: Show Me a Hero

HBO Nordic

Paul Haggis ger oss en mycket realistisk syn på New York-förortens svårigheter med ras- och bostadspolitik i slutet av 1980-talet.
Karakter
Drama
Show Me a Hero
Annons
Annons
forfatter

Paul Haggis har regisserat succéer som Crash, In the Valley of Elah och The Next Three Days, men nu har han tagit steget över till den streamade världen. Med ett manus som handlar om bostads- och raskonflikter i förorten får vi vara med om amerikansk småstadspolitik när den är som allra värst.

Manusförfattaren David Simon, som också ligger bakom framgångsrika serier som The Wire och Tremé, har skrivit ett filmmanus som delvis bygger på verkliga händelser från förorten Yonkers strax norr om New York, som av delstaten beordrades att bygga minst 200 subventionerade bostäder (främst för afroamerikaner) mitt bland stadens bästa (vita) grannskap. Sådant orsakar naturligtvis bråk. Ingen är mot de nya bostäderna i deras område för att det ska bo svarta i dem, nejdå, utan för att de är oroliga för att biltågen ska påverka bostadspriserna i området på ett negativt sätt (!). Stadens politiker, inklusive stjärnskottet Nick Wasicsko (Oscar Isaac), är ivriga motståndare till projektet och kämpar emot med en hord advokater så länge de kan – tills staden hotas av ekonomisk katastrof på grund av enorma statliga böter.

Sussman predicts Nick gets eaten

När Wasicsko väljs till borgmästare (bara 28 år gammal) får han så småningom en annan syn på saken och inser att det inte går att undvika – ett föredöme för realpolitik. Det gör honom till fritt byte i kommunfullmäktige, som leds på ett härligt sätt av en otäckt populistisk Alfred Molina i en paradroll. I bakgrunden glimtar gamla storheter som Jim Belushi och Winona Ryder förbi samtidigt som Nick blir mer och mer intresserad av den före detta ordförandens vackra sekreterare – allt elegant ackompanjerat av Bruce Springsteens bästa arbetarklasslåtar.

Annons

Show Me a Hero_7

Tyvärr ägnas det lite för mycket fokus och tid på teknisk politik och kamp mellan byråkraterna, i stället för att rikta större uppmärksamhet mot seriens personkaraktärer. På det planet lyckades Simon bättre med Tremé. Oscar Isaac (Ex Machina) är däremot fantastisk i rollen som den entusiastiska politikern som vill nå toppen i ”småstaden” och brinner av iver att göra nytta – en hängiven man som så småningom, efter att ha mött verkligheten, tappar lite av tron på systemet. En klart sevärd och befriande annorlunda serie som det tar lite tid att falla för men som definitivt är värd att tillbringa ett par kvällstimmar med i höstmörkret. Fem stjärnor.

Interior City Hall Coucil Chambers Show Me a Hero_5 Show Me a Hero_4 Show Me a Hero_3 They arrive at Doreen's door
<
>

Serien kan strömmas från HBO Nordic och har (under förutsättning att du har godkänd kapacitet i bredbandet) en överlag bra bild- och ljudkvalitet.

Show Me a Hero_6

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 17 augusti 2015
  • Regi: Paul Haggis
  • Med: Oscar Isaac, Carla Quevedo, Ilfenesh Hadera, Peter Riegert, Winona Ryder, Alfred Molina, Jon Bernthal, James Belushi
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 5:30
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.