: Selma

Blu-ray-recension

Ingen tvekan om att det har funnits ett behov av en film som kan belysa Martin Luther King Jr:s otroliga kamp. Selma är en viktig och stark berättelse men lämnar oss tyvärr med känslan av en ofullständig marsch.
Karakter
Drama
Selma
Annons
Annons

Året är 1965, Lyndon B. Johnson (Tom Wilkinson) är USA:s president och kriget i Vietnam dödar tiotusentals soldater och civila. Samtidigt pågår ett annat krig i sydstaterna där det förekommer ett systematiskt våld och diskriminering mot svarta amerikaner. Martin Luther King Jr. (David Oyelowo) är språkrör för ett folk i uppror och försöker få slut på en nationell skam genom fredliga men oerhört offentliga demonstrationer. Allt kulminerar i en historisk och blodig marsch från småstaden Selma till Alabamas huvudstad Montgomery.

Selma_6

Selma är en mycket viktig film i ett historiskt perspektiv, och mot bakgrund av den senaste tidens händelser i Ferguson drar den intressanta politiska paralleller. Det är ingen tvekan om att Martin Luther King Jr. är en synnerligen intressant person att porträttera, och han spelas också mycket väl av David Oyelowo i detta fina och intima drama som fångar tidsandan på ett träffande sätt. Problemet med filmen är att den gapar över för mycket och därför mister man lite förståelse för det verkliga händelseförloppet och för stämningen som rådde i USA på 60-talet. Man kunde kanske ha utelämnat vissa element för att skapa en mindre statisk film med bättre dramaturgi. Selma är dock ett välgjort och viktigt drama som genomgående lyckas väl. Fyra stjärnor.

la_ca_1021_selma SELMA SELMA SELMA
<
>

Utgåvan på Blu-ray är inte särskilt imponerande. För det första finns det inget extramaterial. För det andra är inte bildkvalitet särskilt tillfredsställande. Bilden kan ibland vara lite platt och inte särskilt levande på grund av en svag svärta emellanåt. Ljudspåret i DTS 5.1 håller lyckligtvis en hög nivå.

Fakta
  • Release: 27 juli 2015
  • Regi: Ava DuVernay
  • Med: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Oprah Winfrey, Tom Wilkinson, Giovanni Ribisi, Tim Roth, Common
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 2:07
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.