TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Show Me a Hero

HBO Nordic

Paul Haggis ger oss en mycket realistisk syn på New York-förortens svårigheter med ras- och bostadspolitik i slutet av 1980-talet.

forfatter
Publicerad 2015-09-19 - 09:29
Karakter
Drama
Show Me a Hero

Paul Haggis har regisserat succéer som Crash, In the Valley of Elah och The Next Three Days, men nu har han tagit steget över till den streamade världen. Med ett manus som handlar om bostads- och raskonflikter i förorten får vi vara med om amerikansk småstadspolitik när den är som allra värst.

youtu.be/Gw94JPABkcM

Manusförfattaren David Simon, som också ligger bakom framgångsrika serier som The Wire och Tremé, har skrivit ett filmmanus som delvis bygger på verkliga händelser från förorten Yonkers strax norr om New York, som av delstaten beordrades att bygga minst 200 subventionerade bostäder (främst för afroamerikaner) mitt bland stadens bästa (vita) grannskap. Sådant orsakar naturligtvis bråk. Ingen är mot de nya bostäderna i deras område för att det ska bo svarta i dem, nejdå, utan för att de är oroliga för att biltågen ska påverka bostadspriserna i området på ett negativt sätt (!). Stadens politiker, inklusive stjärnskottet Nick Wasicsko (Oscar Isaac), är ivriga motståndare till projektet och kämpar emot med en hord advokater så länge de kan – tills staden hotas av ekonomisk katastrof på grund av enorma statliga böter.

Sussman predicts Nick gets eaten

När Wasicsko väljs till borgmästare (bara 28 år gammal) får han så småningom en annan syn på saken och inser att det inte går att undvika – ett föredöme för realpolitik. Det gör honom till fritt byte i kommunfullmäktige, som leds på ett härligt sätt av en otäckt populistisk Alfred Molina i en paradroll. I bakgrunden glimtar gamla storheter som Jim Belushi och Winona Ryder förbi samtidigt som Nick blir mer och mer intresserad av den före detta ordförandens vackra sekreterare – allt elegant ackompanjerat av Bruce Springsteens bästa arbetarklasslåtar.

Show Me a Hero_7

Tyvärr ägnas det lite för mycket fokus och tid på teknisk politik och kamp mellan byråkraterna, i stället för att rikta större uppmärksamhet mot seriens personkaraktärer. På det planet lyckades Simon bättre med Tremé. Oscar Isaac (Ex Machina) är däremot fantastisk i rollen som den entusiastiska politikern som vill nå toppen i ”småstaden” och brinner av iver att göra nytta – en hängiven man som så småningom, efter att ha mött verkligheten, tappar lite av tron på systemet. En klart sevärd och befriande annorlunda serie som det tar lite tid att falla för men som definitivt är värd att tillbringa ett par kvällstimmar med i höstmörkret. Fem stjärnor.

Interior City Hall Coucil Chambers Show Me a Hero_5 Show Me a Hero_4 Show Me a Hero_3 They arrive at Doreen's door
<
>

Serien kan strömmas från HBO Nordic och har (under förutsättning att du har godkänd kapacitet i bredbandet) en överlag bra bild- och ljudkvalitet.

Show Me a Hero_6

Fakta
  • Release: 17 augusti 2015
  • Regi: Paul Haggis
  • Med: Oscar Isaac, Carla Quevedo, Ilfenesh Hadera, Peter Riegert, Winona Ryder, Alfred Molina, Jon Bernthal, James Belushi
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 5:30
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend