Run och för fem år sedan kom den otroliga samlingsboxen med guld från ”Darkness on the Edge of Town”-arkivet.

Samlingsbox från arkivet
17 oktober 1980 släpptes ett av Bruce Springsteens mest kritikerrosade album, The River. Skivbolaget Columbia lanserade nyligen ”The Ties That Bind: The River Collection”, en imponerande samlingsbox med fyra CD-skivor och två Blu-ray-skivor – med hela 52 låtar! I den här recensionen fokuserar vi på Thom Zimnys helt nya dokumentärfilm ​​som handlar om processen ända fram tills skivan gavs ut.

(Foto: Tillverkare)

Läs ALLT om ”The Ties That Bind – The River Collection”!

Hybriden
Två år efter en av tidernas tuffast rockplatta, ”Darkness on the Edge of Town”, var det dags för betydligt muntrare toner på dubbelalbumet ”The River”. Med låtar som ”Hungry Heart”, ”Sherry Darling”, ”Crush on You”, ”Cadillac Ranch”, ”I’m a Rocker” och ”Ramrod” fick vi se den eleganta pop-rockaren Springsteen flirta med sin publik genom att spela gladrock, utan annat syfte än att underhålla publiken och få dem att dansa på bordet.

(Foto: Tillverkare)

Med det sagt så har ”hybriden” ”The River” sina betydligt djupare och mörkare sidor också. Med låtar som ”Drive all Night”, ”Independence Day”, ”The River”, ”Point Blank”, ”Fade Away”, ”Stolen Car” och ”Wreck on the Highway” gav Springsteen oss några av sina djupaste texter. På en skiva som är full av låtar som handlar om bilkörning och om att lämna småstaden, visade 31-åringen också sig från en mer vuxen sida genom att sjunga om äktenskap (”I Wanna Marry You”), och inte minst den mest klassiska av alla klassiker, titellåten ”The River” som handlar om hans egen syster och svåger som blir av med jobbet och alla de svårigheter som de råkar ut för. Mästerligt!

(Foto: Tillverkare)

35 år senare har regissör Thom Zimny ​​satt sig ner med Springsteen utanför hans ranch i Colts Neck, New Jersey, för att ta oss med på en resa tillbaka till 1978–1981. Vi ser en avslappnad Springsteen som delar med sig av sin historia och sina tankar om albumets svåra tillkomst.

Dags bli vuxen!
Springsteen skulle snart fylla 30 och kände ”klockan ticka”. Han ville inte bara vara en som beskrev ett liv av relationer, äktenskap och med- och motgångar, utan också vara en del av det. I dokumentären möter vi en mycket öppen Springsteen som berättar att han under den här perioden nästan maniskt bara levde för en sak: musiken!

The Ties That Bind_9

År 1979 levererade han albumet ”The Ties That Bind” (med tio låtar) till skivbolaget, men drog snabbt tillbaka det. Han kände att det inte var representativt för den komplexa helhet som han och bandet stod för och att det inte hade samma omfattning och variation som hans trogna fans upplever under en maratonkonsert. Därefter följde en ändlös inspelningsprocess med hela 70 låtar i studion, vilket till slut kulminerade i dubbelalbumet ”The River”. En skiva som också tog honom ut på hans första världsturné, inklusive Sverige (för andra gången), Norge och Danmark.

The Ties That Bind_8

På tu man hand med The Boss
Till skillnad från Darkness-dokumentären (”The Promise – The Making of Darkness on the Edge of Town”) finns det ytterst lite videomaterial från den långa period The Boss och hans E Street Bands tillbringade i studion. Det innebär att ”The Ties That Bind” får en helt annan stil och rytm. I stort sett är det bara Bruce, gitarren och munspelet anno 2015 som berättar, varvat med en hel del stillbilder och en del videoklipp från processen bakom ”The River”. På gott och ont. Vi kommer närmare huvudpersonen och han får kommentera så här i efterhand – vilket fungerar mycket väl. Dessutom är det ständiga pauser när han spelar låtar från albumet helt akustiskt.

SONY DSC

Med det sagt så skulle vi gärna ha velat ha en lite längre dokumentär, som också gav oss FLER röster från perioden 1978–1981. Varför har de till exempel inte intervjuat producenterna Jon Landau och Steven Van Zandt? Vi får höra av Springsteen om de långa dagarna (och nätterna) i studion, hur bandet kämpade och hur låst processen var. Han berättar levande och minns det uppenbarligen mycket väl, men det hade lyft filmen om det funnits kompletterande (korrigerande?) kommentarer från de som jobbade omkring honom. Fem svaga stjärnor.

The Ties That Bind_4

Bonus
I bonusmaterialet (bortsett från boken och de fyra CD-skivorna) finns en nästan komplett konsert från Tempe, Arizona, 5 november 1980. I det restaurerade materialet får vi ser en ung Springsteen proppfull av energi och spelglädje, med en väldigt varierad mix av låtar. Höjdpunkter som ”Drive All Night”, ”I Wanna Marry You” och ”Jungleland” gör detta till en våt dröm för alla Springsteen-fans där ute. Boxen är ett måste för alla Springsteen-fans och musikälskare.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
Fakta
  • Release: 4 december 2015
  • Regi: Thom Zimny
  • Med: Bruce Springsteen
  • Genre: Dokumentär
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 0:57
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Fler maffiaförvecklingar från Stallone & Co! Fans av en sarkastisk, hårdslående (men mjuk på insidan) Sly Stallone kan nu se fram emot uppföljaren.
Kokainsnortarna är tillbaka! Hedonisterna på Aker Brygge har mer heroin, och viagra, i kassaskåpet!
Klart för säsong 2! Svamp-zombieserien har verkligen fångat både publik och kritiker - nu ger HBO Max grönt ljus för säsong 2.
Gangsterhelvete! Taylor Sheridan, och en perfekt castad Jeremy Renner, serverar stenhård socialrealism och gangsterhelvete – både innanför och utanför murarna.
Black Panther kommer till Disney+! Nu kan du snart se den Oscar-nominerade Marvel-filmen på Disney+.
Följ Ljud & Bild