TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Slöseri med pengar och talang

Tim Burton har kunskapen, medlen och en intressant plott, men levererar en ganska så trist barnversion av X-Men anno 1943.

forfatter
Publicerad 2017-04-11 - 09:17
Karakter
Familj
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

De stora filmbolagen är ständigt på jakt efter ”nästa Harry Potter” och andra megasuccéer. Få filmer säljer lika bra som välkända serier med kända skådespelare. När publiken går och ser Fast & Furious 8, Mission Impossible 6 eller Iron Man ”14” vet de precis vad de får och filmbolagen kan vara ganska så säkra på att inte förlora alla miljarder de har satsat på produktionen.

Disney har försökt skapa sin egen ”Harry Potter” med Narnia, men utan större framgång. Nu försöker 20th Century Fox med en bästsäljande roman av Ransom Riggs från 2011: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Fantasy-boken är en märklig kombination av X-Men, Harry Potter och klassikern Måndag hela veckan!

 

youtu.be/DN1uhnnKscY

Barnen på barnhemmet i Wales har fastnat i en tids-loop 23 september 1943 och upplever exakt samma dag om och om igen – och det har de gjort i 73 år! På andra sidan Atlanten, i soliga Florida, sitter den tystlåtne unge Jake (Asa Butterfield) och sörjer sin farfars (Terence Stamp) brutala död. Under hela hans uppväxt berättade hans farfar om sina upplevelser på barnhemmet med alla de speciella barnen: osynliga barn, svävande barn, barn som kan starta bränder med sina händer och barn som har munnen i nacken. För att komma över sin farfars död råder psykologen (Allison Janney) honom att resa till Wales. Far och son påbörjar resan, och plötsligt befinner sig Jake på barnhemmet – år 1943!

Tim Burton har varit en av USA:s mest excentriska och begåvade regissörer, han har gett oss klassiker som Edward Scissorhands, Beetlejuice, Ed Wood, Mars Attacks!, Sweeney Todd och Corpse Bride. Med en smak för bisarra och excentriska karaktärer har han varit innovativ, överraskande, underhållande och provocerade. Men de senaste åren verkar det som om han har tappat greppet en smula, och med Fröken Peregrine har han på allvar tappat det mesta av sin excentricitet.

För att ha en så spännande utgångspunkt är filmen förvånansvärt tråkig, platt och konventionellt berättad. Allt börjar spännande och mystiskt men mittenpartiet är en enda lång transportsträcka utan dramaturgiska höjdpunkter, och sista halvtimmen känns oinspirerande och inte särskilt trovärdig. Vi tror inte på att Jake har förvandlats totalt under natten och den långa stridsscenen med skelett mot monster är mycket snyggare i Pirates of the Caribbean.

Dessutom har vi svårt att se vem filmen egentligen vänder sig till. Den är för hemsk för de minsta men för barnslig för tonåringar och vuxna. Rent visuellt är den en njutning och har läcker koreografi, skarpa färger, härliga och otäcka monster och ett svävande foto. Även skådespelarna levererar varorna, särskilt Eva Green är bra som föreståndarinnan, men även Ella Purnell och Samuel L. Jackson är lysande. Asa Butterfield känns dock lite för anonym och statisk.

Detta är alltså inte alls någon direkt dålig film, men man blir inte särskilt inspirerad eller road, och man sitter och tänker att en Burton med friare tyglar kunde ha gjort något mycket mer inspirerande. Det räcker inte med ett par minnesvärda scener (som scenen med ögon-ätandet) under två timmar. 3 helt genomsnittliga stjärnor.

Rent visuellt är filmen som sagt läcker och 4K-versionen ger den den vackra färgpalett, gnistrande skärpa, skarpa detaljer och vackra djup som den förtjänar. Även ljudet (Dolby Atmos) slår det gnistor om – ovanligt detaljerat och stort! Den väsentligaste delen av bonusmaterialet är en timslång bakomfilm som handlar om de olika barnens speciella förmågor. Dessutom finns stillbilder, trailer och ett par minidokumentärer.

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta

4K UHD BD
Release: 13 februari 2017
Regi: Tim Burton
Med: Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson, Terence Stamp, Ella Purnell, Judi Dench
Genre: Familj
Land: USA
År: 2016
Längd: 2:07

IMDB Rating
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild