TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension: The Politician, säsong 2

Trevlig blandning av idealism och härlig cynism

Den andra säsongen av -pojken som drömde om att bli president- är inte lika fräsch och elegant som den första omgången.

Karakter
KomediDrama
The Politician, säsong 2

Fakta:

Media: Netflix
Premiär: 19 juni 2020
Regi: Gwyneth Horder-Payton
Med: Ben Platt, Julia Schlaepfer, Judith Light, Bette Midler, Gwyneth Paltrow, Lucy Boynton, Laura Dreyfuss, Theo Germaine,
Genre: Drama Komedi
Land: USA
År: 2020
Tid: 4:39 h
Betyg: 4

Sedan han var sju år gammal har den karismatiska rikemans-sonen Payton Hobart (Ben Platt) vetat exakt vad han ska bli när han blir stor: USA:s president!

https://www.youtube.com/watch?v=e-wH7hD9Liw

 

Den första säsongen fokuserade på Paytons växande politiska ambitioner, nätverkande och kampen om att bli elevrådets ordförande i high school. Nu är det en senators-plats i för staten New York som står på spel. Motkandidaterna är den durkdrivna Dede Standish (Judith Light), med över 30 års erfarenhet och all världens cynism i bagaget.

Payton har tagit med sig det brokiga gänget från high school till New York för att kampanja för honom. Hans främsta supporter är flickvännen Alice (Julia Schlaepfer), medan McAfee, James, Astrid och Skye sköter allt från analys och opinionsundersökningar till kampanjutspel.

The Politician, säsong 2 (Foto: Netflix)

Motkandidatens främsta vapendragare är PR-lobbyisten Hadassah Gold (Bette Midler), som snudd på har ägnat sitt liv åt att främja Standish politiska karriär – och hon har inga planer på att låta en yngling som Payton komma i hennes väg.

The Politician var en frisk fläkt från Netflix, med en elegant blandning av ”cool” ungdomsserie och ”allvarliga” politiska teman. Den var inte rädd för att ta itu med tunga ämnen som hur politiker är villiga att säga och göra ”allt” för att bli omvalda. Samtidigt var den fräck och lekfull i stilen med ett verkligt charmerande persongalleri.

Den andra säsongen fortsätter i samma stil, men är inte lika väluppbyggd som den första säsongen. Den halkar lite för ofta över i rena farsen denna omgång, och många av rollfigurernas val verkar ogrundade och konstruerade.

The Politician, säsong 2 (Foto: Netflix)

Ben Platt är fortfarande seriens starkaste kort, och den mest spännande rollfiguren. Han fortsätter att imponera och charmera som den överambitiösa, hyper-fokuserade unge mannen som har järnkoll på målet, men samtidigt visar mänskliga egenskaper och svagheter. Dessutom får han visa upp sina musikaliska förmågor, men tyvärr inte i en duett med Midler.

Hans idealistiska hippiemor, en obetalbar Gwyneth Paltrow, är tyvärr mer i bakgrunden i den andra säsongen, då hon (av tristess?) också har börjat odla politiska ambitioner. Modern kandiderar till guvernör i Kalifornien, med sitt vallöfte att staten ska lämna USA.

Gwyneth Paltrow. The Politician, säsong 2 (Foto: Netflix)

För mycket fokus ägnas åt Standish okonventionella privatliv, där hon i smyg bor med två män. Med tiden hoppar män in och ut ur hennes privatliv och säng, tills det tippar över i det ofrivilliga parodiska. Bette Midler är i en klass för sig och har bra komisk timing, men hon kan helt enkelt bli lite för mycket ”Bette Midler.” Här serveras vi en liten överdos.

Bakom den smutsiga politiska maktkampen, kryddad med ungdomlig hybris, finns det miljöfokus, plast i havet och kritik av slit-och-släng samhället. Lite väl politiskt korrekt, om än i ett sammanhang där Payton är villig att framhålla ”rätt” frågor för att vinna valet.

Samtidigt är serien modig nog att kritisera den växande kränkningskultur som sprider sig som pesten runt världen, genom att förlöjliga mediestormen som uppstår när Ben ”avslöjas” ha burit en indiankostym vid sex års ålder.

Judith Light och Bette Midler. The Politician, säsong 2 (Foto: Netflix)

Standish, med över 30 års erfarenhet, verkar blasé efter många år på maktens tron, och anses lite i otakt med samtiden, och en som inte lyssnar på den unga generationen. ”Låt ungdomarna komma fram” är ett mantra som manusförfattarna och skaparna bakom serien vill lyfta fram – något de lyckas bra med på ett lekfullt och fräscht sätt.

Payton tar sig dock fram alltför lätt i denna omgång, motståndet är inte svårt (trovärdigt) nog, och det tas enkla genvägar i handlingen. Rollfigurerna försvinner och byter sida nästan utan mål och mening – hela säsongen känns lite halvfärdig. Men med så charmerande och bra skådespeleri och relevant handling måste vi trots allt dela ut 4 stjärnor.

Julia Schlaepfer. The Politician, säsong 2 (Foto: Netflix)

Vi säger ja tack till ännu en omgång Payton – förhoppningsvis med Vita huset i potten nästa gång.

Säsong 2 består av endast 7 episoder och recensionen är baserad på alla. Säsong 2 kan nu strömmas från Netflix.

The Politician, sesong 2_13 The Politician, sesong 2_11 The Politician, sesong 2_10 The Politician, sesong 2_6 The Politician, sesong 2_5 The Politician, sesong 2_4 The Politician, sesong 2_2
<
>
The Politician, säsong 2 (Foto: Netflix)

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.