: Maleficent 3D

Blu-ray-recension

En av Disneys mest minnesvärda skurkar, Maleficent från Törnrosa, får här en chans att berätta sin dystra historia.
Karakter
Äventyr
Maleficent 3D
Annons
Annons
forfatter

Det klassiska äventyret om Törnrosa, La Belle au bois dormant, av fransmannen Charles Perrault, publicerades för första gången 1697. Därefter bearbetades den av bröderna Grimm, varpå Disney köpte filmrättigheterna och släppte filmen ”Sleeping Beauty” 1959. Här får vi historien om den onda häxan Malefiecent som kastar förbannelsen över nyfödda Törnrosa – på hennes 16-årsdag ska hon sticka sig på sländan till en spinnrock och sedan sova i 100 år. Men varför var häxan så elak, egentligen?

Det är ett vågat grepp som Disney har tagit, den ”krockar” inte bara med en klassiker utan Michael Apted (regi) berättar till viss del historien en gång till och gör den onda häxan mänsklig. Allt börjar som en vacker äventyrshistoria för de minsta när vi möter den unga Maleficent, en av de vackraste och snällaste feerna av dem alla som flyger runt och gör goda gärningar. Sedan träffar hon ormen i Paradiset, som visserligen älskar henne men som älskar makt och inflytande ännu mer – tillräckligt mycket för att begå det största sveket mot henne, ett förräderi som förmörkar hennes hjärta och fyller det med bitterhet och hat.

Allt är osedvanligt läckert berättat, en visuell fest som förstärks ytterligare av det fina 3D-djupet – ett regelrätt filmfyrverkeri som tar oss med till ett äventyrsland med vättar, troll, feer och eldsprutande drakar. Historien är fascinerande och bör fängsla både stora och små, med många element från Disneys tecknade version inflätade i den nya historien.

Dramaturgin haltar en smula och allt berättas för fort. En och en halv timme är för lite för den omfattande handlingen. Skådespelarna gör överlag fina roller, med en lagom naiv Törnrosa och en snäll-elak Angelina Jolie, som emellanåt är för uttryckslös bakom allt smink. Störst problem har vi med den onde Stefan, vi får ingen förklaring till hans stora förvandling, och Sharlto Copley tolkar honom ryckigt. Sammantaget en rolig film som är lite ytlig men som klarar sig på sin charm och sitt fina hantverk. Fyra stjärnor.

Annons

Ett toppljud (DTS-HD MA 7.1) suger in oss i filmen och den fina bilden försämras bara marginellt när vi tittar på Maleficent i 3D. Härliga, livliga färger och en tjusig skärpa. Bonusmaterialet utgörs av ett par borttagna scener samt ett par korta minidokumentärer. Helt OK, men för ytligt och för lite.

knapp

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 13 oktober 2014
  • Regi: Michael Apted
  • Med: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, Imelda Staunton, Brenton Thwaites, Juno Temple
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:37
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.