: Show Me a Hero

HBO Nordic

Paul Haggis ger oss en mycket realistisk syn på New York-förortens svårigheter med ras- och bostadspolitik i slutet av 1980-talet.
Karakter
Drama
Show Me a Hero
Annons
Annons
forfatter

Paul Haggis har regisserat succéer som Crash, In the Valley of Elah och The Next Three Days, men nu har han tagit steget över till den streamade världen. Med ett manus som handlar om bostads- och raskonflikter i förorten får vi vara med om amerikansk småstadspolitik när den är som allra värst.

Manusförfattaren David Simon, som också ligger bakom framgångsrika serier som The Wire och Tremé, har skrivit ett filmmanus som delvis bygger på verkliga händelser från förorten Yonkers strax norr om New York, som av delstaten beordrades att bygga minst 200 subventionerade bostäder (främst för afroamerikaner) mitt bland stadens bästa (vita) grannskap. Sådant orsakar naturligtvis bråk. Ingen är mot de nya bostäderna i deras område för att det ska bo svarta i dem, nejdå, utan för att de är oroliga för att biltågen ska påverka bostadspriserna i området på ett negativt sätt (!). Stadens politiker, inklusive stjärnskottet Nick Wasicsko (Oscar Isaac), är ivriga motståndare till projektet och kämpar emot med en hord advokater så länge de kan – tills staden hotas av ekonomisk katastrof på grund av enorma statliga böter.

Sussman predicts Nick gets eaten

När Wasicsko väljs till borgmästare (bara 28 år gammal) får han så småningom en annan syn på saken och inser att det inte går att undvika – ett föredöme för realpolitik. Det gör honom till fritt byte i kommunfullmäktige, som leds på ett härligt sätt av en otäckt populistisk Alfred Molina i en paradroll. I bakgrunden glimtar gamla storheter som Jim Belushi och Winona Ryder förbi samtidigt som Nick blir mer och mer intresserad av den före detta ordförandens vackra sekreterare – allt elegant ackompanjerat av Bruce Springsteens bästa arbetarklasslåtar.

Show Me a Hero_7

Tyvärr ägnas det lite för mycket fokus och tid på teknisk politik och kamp mellan byråkraterna, i stället för att rikta större uppmärksamhet mot seriens personkaraktärer. På det planet lyckades Simon bättre med Tremé. Oscar Isaac (Ex Machina) är däremot fantastisk i rollen som den entusiastiska politikern som vill nå toppen i ”småstaden” och brinner av iver att göra nytta – en hängiven man som så småningom, efter att ha mött verkligheten, tappar lite av tron på systemet. En klart sevärd och befriande annorlunda serie som det tar lite tid att falla för men som definitivt är värd att tillbringa ett par kvällstimmar med i höstmörkret. Fem stjärnor.

Interior City Hall Coucil Chambers Show Me a Hero_5 Show Me a Hero_4 Show Me a Hero_3 They arrive at Doreen's door
<
>

Serien kan strömmas från HBO Nordic och har (under förutsättning att du har godkänd kapacitet i bredbandet) en överlag bra bild- och ljudkvalitet.

Show Me a Hero_6

Fakta
  • Release: 17 augusti 2015
  • Regi: Paul Haggis
  • Med: Oscar Isaac, Carla Quevedo, Ilfenesh Hadera, Peter Riegert, Winona Ryder, Alfred Molina, Jon Bernthal, James Belushi
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 5:30
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.