Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Maleficent 3D

Blu-ray-recension

En av Disneys mest minnesvärda skurkar, Maleficent från Törnrosa, får här en chans att berätta sin dystra historia.

Publicerad 2014-10-14 - 04:00
Maleficent 3D
Tor Aavatsmark

Det klassiska äventyret om Törnrosa, La Belle au bois dormant, av fransmannen Charles Perrault, publicerades för första gången 1697. Därefter bearbetades den av bröderna Grimm, varpå Disney köpte filmrättigheterna och släppte filmen ”Sleeping Beauty” 1959. Här får vi historien om den onda häxan Malefiecent som kastar förbannelsen över nyfödda Törnrosa – på hennes 16-årsdag ska hon sticka sig på sländan till en spinnrock och sedan sova i 100 år. Men varför var häxan så elak, egentligen?

Det är ett vågat grepp som Disney har tagit, den ”krockar” inte bara med en klassiker utan Michael Apted (regi) berättar till viss del historien en gång till och gör den onda häxan mänsklig. Allt börjar som en vacker äventyrshistoria för de minsta när vi möter den unga Maleficent, en av de vackraste och snällaste feerna av dem alla som flyger runt och gör goda gärningar. Sedan träffar hon ormen i Paradiset, som visserligen älskar henne men som älskar makt och inflytande ännu mer – tillräckligt mycket för att begå det största sveket mot henne, ett förräderi som förmörkar hennes hjärta och fyller det med bitterhet och hat.

Allt är osedvanligt läckert berättat, en visuell fest som förstärks ytterligare av det fina 3D-djupet – ett regelrätt filmfyrverkeri som tar oss med till ett äventyrsland med vättar, troll, feer och eldsprutande drakar. Historien är fascinerande och bör fängsla både stora och små, med många element från Disneys tecknade version inflätade i den nya historien.

Dramaturgin haltar en smula och allt berättas för fort. En och en halv timme är för lite för den omfattande handlingen. Skådespelarna gör överlag fina roller, med en lagom naiv Törnrosa och en snäll-elak Angelina Jolie, som emellanåt är för uttryckslös bakom allt smink. Störst problem har vi med den onde Stefan, vi får ingen förklaring till hans stora förvandling, och Sharlto Copley tolkar honom ryckigt. Sammantaget en rolig film som är lite ytlig men som klarar sig på sin charm och sitt fina hantverk. Fyra stjärnor.

Ett toppljud (DTS-HD MA 7.1) suger in oss i filmen och den fina bilden försämras bara marginellt när vi tittar på Maleficent i 3D. Härliga, livliga färger och en tjusig skärpa. Bonusmaterialet utgörs av ett par borttagna scener samt ett par korta minidokumentärer. Helt OK, men för ytligt och för lite.

knapp

Karakter
Maleficent 3D

Fakta:

  • Release: 13 oktober 2014
  • Regi: Michael Apted
  • Med: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, Imelda Staunton, Brenton Thwaites, Juno Temple
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:37

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen