Recension: Jack Reacher: Never Go Back

Humorlös Cruise

Vid det här laget har vi vant oss vid att se Tom Cruise som stenhård actionhjälte med stenansikte och det kan absolut vara underhållande – om handlingen är bra.
Karakter
Action
Jack Reacher: Never Go Back
Annons
Annons
forfatter

Som om det inte räckte med en framgångsrik följetångsserie med actionfilmer (Mission: Impossible) för herr Cruise är han på god väg att etablera sin andra. Den bygger på böckerna av Lee Child och handlar om ex-majoren Jack Reacher (Tom Cruise). En småbitter, introvert ensamvarg och vagabond som ständigt är på de svagas sida och inte tvekar att använda våld och ta lagen i egna händer för att ”oskadliggöra” ruttna äpplen.
På vita duken såg vi Reacher första gången i Jack Reacher 2012, med samma karaktär som i årets version, men den första filmen hade en sak som vi verkligen saknar i Never Go Back: välbehövlig förlösande humor, i form av en snabbkäftad Robert Duvall.
I film nummer två stöter Reacher på en militär mörkläggning, kopplad till illegal vapenhandel, krigsherrar och mördade amerikanska soldater i Afghanistan. En avlägsen bekant på militärhögskolan som han tidigare var chef för, major Turner (Cobie Smulders), kastas i fängelse anklagad för militärt spionage som lett till amerikanska soldaters död. Men gissa vad? Hon är oskyldig (!).

 

https://www.youtube.com/watch?v=AUlKZcHXSPc

När handlingen väl har etablerats blir det full fart med flykt-action för hela slanten, där Reacher är rena rama enmansarmén som krossar adamsäpplen, skallar och knäskålar lika obekymrat som vi andra dricker ett glas vatten – tillsynes oövervinnelig och ofelbar. Efter ett tag känns alltihop ganska så segdraget, upprepande och snudd på parodiskt, vilket filmen försöker ”dölja” genom att fläta in en sidohistoria om att Reacher eventuellt har en dotter som han måste skydda. Den eventuella far/dotter-relationen är aldrig tillräckligt djup och inte trovärdigt heller – men om inte annat så får Reacher ännu en person han måste rädda. Filmen dras med för mycket löpande band-action och en synnerligen konventionell handling som inte engagerar. Det tar sig dock en smula när handlingen flyttar till exotiska New Orleans.
Never Go Back är en helt okej, tanketom actionfilm som gör sig bäst med grabbgänget – men tyvärr är den helt glömd innan eftertexterna slutat rulla.
4K-versionen har ett helt suveränt ljudspår i Dolby Atmos – vi känner verkligen hur mängder av kulor viner runt öronen och det är massor av tryck och en kristallklar dialog. Bilden är också bra, fast har lite för mycket brus och detaljer som går förlorade i de mörkaste scenerna. Det relativt omfattande bonusmaterialet innehåller sex dokumentärer (mellan 6 och 26 minuter långa), varav den mest intressanta handlar om inspelningen i Louisiana.

 

Annons
picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

Blu-ray
Release: 27 februari 2017
Regi: Edward Zwick
Med: Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge, Danika Yarosh, Patrick Heusinger, Holt McCallany
Genre: Action
Land: USA
År: 2016
Längd: 1:58

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.