Recension: Jack Reacher: Never Go Back

Humorlös Cruise

Vid det här laget har vi vant oss vid att se Tom Cruise som stenhård actionhjälte med stenansikte och det kan absolut vara underhållande – om handlingen är bra.
Karakter
Action
Jack Reacher: Never Go Back
Annons
Annons
forfatter

Som om det inte räckte med en framgångsrik följetångsserie med actionfilmer (Mission: Impossible) för herr Cruise är han på god väg att etablera sin andra. Den bygger på böckerna av Lee Child och handlar om ex-majoren Jack Reacher (Tom Cruise). En småbitter, introvert ensamvarg och vagabond som ständigt är på de svagas sida och inte tvekar att använda våld och ta lagen i egna händer för att ”oskadliggöra” ruttna äpplen.
På vita duken såg vi Reacher första gången i Jack Reacher 2012, med samma karaktär som i årets version, men den första filmen hade en sak som vi verkligen saknar i Never Go Back: välbehövlig förlösande humor, i form av en snabbkäftad Robert Duvall.
I film nummer två stöter Reacher på en militär mörkläggning, kopplad till illegal vapenhandel, krigsherrar och mördade amerikanska soldater i Afghanistan. En avlägsen bekant på militärhögskolan som han tidigare var chef för, major Turner (Cobie Smulders), kastas i fängelse anklagad för militärt spionage som lett till amerikanska soldaters död. Men gissa vad? Hon är oskyldig (!).

 

https://www.youtube.com/watch?v=AUlKZcHXSPc

När handlingen väl har etablerats blir det full fart med flykt-action för hela slanten, där Reacher är rena rama enmansarmén som krossar adamsäpplen, skallar och knäskålar lika obekymrat som vi andra dricker ett glas vatten – tillsynes oövervinnelig och ofelbar. Efter ett tag känns alltihop ganska så segdraget, upprepande och snudd på parodiskt, vilket filmen försöker ”dölja” genom att fläta in en sidohistoria om att Reacher eventuellt har en dotter som han måste skydda. Den eventuella far/dotter-relationen är aldrig tillräckligt djup och inte trovärdigt heller – men om inte annat så får Reacher ännu en person han måste rädda. Filmen dras med för mycket löpande band-action och en synnerligen konventionell handling som inte engagerar. Det tar sig dock en smula när handlingen flyttar till exotiska New Orleans.
Never Go Back är en helt okej, tanketom actionfilm som gör sig bäst med grabbgänget – men tyvärr är den helt glömd innan eftertexterna slutat rulla.
4K-versionen har ett helt suveränt ljudspår i Dolby Atmos – vi känner verkligen hur mängder av kulor viner runt öronen och det är massor av tryck och en kristallklar dialog. Bilden är också bra, fast har lite för mycket brus och detaljer som går förlorade i de mörkaste scenerna. Det relativt omfattande bonusmaterialet innehåller sex dokumentärer (mellan 6 och 26 minuter långa), varav den mest intressanta handlar om inspelningen i Louisiana.

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Fakta

Blu-ray
Release: 27 februari 2017
Regi: Edward Zwick
Med: Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge, Danika Yarosh, Patrick Heusinger, Holt McCallany
Genre: Action
Land: USA
År: 2016
Längd: 1:58

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.