: The Ties That Bind

Blu-ray-recension

För 35 år sedan kom albumet ”The River” och Bruce Springsteen förvandlades från kritikerrosad rockgud till något för alla. I en återblick berättar Springsteen om svårigheterna med att göra skivan.
Karakter
Dokumentär
The Ties That Bind
Annons
Annons
forfatter

Det är inte första gången Bruce Springsteen och Columbia serverar välgjorda utgåvor av hans klassiska album. Tidigare har vi fått specialutgåvor av Born to Run och för fem år sedan kom den otroliga samlingsboxen med guld från ”Darkness on the Edge of Town”-arkivet.

Samlingsbox från arkivet
17 oktober 1980 släpptes ett av Bruce Springsteens mest kritikerrosade album, The River. Skivbolaget Columbia lanserade nyligen ”The Ties That Bind: The River Collection”, en imponerande samlingsbox med fyra CD-skivor och två Blu-ray-skivor – med hela 52 låtar! I den här recensionen fokuserar vi på Thom Zimnys helt nya dokumentärfilm ​​som handlar om processen ända fram tills skivan gavs ut.

(Foto: Tillverkare)

Läs ALLT om ”The Ties That Bind – The River Collection”!

Annons

Hybriden
Två år efter en av tidernas tuffast rockplatta, ”Darkness on the Edge of Town”, var det dags för betydligt muntrare toner på dubbelalbumet ”The River”. Med låtar som ”Hungry Heart”, ”Sherry Darling”, ”Crush on You”, ”Cadillac Ranch”, ”I’m a Rocker” och ”Ramrod” fick vi se den eleganta pop-rockaren Springsteen flirta med sin publik genom att spela gladrock, utan annat syfte än att underhålla publiken och få dem att dansa på bordet.

(Foto: Tillverkare)

Med det sagt så har ”hybriden” ”The River” sina betydligt djupare och mörkare sidor också. Med låtar som ”Drive all Night”, ”Independence Day”, ”The River”, ”Point Blank”, ”Fade Away”, ”Stolen Car” och ”Wreck on the Highway” gav Springsteen oss några av sina djupaste texter. På en skiva som är full av låtar som handlar om bilkörning och om att lämna småstaden, visade 31-åringen också sig från en mer vuxen sida genom att sjunga om äktenskap (”I Wanna Marry You”), och inte minst den mest klassiska av alla klassiker, titellåten ”The River” som handlar om hans egen syster och svåger som blir av med jobbet och alla de svårigheter som de råkar ut för. Mästerligt!

(Foto: Tillverkare)

35 år senare har regissör Thom Zimny ​​satt sig ner med Springsteen utanför hans ranch i Colts Neck, New Jersey, för att ta oss med på en resa tillbaka till 1978–1981. Vi ser en avslappnad Springsteen som delar med sig av sin historia och sina tankar om albumets svåra tillkomst.

Annons

Dags bli vuxen!
Springsteen skulle snart fylla 30 och kände ”klockan ticka”. Han ville inte bara vara en som beskrev ett liv av relationer, äktenskap och med- och motgångar, utan också vara en del av det. I dokumentären möter vi en mycket öppen Springsteen som berättar att han under den här perioden nästan maniskt bara levde för en sak: musiken!

The Ties That Bind_9

År 1979 levererade han albumet ”The Ties That Bind” (med tio låtar) till skivbolaget, men drog snabbt tillbaka det. Han kände att det inte var representativt för den komplexa helhet som han och bandet stod för och att det inte hade samma omfattning och variation som hans trogna fans upplever under en maratonkonsert. Därefter följde en ändlös inspelningsprocess med hela 70 låtar i studion, vilket till slut kulminerade i dubbelalbumet ”The River”. En skiva som också tog honom ut på hans första världsturné, inklusive Sverige (för andra gången), Norge och Danmark.

The Ties That Bind_8

På tu man hand med The Boss
Till skillnad från Darkness-dokumentären (”The Promise – The Making of Darkness on the Edge of Town”) finns det ytterst lite videomaterial från den långa period The Boss och hans E Street Bands tillbringade i studion. Det innebär att ”The Ties That Bind” får en helt annan stil och rytm. I stort sett är det bara Bruce, gitarren och munspelet anno 2015 som berättar, varvat med en hel del stillbilder och en del videoklipp från processen bakom ”The River”. På gott och ont. Vi kommer närmare huvudpersonen och han får kommentera så här i efterhand – vilket fungerar mycket väl. Dessutom är det ständiga pauser när han spelar låtar från albumet helt akustiskt.

Annons

SONY DSC

Med det sagt så skulle vi gärna ha velat ha en lite längre dokumentär, som också gav oss FLER röster från perioden 1978–1981. Varför har de till exempel inte intervjuat producenterna Jon Landau och Steven Van Zandt? Vi får höra av Springsteen om de långa dagarna (och nätterna) i studion, hur bandet kämpade och hur låst processen var. Han berättar levande och minns det uppenbarligen mycket väl, men det hade lyft filmen om det funnits kompletterande (korrigerande?) kommentarer från de som jobbade omkring honom. Fem svaga stjärnor.

The Ties That Bind_4

Bonus
I bonusmaterialet (bortsett från boken och de fyra CD-skivorna) finns en nästan komplett konsert från Tempe, Arizona, 5 november 1980. I det restaurerade materialet får vi ser en ung Springsteen proppfull av energi och spelglädje, med en väldigt varierad mix av låtar. Höjdpunkter som ”Drive All Night”, ”I Wanna Marry You” och ”Jungleland” gör detta till en våt dröm för alla Springsteen-fans där ute. Boxen är ett måste för alla Springsteen-fans och musikälskare.

Annons

Fakta
  • Release: 4 december 2015
  • Regi: Thom Zimny
  • Med: Bruce Springsteen
  • Genre: Dokumentär
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 0:57
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.