Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: The 5th Wave

4K UHD BD

Hur många gånger ska vi få se aliens invadera jorden och försöka utplåna mänskligheten? Konceptet kan vara intressant, men The 5th Wave känns konstlad och krystad.

Publicerad 2016-09-21 - 10:54
The 5th Wave
Tor Aavatsmark

Chloë Grace Moretz (som slog igenom som fantastiska Hit-Girl i den ultraroliga Kick-Ass, 2010) spelar den här gången en helt vanlig tjej som går i gymnasiet i Ohio, umgås med vänner, flörtar och har en bekymmersfri tillvaro tillsammans med mamma, pappa och lillebror. Tills enorma rymdskepp börjar sväva över hustaken – sedan följer de ”fyra landsplågorna”.

Efter strömavbrott, tsunamis, fågelpest och invasion består den ”femte vågen” av att ungdomarna ska besegra samtliga aliens. Verkar det vettigt? Nej, tyvärr gör det inte det. Synd, för filmen har en intressant premiss och börjar riktigt bra när vi möter Cassie (Moretz) i ett apokalyptiskt landskap, ansikte mot ansikte med en annan desperat, beväpnad, person. Efter det går det mesta på (ojämn) rutin.

Hennes mål är att rädda sin lillebror, som har gripits av militären och tränas upp för att bli aliens-dödare. På vägen får hon hjälp (?) av bondlurken Evan (Alex Roe), som märkligt nog bor i ett helt oskadat hus. Ljummen romantik uppstår mellan dem båda, vilket både känns omotiverat och helt saknar kemi och känslomässigt djup. Och just känslomässigt djup är en bristvara genom hela filmen. Merparten av jordens befolkning är utrotad, familjemedlemmar är döda och städer ligger i ruiner, ändå saknar The 5th Wave all form av nerv, dramatik och spänning. Och det är inte Moretz fel, hon gör en mer än godkänd insats. Däremot är handlingen för platt och enkel, karaktärerna utvecklas illa och handlingen är förutsägbar. Möjligtvis underhållande för 11-åringar, alla andra bör hellre sätta på Independence Day, War of the Worlds eller The Road en gång till! 2 stjärnor.

1181315 - The 5th Wave 1181315 - The 5th Wave 1181315 - The 5th Wave the-5th-wave_7 1181315 - The 5th Wave 1181315 - The 5th Wave 1181315 - The 5th Wave 1181315 - The 5th Wave 1181315 - The 5th Wave
<
>
The 5th Wave

Filmen ges ut i 4K UHD och har en mycket bra bildkvalitet, fast med för lite tryck och brist på detaljer i en del mörka scener. Ljudspåret (Dolby Atmos) är däremot förträffligt och bemästrar såväl stora explosioner som lågmäld dialog. Bonusmaterialet är omfattande och bra och innehåller bland annat kommentatorsspår, borttagna scener, mer om karaktärerna, bloopers och ett par minidokumentärer.

Karakter
The 5th Wave

Fakta:

  • Release: 7 juni 2016
  • Regi: J. Blakeson
  • Med: Chloë Grace Moretz, Matthew Zuk, Gabriela Lopez, Bailey A. Borders, Nick Robinson, Ron Livingston
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Längd: 1:52

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen