Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Robert the Bruce

En skotsk tragedi!

Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.

Publicerad 2020-08-26 - 09:00
Robert the Bruce
Tor Aavatsmark

Vi befinner oss på de skotska hedarna i början av 1300-talet. Efter att William Wallace dödats av engelsmännen (så episkt porträtterat av Mel Gibson i Braveheart) har skottarna stridit internt om vem som ska leda Skottland.

Robert the Bruce var en av Wallaces närmaste allierade och försökte fylla tomrummet som frihetskämpen efterlämnade, han ville också ha den skotska tronen. Men det fick han inte utan strid.

 

Efter flera år av nära nog inbördeskrig, där Robert-anhängarna slåss mot Comyn-anhängarna, ger Robert upp och ber sina trupper att återvända hem. Sedan blir han fritt byte när motståndaren lovar 50 daler guld för hans huvud på ett fat.

Vi får följa Robert när han flyr från prisjägare och gömmer sig hos en familj som i hemlighet ger honom skydd över vintern. Med fara för sitt eget liv tar krigsänkan Morag (Anna Hutchison) emot Robert, trots att hon vet att hennes svåger jagar honom. Hon och barnen ger Robert mat och husrum och stöder hans anspråk på tronen.

Australiske Richard Gray (regissör) har verkligen inte gjort någon ny Braveheart. Robert the Bruce känns mycket mer som en billig direkt-på-video-film med ett ofärdigt manus som saknar dramaturgi och spänning.

Läs också Outlaw King Chris Pine tar över stafettpinnen efter Mel ”Braveheart” Gibson och leder skottarna i ett blodigt frihetskrig.

Ett litet tips: Om du ser ett Blu-ray-omslag med många bra recensioner påklistrade på framsidan, och det är från webbplatser som du aldrig har hört talas om, så finns det faktiskt en anledning till att du aldrig har hört talas om dem …

Den enda av skådespelarna (bortsett från den sagolike Jared ”Chernobyl” Harris, som bara är med i två minuter) som gör bra ifrån sig i den här misären är Anna Hutchison. Hennes karaktär är äkta och trovärdig och Hutchinson ger henne liv. Huvudrollsinnehavaren, Angus Macfadyen (som här upprepar sin roll från Braveheart), har lika mycket charm och karisma som en död pinne. Vi ger blanka katten i hans ointressanta och oinspirerande karaktär. Och han får verkligen ingen hjälp av manusförfattarna.

Robert the Bruce (Foto: Universal/Sony)

Handlingen är ofokuserad, den kritiskt dåliga ljussättningen påminner om ett mediokert filmskoleprojekt, medan rekvisita och kostymer ser ut som om de är köpta på en lågprismarknad. Hela filmen dryper av lågbudget och handlingen haltar fram.

Det underlättar absolut inte att filmen är ofattbart långtråkig och seg – vilket i sig är en smärre bedrift med tanke på vilken spännande historia och fascinerande person den skildrar. Undvik den! 2 trista stjärnor.

Robert the Bruce_7 Robert the Bruce_6 Robert the Bruce_1 Robert the Bruce_5 Robert the Bruce_2
<
>
Robert the Bruce (Foto: Universal/Sony)
Karakter
Robert the Bruce

Fakta:

  • Blu-ray
  • Release: 10 augusti 2020
  • Regi: Richard Gray
  • Med: Angus Macfadyen, Anna Hutchison, Talitha E. Bateman, Gabriel Bateman, Brandon Lessard, Diarmaid Murtagh, Stephen Murphy, Jared Harris
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Längd: 2:04
  • Betyg: 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen