Search
Generic filters

: Show Me a Hero

HBO Nordic

Paul Haggis ger oss en mycket realistisk syn på New York-förortens svårigheter med ras- och bostadspolitik i slutet av 1980-talet.

Karakter
Drama
Show Me a Hero

Paul Haggis har regisserat succéer som Crash, In the Valley of Elah och The Next Three Days, men nu har han tagit steget över till den streamade världen. Med ett manus som handlar om bostads- och raskonflikter i förorten får vi vara med om amerikansk småstadspolitik när den är som allra värst.

Manusförfattaren David Simon, som också ligger bakom framgångsrika serier som The Wire och Tremé, har skrivit ett filmmanus som delvis bygger på verkliga händelser från förorten Yonkers strax norr om New York, som av delstaten beordrades att bygga minst 200 subventionerade bostäder (främst för afroamerikaner) mitt bland stadens bästa (vita) grannskap. Sådant orsakar naturligtvis bråk. Ingen är mot de nya bostäderna i deras område för att det ska bo svarta i dem, nejdå, utan för att de är oroliga för att biltågen ska påverka bostadspriserna i området på ett negativt sätt (!). Stadens politiker, inklusive stjärnskottet Nick Wasicsko (Oscar Isaac), är ivriga motståndare till projektet och kämpar emot med en hord advokater så länge de kan – tills staden hotas av ekonomisk katastrof på grund av enorma statliga böter.

Sussman predicts Nick gets eaten

När Wasicsko väljs till borgmästare (bara 28 år gammal) får han så småningom en annan syn på saken och inser att det inte går att undvika – ett föredöme för realpolitik. Det gör honom till fritt byte i kommunfullmäktige, som leds på ett härligt sätt av en otäckt populistisk Alfred Molina i en paradroll. I bakgrunden glimtar gamla storheter som Jim Belushi och Winona Ryder förbi samtidigt som Nick blir mer och mer intresserad av den före detta ordförandens vackra sekreterare – allt elegant ackompanjerat av Bruce Springsteens bästa arbetarklasslåtar.

Show Me a Hero_7

Tyvärr ägnas det lite för mycket fokus och tid på teknisk politik och kamp mellan byråkraterna, i stället för att rikta större uppmärksamhet mot seriens personkaraktärer. På det planet lyckades Simon bättre med Tremé. Oscar Isaac (Ex Machina) är däremot fantastisk i rollen som den entusiastiska politikern som vill nå toppen i ”småstaden” och brinner av iver att göra nytta – en hängiven man som så småningom, efter att ha mött verkligheten, tappar lite av tron på systemet. En klart sevärd och befriande annorlunda serie som det tar lite tid att falla för men som definitivt är värd att tillbringa ett par kvällstimmar med i höstmörkret. Fem stjärnor.

Interior City Hall Coucil Chambers Show Me a Hero_5 Show Me a Hero_4 Show Me a Hero_3 They arrive at Doreen's door
<
>

Serien kan strömmas från HBO Nordic och har (under förutsättning att du har godkänd kapacitet i bredbandet) en överlag bra bild- och ljudkvalitet.

Show Me a Hero_6

Fakta

 • Release: 17 augusti 2015
 • Regi: Paul Haggis
 • Med: Oscar Isaac, Carla Quevedo, Ilfenesh Hadera, Peter Riegert, Winona Ryder, Alfred Molina, Jon Bernthal, James Belushi
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2015
 • Längd: 5:30

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.