Recension: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Slöseri med pengar och talang

Tim Burton har kunskapen, medlen och en intressant plott, men levererar en ganska så trist barnversion av X-Men anno 1943.
Karakter
Familj
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Annons
Annons
forfatter

De stora filmbolagen är ständigt på jakt efter ”nästa Harry Potter” och andra megasuccéer. Få filmer säljer lika bra som välkända serier med kända skådespelare. När publiken går och ser Fast & Furious 8, Mission Impossible 6 eller Iron Man ”14” vet de precis vad de får och filmbolagen kan vara ganska så säkra på att inte förlora alla miljarder de har satsat på produktionen.

Disney har försökt skapa sin egen ”Harry Potter” med Narnia, men utan större framgång. Nu försöker 20th Century Fox med en bästsäljande roman av Ransom Riggs från 2011: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Fantasy-boken är en märklig kombination av X-Men, Harry Potter och klassikern Måndag hela veckan!

 

https://www.youtube.com/watch?v=DN1uhnnKscY

Barnen på barnhemmet i Wales har fastnat i en tids-loop 23 september 1943 och upplever exakt samma dag om och om igen – och det har de gjort i 73 år! På andra sidan Atlanten, i soliga Florida, sitter den tystlåtne unge Jake (Asa Butterfield) och sörjer sin farfars (Terence Stamp) brutala död. Under hela hans uppväxt berättade hans farfar om sina upplevelser på barnhemmet med alla de speciella barnen: osynliga barn, svävande barn, barn som kan starta bränder med sina händer och barn som har munnen i nacken. För att komma över sin farfars död råder psykologen (Allison Janney) honom att resa till Wales. Far och son påbörjar resan, och plötsligt befinner sig Jake på barnhemmet – år 1943!

Annons

Tim Burton har varit en av USA:s mest excentriska och begåvade regissörer, han har gett oss klassiker som Edward Scissorhands, Beetlejuice, Ed Wood, Mars Attacks!, Sweeney Todd och Corpse Bride. Med en smak för bisarra och excentriska karaktärer har han varit innovativ, överraskande, underhållande och provocerade. Men de senaste åren verkar det som om han har tappat greppet en smula, och med Fröken Peregrine har han på allvar tappat det mesta av sin excentricitet.

För att ha en så spännande utgångspunkt är filmen förvånansvärt tråkig, platt och konventionellt berättad. Allt börjar spännande och mystiskt men mittenpartiet är en enda lång transportsträcka utan dramaturgiska höjdpunkter, och sista halvtimmen känns oinspirerande och inte särskilt trovärdig. Vi tror inte på att Jake har förvandlats totalt under natten och den långa stridsscenen med skelett mot monster är mycket snyggare i Pirates of the Caribbean.

Dessutom har vi svårt att se vem filmen egentligen vänder sig till. Den är för hemsk för de minsta men för barnslig för tonåringar och vuxna. Rent visuellt är den en njutning och har läcker koreografi, skarpa färger, härliga och otäcka monster och ett svävande foto. Även skådespelarna levererar varorna, särskilt Eva Green är bra som föreståndarinnan, men även Ella Purnell och Samuel L. Jackson är lysande. Asa Butterfield känns dock lite för anonym och statisk.

Detta är alltså inte alls någon direkt dålig film, men man blir inte särskilt inspirerad eller road, och man sitter och tänker att en Burton med friare tyglar kunde ha gjort något mycket mer inspirerande. Det räcker inte med ett par minnesvärda scener (som scenen med ögon-ätandet) under två timmar. 3 helt genomsnittliga stjärnor.

Rent visuellt är filmen som sagt läcker och 4K-versionen ger den den vackra färgpalett, gnistrande skärpa, skarpa detaljer och vackra djup som den förtjänar. Även ljudet (Dolby Atmos) slår det gnistor om – ovanligt detaljerat och stort! Den väsentligaste delen av bonusmaterialet är en timslång bakomfilm som handlar om de olika barnens speciella förmågor. Dessutom finns stillbilder, trailer och ett par minidokumentärer.

Annons

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

4K UHD BD
Release: 13 februari 2017
Regi: Tim Burton
Med: Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson, Terence Stamp, Ella Purnell, Judi Dench
Genre: Familj
Land: USA
År: 2016
Längd: 2:07

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.