: Selma

Blu-ray-recension

Ingen tvekan om att det har funnits ett behov av en film som kan belysa Martin Luther King Jr:s otroliga kamp. Selma är en viktig och stark berättelse men lämnar oss tyvärr med känslan av en ofullständig marsch.
Karakter
Drama
Selma
Annons
Annons
forfatter

Året är 1965, Lyndon B. Johnson (Tom Wilkinson) är USA:s president och kriget i Vietnam dödar tiotusentals soldater och civila. Samtidigt pågår ett annat krig i sydstaterna där det förekommer ett systematiskt våld och diskriminering mot svarta amerikaner. Martin Luther King Jr. (David Oyelowo) är språkrör för ett folk i uppror och försöker få slut på en nationell skam genom fredliga men oerhört offentliga demonstrationer. Allt kulminerar i en historisk och blodig marsch från småstaden Selma till Alabamas huvudstad Montgomery.

Selma_6

Selma är en mycket viktig film i ett historiskt perspektiv, och mot bakgrund av den senaste tidens händelser i Ferguson drar den intressanta politiska paralleller. Det är ingen tvekan om att Martin Luther King Jr. är en synnerligen intressant person att porträttera, och han spelas också mycket väl av David Oyelowo i detta fina och intima drama som fångar tidsandan på ett träffande sätt. Problemet med filmen är att den gapar över för mycket och därför mister man lite förståelse för det verkliga händelseförloppet och för stämningen som rådde i USA på 60-talet. Man kunde kanske ha utelämnat vissa element för att skapa en mindre statisk film med bättre dramaturgi. Selma är dock ett välgjort och viktigt drama som genomgående lyckas väl. Fyra stjärnor.

la_ca_1021_selma SELMA SELMA SELMA
<
>

Utgåvan på Blu-ray är inte särskilt imponerande. För det första finns det inget extramaterial. För det andra är inte bildkvalitet särskilt tillfredsställande. Bilden kan ibland vara lite platt och inte särskilt levande på grund av en svag svärta emellanåt. Ljudspåret i DTS 5.1 håller lyckligtvis en hög nivå.

Annons
Fakta
  • Release: 27 juli 2015
  • Regi: Ava DuVernay
  • Med: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Oprah Winfrey, Tom Wilkinson, Giovanni Ribisi, Tim Roth, Common
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 2:07
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.