Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: The 33

Blu-ray-recension

2010 utspelades ett mänskligt drama i den chilenska öknen som fick hela världen att hålla andan. Nu finns olyckan i gruvan som film, och resultatet är klart godkänt.

Publicerad 2016-06-02 - 04:00
The 33
Tor Aavatsmark

I en utarmad gruva blir 69 personer levande begravda 700 meter under ökensanden i Chile när schakten kollapsar ovanför dem. Utan möjlighet att kommunicera med ytan, och med ett cyniskt gruvbolag, verkar det som om ingen kommer att sätta igång någon räddningsaktion. Men uppmärksamheten från hela världen får den chilenska regeringen att agera, och efter flera veckors fruktlöst borrande upptäcks livstecken.

En ovanligt spektakulär historia där vanliga människor blir offer för en tragisk olycka som delvis orsakades av usel säkerhet – och en lika spektakulär räddningsaktion. Filmen berättar historien rakt upp och ned, utan extra fakta eller analyser, nästan som en dokumentär. Antonio Banderas är mannen som axlar rollen som ledare och behåller lugnet och hoppet nere i mörkret, men varken han eller de andra rollerna har vare sig djup eller substans, vi skrapar bara på ytan och får enkla klyschor om älskarinnor och saknaden efter mödrar.

Med det sagt är The 33 en obehagligt klaustrofobisk film, en hyllning till människans förmåga till överlevnad och bitvis riktigt spännande underhållning. Dessvärre utnyttjas inte den spektakulära händelsen tillräckligt väl och filmen saknar lite nerv och dramaturgiska höjdpunkter. 3 stjärnor.

The 33_5 A11A3635.CR2 The 33_3 The 33_2
<
>
The 33

För att vara en film som bygger på en historisk händelse från nutiden är bonusmaterialet en stor besvikelse. Vi får bara en trailer och två minidokumentärer på 3-4 minuter. Bildkvaliteten är bra men varierande, med lite för mjuka färger och väl många detaljer försvinner i de mörkaste scenerna. Ljudspåret (DTS 5.1) är detaljerat och lagom fläskigt.

Karakter
The 33

Fakta:

  • Release: 2 maj 2016
  • Regi: Patricia Riggen
  • Med: Antonio Banderas, Rodridgo Santoro, Juliette Binoche, James Brolin, Lou D. Phillips, Mario Casas, Adriana Barraza
  • Genre: Drama
  • Land: Chile/USA
  • År: 2015
  • Längd: 2:07

1 reaktion på ”The 33”

  1. Läs titeln på filmen och ta en funderare på varför den heter just ”The 33”, alltså motsvarande ”De 33″på svenska. Ja just det, kanske för att det var 33 st män som var fast i gruvan i 69 dagar. Och inte 69 män, som ni skrivit i texten om filmen. Hade ni sett filmen från början till slut hade ni knappast förväxlat de två siffrorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen