: Maleficent 3D

Blu-ray-recension

En av Disneys mest minnesvärda skurkar, Maleficent från Törnrosa, får här en chans att berätta sin dystra historia.
Karakter
Äventyr
Maleficent 3D
Annons
Annons
forfatter

Det klassiska äventyret om Törnrosa, La Belle au bois dormant, av fransmannen Charles Perrault, publicerades för första gången 1697. Därefter bearbetades den av bröderna Grimm, varpå Disney köpte filmrättigheterna och släppte filmen ”Sleeping Beauty” 1959. Här får vi historien om den onda häxan Malefiecent som kastar förbannelsen över nyfödda Törnrosa – på hennes 16-årsdag ska hon sticka sig på sländan till en spinnrock och sedan sova i 100 år. Men varför var häxan så elak, egentligen?

Det är ett vågat grepp som Disney har tagit, den ”krockar” inte bara med en klassiker utan Michael Apted (regi) berättar till viss del historien en gång till och gör den onda häxan mänsklig. Allt börjar som en vacker äventyrshistoria för de minsta när vi möter den unga Maleficent, en av de vackraste och snällaste feerna av dem alla som flyger runt och gör goda gärningar. Sedan träffar hon ormen i Paradiset, som visserligen älskar henne men som älskar makt och inflytande ännu mer – tillräckligt mycket för att begå det största sveket mot henne, ett förräderi som förmörkar hennes hjärta och fyller det med bitterhet och hat.

Allt är osedvanligt läckert berättat, en visuell fest som förstärks ytterligare av det fina 3D-djupet – ett regelrätt filmfyrverkeri som tar oss med till ett äventyrsland med vättar, troll, feer och eldsprutande drakar. Historien är fascinerande och bör fängsla både stora och små, med många element från Disneys tecknade version inflätade i den nya historien.

Dramaturgin haltar en smula och allt berättas för fort. En och en halv timme är för lite för den omfattande handlingen. Skådespelarna gör överlag fina roller, med en lagom naiv Törnrosa och en snäll-elak Angelina Jolie, som emellanåt är för uttryckslös bakom allt smink. Störst problem har vi med den onde Stefan, vi får ingen förklaring till hans stora förvandling, och Sharlto Copley tolkar honom ryckigt. Sammantaget en rolig film som är lite ytlig men som klarar sig på sin charm och sitt fina hantverk. Fyra stjärnor.

Ett toppljud (DTS-HD MA 7.1) suger in oss i filmen och den fina bilden försämras bara marginellt när vi tittar på Maleficent i 3D. Härliga, livliga färger och en tjusig skärpa. Bonusmaterialet utgörs av ett par borttagna scener samt ett par korta minidokumentärer. Helt OK, men för ytligt och för lite.

knapp

Fakta
  • Release: 13 oktober 2014
  • Regi: Michael Apted
  • Med: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, Imelda Staunton, Brenton Thwaites, Juno Temple
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:37
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.