RecensionKings Bay

Klyschor på rad

Att se Kings Bay känns som en fläkt från 1980-talet.
Karakter
Thriller
Kings Bay
forfatter

5 november 1962 exploderar det i en gruva i Kings Bay på Svalbard. 21 människor omkommer. Olyckan ledde till en regeringskris i Norge, där Arbeiderpartiet (som hade suttit vid makten sedan andra världskriget) fick avgå. 55 år senare är orsaken till olyckan fortfarande okänd. Men tänk om det inte var någon olycka?
Manusförfattaren och regissören Stig Svendsen (Radiopiratene) har kokat ihop en relativt spektakulär konspirationsteori om att händelsen inte var en olycka, utan tvärtom en liten bricka i stormaktsspelet mellan amerikanerna och ryssarna under en av de frostigaste perioderna av det kalla kriget. En fascinerande, om än något långsökt, historia som tyvärr förstörs av klichéer och stereotyper på rad.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jAiCfMi-ISA

Musikern Kari Bremnes debuterar som skådespelare och spelar den arketypiska trötta journalisten på lokaltidningen Nordlys. Hon är naturligtvis överarbetad, missförstådd av den hopplösa ledningen (som bara är intresserade av klick på hemsidan), dricker för mycket och har en bil som aldrig vill starta. Märkligt, med tanke på att en norsk journalistlön borde räcka till en mer än hyfsad bil …
Bremnes gör riktigt bra ifrån sig i sin debut, även om hon känns lite väl stel emellanåt, men hennes insats är absolut godkänd med tanke på manuset hon haft att arbeta med. Då är det betydligt värre att regissör Svendsen uppenbarligen har plockat med alla de extremt förutsägbara klyschorna från konspirationsfilmer med grävande journalist: en trött reporter som bråkar med chefen, ”plågas” av en ung nykomling och träffar folk i mörka parkeringsgarage när ljuset plötsligt slocknar, hon får paket (ofta med meningslöst innehåll) av okända informatörer. Alla – från tidningsredaktören till universitetsprofessorn – är klassiska stereotyper.
Ett ännu större problem är att filmen inte är spännande. Spänningskurvan och den dramaturgiska utvecklingen är lika platt som pulsen hos ett två dagar gammalt lik. Här är det ont om aha-upplevelser och/eller krypande spänning som får dig att sitta på helspänn i soffan. Bremnes får den mesta av sin information från Wikipedia och Google (så mycket grävande journalist är hon), scenariot med norska underrättelsetjänsten känns bara ytligt och inte särskilt trovärdigt.
Det mest positiva som kan sägas om Kings Bay är att Tromsø är vackert och exotiskt i sin vinterskrud. Men vi ställer högre krav än så på en thriller! 2 stjärnor.
Bilden är absolut godkänd, men har lite för mycket brus i mörka scener. Ljudet har en lite skrikig, övertydlig diskant och saknar fyllighet. Inget bonusmaterial.

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
Fakta

Blu-ray
Release: 10 april 2017
Regi: Stig Svendsen
Med: Kari Bremnes, Jørgen Langhelle, Erik Hivju, Km Sørensen, Maria Bock, Eirik J. Eliassen
Genre: Thriller
Land: Norge
År: 2017
Längd: 1:34

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.