data-srcset
RecensionPrimal
Action
Primal

Vad fan hände med Nicolas Cage?!

Det är helt enkelt fascinerande att se hur en del skådespelare lyckas sabba sin karriär så fullständigt.

Du förväntade dig nog att den här artikeln skulle vara en recension av filmen Primal, men det ska den egentligen inte – helt enkelt för att filmen är så överjävligt dålig att vi inte tycker att den förtjänar en normal filmrecension.

Vad vi i stället ska ägna oss åt är den stora gåtan: Hur i hela friden kunde den lysande filmstjärnan Nicolas Cages karriär gå från filmer som Wild at Heart, Raising Arizona och Leaving Las Vegas till kalkoner som Season of the Witch, Tokarev och Primal?

 

Cage är brorson till den legendariska regissören Francis Ford Coppola, men bytte namn till Cage eftersom han tydligen inte ville ha något gratis i filmbranschen på grund av sitt efternamn.

Han slog igenom i mitten av 1980-talet med filmer som Birdy, Raising Arizona och publiksuccén Mångalen. Cage blev både en kritiker- och publikfavorit och lyckades hitta den svåra balansen mellan smala indiefilmer (Birdy, Red Rock West och Adaptation) och rena publikfrierier (Con Air, The Rock och National Treasure). Med en Oscar för bästa manliga huvudroll (Leaving Las Vegas) som kronan på verket kunde karriären bara gå åt ett håll. Eller …?

Med eftertankens kranka blekhet var det kanske inte så lyckat att gifta sig med Lisa Marie Presley. Det turbulenta äktenskapet varade i ett och ett halvt år (2002–04), och Cage spenderade lika mycket pengar som en full sjöman (och drack antagligen lika mycket …).

Det ena dåliga karriärvalet ledde till det andra, och plötsligt var Cage synonymt med usla B-filmer. Under en period krävde han till och med att bara ta filmroller om inspelningen gjordes i New Orleans – eftersom han inte orkade resa bort.

annons
Famke Janssen, inte direkt någon Bondbrud längre … Primal (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Missförstå oss inte, vi är inga filmsnobbar som bara uppskattar Leaving Las Vegas, Birdy och liknande. Con Air var definitivt inte något som Shakespeare kunde ha skrivit, men en riktig joyride! The Rock är en actionklassiker av rang där Cage är i sitt esse, och som Big Daddy i Kick-Ass är Cage obetalbar.

annons

Men efter det gick det utför på allvar och de oförglömliga skräpfilmerna radade upp sig. Med god ”hjälp” av ett ganska så stökigt privatliv med ruinerad ekonomi och många urdruckna flaskor. Numera är det nästan omöjligt för den före detta karaktärsskådespelaren Cage att få en anständig roll i Hollywood.

Ibland, helt utan förvarning, dyker det upp en plötslig glimt av hopp, som den riktigt bra Joe (2013) och skräckfilmen Mandy (2018). Men de få ljusglimtarna är verkligen undantagen i en ovanligt dyster film-CV de senaste 15 åren. Och nej, Primal är definitivt INTE ett av undantagen.

Om du fortfarande funderar på att slösa bort några av dina surt förvärvade slantar, och kasta bort en och en halv timme av ditt dyrbara liv, så kommer här ett par uppenbara anledningar till varför du INTE ska titta på Primal: handlingen suger, karaktärerna är endimensionella och ointressanta pappfigurer, Cage är en notorisk skandal, Famke Janssen ser ut som om hon har genomgått 13 extremt misslyckade ansiktslyftningar, specialeffekterna var bättre i The Mummy Returns (!) och filmen har inte ens ett uns av spänning. Om den ändå hade varit så usel att den hade varit kul. Men icke!

Nicolas Cage, vi lyser frid över ditt minne. 1 stjärna till din (hoppas vi) svanesång.

annons
Primal_2 Primal_04302018_lm-6176.jpg Primal_5 Primal_6
<
>
SÅ dåliga är faktiskt specialeffekterna! Primal (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Fakta

  • Blu-ray
  • Release: 24 februari 2020
  • Regi: Nick Powell
  • Med: Nicolas Cage, Famke Janssen, Kevin Durand, Michael Imperioli, LaMonica Garrett, Tommy Walker
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Längd: 1:36
  • Betyg: 1

IMDB Rating

Primal (2019) 1h 37min | Action | 8 November 2019 (USA) Summary: Frank's caught wildlife in the Brazilian jungle incl. a 400 lbs. white jaguar. He ships it on the same ship as an arrested assassin. The assassin breaks free and frees the animals.
Countries: USALanguages: English
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

SWEET MAGNOLIAS

Såpopera-aktig sydstatskliché

Tre barndomsväninnor skrattar, gråter, kämpar och dricker sig igenom sina högst ordinära, men ack så konstlade, liv i den charmiga sydstatsstaden.

Jusqu'au Declin - Photo Credit: Netflix / Bertrand Calmeau

Rednecks på skogsvandring

Bakom nästa krök väntar varje tänkbar katastrof. Om du vill överleva måste du ta ansvar för din egen säkerhet och hälsa.

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Överväldigande krigsbrutalitet

Få krig har skildrats lika ofta på film som ”the Great War”, ändå lyckas Mendes tillföra genren något nytt och imponerande.

 data-srcset

Tvåan suger!

Det kan inte ha funnits någon annan tanke med det här tramset än förväntningar om avkastning på pengarna för produktionsbolaget.

 data-srcset

Ännu en stabil Bosch-säsong

I sin sjätte säsong uppvisar kriminalserien om LA-snuten Bosch få svaghetstecken – men här finns inte heller mycket som påminner om förnyelse.

Extraction (Foto: Netflix)

Actionfest à la Thor!

Chris Hemsworth kan mer än kasta en stor hammare. Han är väldigt kompetent med stora handeldvapen också.