TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The Huntsman: Winter’s War ex. ed.

Blu-ray-recension

Winter’s War är en fräsch och ovanligt originell knorr på fortsättningen om Snövit och hennes äventyrliga miljö.

forfatter
Publicerad 2016-08-22 - 10:04
Karakter
Äventyr
The Huntsman: Winter’s War ex. ed.

För fyra år sedan kom den alternativa historien om Snövits kamp om tronen. I Snow White and the Huntsman fick vi se historien om hur den tuffa Snövit (Kristen Stewart) kämpade sig till makten och besegrade listiga och onda drottningen Ravenna (Charlize Theron), med god hjälp av den äventyrliga och heroiska Jägaren (Chris Hemsworth).

Efter en konflikt stod det klart tidigt att Kristen Stewart (hon låg med (den gifte) regissören) inte skulle ställa upp i en uppföljare, därför var manusförfattarna tvungna att köra ett par vändor extra för att klämma fram en annan historia ur äventyret, och det som serveras här är en salig blandning av Lord of the Rings, Frost, Trollkarlen från Oz, Game of Thrones och Snövit. Vår skepsis var påtaglig, men resultatet är en film som är mycket roligare än LOTR, saftigare och mer underhållande än Frost och som ger Snövit-karaktärerna betydligt mer djup.

Denna historia tar sin början ungefär sju år före det avgörande slaget mellan Snövit och Ravennas armé. Det visar sig att Ravenna har en syster, Freya (Emily Blunt), som efter en olycka med sin kärlek äntligen kan släppa lös sina magiska krafter – att frysa allt hon vill till is.

The Huntsman: Winter’s War ex. ed.
The Huntsman: Winter’s War ex. ed.

Systrarna delar landet mellan sig och Freja förvandlar den frodiga norra delen till en karg öken av is. I det kalla vinterlandskapet förbjuder hon alla känslor och kidnappar barn som hon formar till sin privata armé. Bland dem finns Eric (Hemsworth) och hans eldiga flamma Sara (Jessica Chastain). När känslorna gnistrar mellan dem blir de krossade av Freja, samtidigt som Snövit kämpar mot demonen i den magiska spegeln – en spegel som Freja får nys om och gör sitt yttersta för att få tag i. Men Snövit övertalar Eric om att hitta spegeln och krossa den.

Hemsworth (Thor) är som skapt för rollen som den hårda jägaren med glimt i ögat och stål i nävarna och ett gott och känslosamt hjärta. Han stortrivs uppenbarligen i rollen som Huntsman och leker sig igenom filmen, slåss med en storstark i handen, flörtar med kvinnorna och river av fräcka kommentarer. Chastain är hans perfekta partner medan Theron (precis som i den förra filmen) känns överdriven och teatralisk. Däremot lyckas Blunt bra i rollen som den iskalla drottningen och har bland annat en fantastisk scen där hon överträffar rida-på-isbjörn-scenen i Isbjörnskungen.

The Huntsman: Winter’s War ex. ed.
The Huntsman: Winter’s War ex. ed.

Rent visuellt och på specialeffekterna märks det att det har gått några år sedan Frodo traskade runt i skog och mark med Ringen på släptåg, här är specialeffekterna föredömliga (och hålls på en relativt måttlig nivå). Winter’s War är ett ymnighetshorn och en riktig fröjd för ögat. Tonen är lekfull och lätt och berättelsen har ett bra flyt. Bitvis är filmen väl svulstig, men så pass anspråkslös och har en fräsch dialog och ett härligt samspel (inte minst mellan Hemsworth och Chastain) att vi verkligen blir underhållna. Winter’s War är ingen ”stor” film, men härligt välgjord underhållning. 5 stjärnor.

The Huntsman - Winter's War 3D_8 Huntsman Huntsman Huntsman Huntsman The Huntsman - Winter's War 3D_3 The Huntsman - Winter's War 3D_2
<
>
The Huntsman: Winter’s War ex. ed.

Blu-ray-utgåvan har en otroligt läcker bildkvalitet, med knivskarp bild, friska och naturliga färger och lite brus. Ljudspåret är mäktigt och detaljerat och har en mycket bra surroundeffekt. Som bonus finns ett par utelämnade scener, bloopers, kommentatorsspår samt en halvtimmes informativ bakomfilm.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Release: 22 augusti 2016
 • Regi: Cedric Nicolas-Troyan
 • Med: Chris Hemsworth, Jessica Chastain, Charlize Theron, Emily Blunt, Nick Frost, Rob Brydon
 • Genre: Äventyr
 • Land: USA
 • År: 2016
 • Längd: 1:54
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend