Recension: Kings Bay

Klyschor på rad

Att se Kings Bay känns som en fläkt från 1980-talet.
Karakter
Thriller
Kings Bay
Annons
Annons
forfatter

5 november 1962 exploderar det i en gruva i Kings Bay på Svalbard. 21 människor omkommer. Olyckan ledde till en regeringskris i Norge, där Arbeiderpartiet (som hade suttit vid makten sedan andra världskriget) fick avgå. 55 år senare är orsaken till olyckan fortfarande okänd. Men tänk om det inte var någon olycka?
Manusförfattaren och regissören Stig Svendsen (Radiopiratene) har kokat ihop en relativt spektakulär konspirationsteori om att händelsen inte var en olycka, utan tvärtom en liten bricka i stormaktsspelet mellan amerikanerna och ryssarna under en av de frostigaste perioderna av det kalla kriget. En fascinerande, om än något långsökt, historia som tyvärr förstörs av klichéer och stereotyper på rad.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jAiCfMi-ISA

Musikern Kari Bremnes debuterar som skådespelare och spelar den arketypiska trötta journalisten på lokaltidningen Nordlys. Hon är naturligtvis överarbetad, missförstådd av den hopplösa ledningen (som bara är intresserade av klick på hemsidan), dricker för mycket och har en bil som aldrig vill starta. Märkligt, med tanke på att en norsk journalistlön borde räcka till en mer än hyfsad bil …
Bremnes gör riktigt bra ifrån sig i sin debut, även om hon känns lite väl stel emellanåt, men hennes insats är absolut godkänd med tanke på manuset hon haft att arbeta med. Då är det betydligt värre att regissör Svendsen uppenbarligen har plockat med alla de extremt förutsägbara klyschorna från konspirationsfilmer med grävande journalist: en trött reporter som bråkar med chefen, ”plågas” av en ung nykomling och träffar folk i mörka parkeringsgarage när ljuset plötsligt slocknar, hon får paket (ofta med meningslöst innehåll) av okända informatörer. Alla – från tidningsredaktören till universitetsprofessorn – är klassiska stereotyper.
Ett ännu större problem är att filmen inte är spännande. Spänningskurvan och den dramaturgiska utvecklingen är lika platt som pulsen hos ett två dagar gammalt lik. Här är det ont om aha-upplevelser och/eller krypande spänning som får dig att sitta på helspänn i soffan. Bremnes får den mesta av sin information från Wikipedia och Google (så mycket grävande journalist är hon), scenariot med norska underrättelsetjänsten känns bara ytligt och inte särskilt trovärdigt.
Det mest positiva som kan sägas om Kings Bay är att Tromsø är vackert och exotiskt i sin vinterskrud. Men vi ställer högre krav än så på en thriller! 2 stjärnor.
Bilden är absolut godkänd, men har lite för mycket brus i mörka scener. Ljudet har en lite skrikig, övertydlig diskant och saknar fyllighet. Inget bonusmaterial.

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Fakta

Blu-ray
Release: 10 april 2017
Regi: Stig Svendsen
Med: Kari Bremnes, Jørgen Langhelle, Erik Hivju, Km Sørensen, Maria Bock, Eirik J. Eliassen
Genre: Thriller
Land: Norge
År: 2017
Längd: 1:34

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.