Kingsman: The Secret Service

Blu-ray-recension

Kingsman är en helgalen hyllning till James Bond och hans kollegor.
Karakter
Kingsman: The Secret Service
forfatter

Alla vet att klassiska spionthrillers (inte minst personifierade av Sean Connery och Roger Moore som James Bond) var proppfulla med klichéer, överdrifter, långsökt handling och karikerade skurkar. Ändå svämmade de (ofta) över av en närmast oskyldig charm och stil. Kingsman balanserar hårfint mellan hyllning till och parodi på spionfilmer från dess gyllene era.

Colin Firth spelar toppspionen Harry Hart som oförtrutet räddar världen i den topphemliga spionorganisationen ”Kingsman”. Den är privat finansierad och lever parallellt med samhället, ledda av Michael Caine sitter agenterna som riddarna vid det runda bordet och reser (med obegränsade medel) runt i världen och fångar/dödar jordens avfällingar. ”Avfällingen” i den här filmen personifieras av IT-jätten Samuel L. Jackson, som har en lösning på jordens befolkningsökning …

Kingsman - The Secret Service_10

Vi har sett Firth i så vitt skilda roller som stammande kung och konstnär, skönsjungande musikalartist i Mamma Mia och cyniker hos Woody Allen. Rollen som gentlemannaspion bemästrar han ut i fingerspetsarna, både med sin brittiska ”stiff upper lip”-stil och i de häftiga actionscenerna – en av dem är så häftig att vi knappt har sett på maken. Även unge Taron Egerton övertygar i transformationen från skejtare till Harts nya spionskyddsling. Dessutom får vi se Mark ”Luke Skywalker” Hamill och norske Bjørn Floberg som svensk statsminister!

Kingsman - The Secret Service_9

Kingsman är ett riktigt ymnighetshorn av roliga, infantila och hysteriska påhitt. Den absoluta höjdpunkten är när Hart bryter sig ut genom en kyrka som är fylld av fundamentalistiska kristna, varpå han utbrister till kvinnan som försöker stoppa honom från att lämna predikan: ”I’m a Catholic whore, currently enjoying congress out of wedlock with my black Jewish boyfriend who works at a military abortion clinic. Hail Satan, and have a lovely afternoon madam.” Man måste ju helt enkelt älska en sådan film. Emellanåt blir ”gladvåldet”lite väl segdraget och tar överhanden, men som humoristisk och välgjord bergochdalbane-glädjetripp räcker den gott och väl till fem stjärnor!

_FCB1826_photo_by_Colin_Bell.NEF KSS_JB_D51_04710.CR2 KSS_JB_D27_02661.CR2 KSS_JB_D25_02599.CR2 KSS_JB_D24_02429.CR2 KSS_JB_D011_01270.CR2
<
>

Både ljudspåret, fullproppat med popmusik från 1980-talet (DTS 7.1) och bilden håller toppkvalitet rakt igenom! Extramaterialet innehåller trailer, stillbilder och en mycket grundlig bakomfilm på en och en halv timme.

Fakta
  • Release: 15 juni 2015
  • Regi: Matthew Vaughn
  • Med: Colin Firth, Samuel L. Jackson, Taron Egerton, Michael Cain, Mark Hamill, Sofia Boutella, Jack Davenport
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 2:09
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.