: The Lone Ranger

Blu-ray-recension

Det sägs att The Lone Ranger gav Disney-koncernen en förlust på mer än en miljard kronor och orsakade stora nedbantningar av budgeten till bland annat den femte Pirates of the Caribbean-filmen.
Karakter
Action
The Lone Ranger
Annons
Annons
forfatter

Recensenterna gick hårt åt The Lone Ranger strax innan den hade premiär, men efter att ha sett den kan vi inte begripa varför den inte gick bättre på bio – det är ju långtifrån någon ny The Tourist!

Gore Verbinski, som arbetat med Johnny Depp förut i tre av Pirates-filmerna och i den animerande Rango, har den här gången hyrt in honom för att spela Jack Sparrow en gång till – fast iklädd bisarr indiandräkt!

Tonto (Depp) blir den ensamme ryttarens (Armie Hammer) ”skapare” och följeslagare. Tillsammans beger sig det omaka paret sig ut i ödemarken för att döda (Tonto) eller fånga (Den ensamme ryttaren) psykopaten Butch Cavendish. Verbinski bjuder på en riktig berg-och-dalbana där man verkligen inser att budgeten har varit tilltagen.

Bortsett från de spektakulära actionscenerna och specialeffekterna är detta en film som drivs framåt av karaktärerna, och Hammer och Depp är ett väldigt lyckat par som spelar ohämmat på sina olikheter och helt skilda kulturella bakgrund. De två huvudpersonerna skapar en fin dynamik genom hela filmen och fungerar både på det komiska och betydligt mer seriösa och djupare planet.

Det största problemet tycks vara att Verbinski har varit som ett barn som fått carte blanche i godisbutiken och inte har lyckats hålla sig, utan låtit allting bubbla över med så ofattbart många goda idéer, historievändningar och en tillsynes obegränsad budget att han inte har lyckats ”kill his babies” – här borde han nämligen ha varit vassare med saxen och klippt bort en hel del. Dessutom har filmen svårt att hitta fotfäste och bestämma sig för om den ska vara en traditionell och ”riktig” vilda västern eller en humoristisk variant. Så som den är nu sitter man och velar. Vi väljer till sist att skratta åt den – och pricksäker komik, excentriska karaktärer och miljöer, plus överväldigande actionscener är underhållande så det räcker. 4 starka stjärnor för ett mycket högt underhållningsvärde!

The Lone Ranger på blu-ray bländar oss med sällsynt bra ljud (DTS-HD MA 7.1) och bild. Ett särdeles levande och väldefinierat surroundljud, där du hör minsta lilla fluga surra runt i öknen, matchar den knivskarpa bilden som gnistrar emot oss från Philips Cinema-TV. Ett omfattande och informativt bonusmaterial innehåller bland annat borttagna scener, intervjuer, bloopers, bakomfilm och påskägg.

knapp

Fakta
  • Release: 6 november 2013
  • Regi: Gore Verbinski
  • Med: Johnny Depp, Armie Hammer, William Fichtner, Tom Wilkinson, Ruth Wilson, Helena Bonham Carter
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 2:29
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.