: The Best of Me

Blu-ray-recension

Är du en känslig, lättpåverkad, världsfrånvänd själ? Plocka fram en näsduk. Är du däremot en normalt skarpsinnig person med fötterna stadigt planterade på jorden, så plocka fram en hink att kräkas i!
Karakter
Drama
The Best of Me
Annons
Annons
forfatter

Nicholas Sparks tårfyllda romantiska dramaromaner har nästan fått klippkort när det gäller filmatiseringar. Det är uppenbart att filmer som Flaskposten, Dagboken, Nätterna vid havet och The Lucky One har hittat sin publik. En del av dem funkar, fast är överdrivet romantiserade som passar för myskvällar i soffan. Fast The Best of Me får oss att vända oss bort i vämjelse efter en överdos sötsliskighet och en handling som är fullständigt okritisk och långsökt.

Som ”alltid” när det handlar om Spark utspelas handlingen i och runt vackra Louisiana, och om du väljer att betrakta filmen som en naturdokumentär om det exotiska sydstatslandskapet är det en vacker upplevelse. Vackra locations, tjusig vildmark, slingrande floder, gnistrande floder och vild natur spelar en central roll. Det är också i en av Louisianas småstäder som high school-kärleksparet Amanda (Michelle Monaghan/Liana Liberato) och Dawson (James Marsden/Luke Bracey) möts igen efter 21 år, sammanförda av att en mycket nära vän gått bort. Kan gamla besvikelser och svek läkas och kärleken blomma upp igen? Gissa två gånger!

Filmen är totalt förutsägbar och karaktärerna plågsamt endimensionella pappfigurer. Framför allt har vi svårt att relatera till Dawson – han är helt enkelt ett helgon. En person helt utan fel och brister som aldrig skulle skada så mycket som en myra, och en uppoffrande hjälte av oanade dimensioner. Dawson växte upp under mycket svåra förhållanden, med en extremt överdriven, våldsförhärligande far som njöt av att kuva och slå sin hoppfulla son. De andra två sönerna är så stereotypiska white trash att vi skäms. Amanda kommer däremot från en mycket välbärgad familj, och har en rik skitstövel till far.

Naturligtvis finner de varandra och räddar varandra – men ödet vill annorlunda. Vi ska inte avslöja allting (handlingsförloppet kan du garanterat gissa dig till) men gammal kärlek har en förmåga att vakna till liv igen, och helgonet Dawson har naturligtvis sparat sig för sin enda stora kärlek, men vill inte slåss för sitt eget bästa – utan för vad som är ”moraliskt” bäst. Hoppsan, där kräktes vi igen!

Annons

I känd Sparks-stil målas allt med bred pensel, ”subtilt” finns inte i hans ordbok. Det dansas ute vid floden, till vacker musik och i vackert solsken genom det exotiska bladverket. Det unga paret (filmen hoppar fram och tillbaka i tiden) ser en läcker solnedgång från toppen av vattentornet, vandrar hand i hand på vackra sommarängar (solen skiner ALLTID på dem), läser poesi för varandra i trätopparna och klarar alla svåra prövningar. Allt ständigt sponsrat av en flaska Budweiser.

The-Best-of-Me_2 The-Best-of-Me_10 The-Best-of-Me_9 The-Best-of-Me_8 The-Best-of-Me_7 The-Best-of-Me_6 The-Best-of-Me_5 The-Best-of-Me_4 The-Best-of-Me_3
<
>

Missförstå oss inte, The Best of Me är inte en fullständigt hopplös film, den fungerar fint på sina premisser och Monaghan gör en bra roll utifrån det inskränkta manuset, medan Marsden inte är något annat än en ihålig ”poster boy”. Fast vänta lite, sade vi att detta inte var en fullständigt hopplös film? Stryk det! När vi kommer till sista halvtimmen är allt tillåtet och den ena långsökta klyschan efter den andra kommer som vämjeliga pärlor på ett snöre. Du store tid ett sådant löjligt pinsamt och fullständigt orealistiskt slut! Ooops, nu måste vi spy igen!

Två trådsmala stjärnor. Den ena går till Monaghan, den andra till ett läckert foto/landskap.

Bildkvaliteten är strålande skarp och alla vackra och skarpa färger i Louisiana-landskapet gnistrar mot oss med en härlig skärpa och rymd. Ljudspåret (DTS 5.1) är också mycket bra, fast dialogen har en tendens att överskugga mixen. Inget bonusmaterial.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 9 mars 2015
  • Regi: Michael Hoffmann
  • Med: Michelle Monaghan, James Marsden, Luke Bracey, Liana Liberato, Gerald McRaney, Sean Bridgers
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:57
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

  1. Oväntat slut som ingen kan gissa sig till. Sevärd från tonåringar till pensionärer. Kärleken är stark mellan huvudpersonerna som tar sig uttryck på olika sätt. Det är ingen biografi, så inget behöver vara sannolikt med händelserna! En sevärd film i min smak. Finns på Netflix.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.