Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Insurgent

Blu-ray-recension

Här är mittenkapitlet i Divergent-serien, en akrobatisk ungdomsaction i en postapokalyptisk värld – och en smått originell knorr.

Publicerad 2015-09-18 - 09:28
Insurgent
Tor Aavatsmark

Filmen bygger på Veronica Roths böcker och utspelas i en postapokalyptisk värld där de enda som tycks ha överlevt bor i Chicagos ruiner. Människorna lever avskilda, uppdelade efter vilket slags människotyp de tillhör, till exempel modiga, lärda eller osjälviska. Enda problemet är de som inte passar in i det strikta mönstret utan korsar gränserna – de så kallade divergenterna. Ledda av den sympatiska Tris (Shailene Woodley) och muskulösa Four startar de gnistan till det spirande upproret mot den förtryckande regimen.

Stilen och tonen i Divergent påminner mycket om Hunger Games och The Maze Runner, fast är lite mindre mörk och våldsam (vi ser aldrig något blod), och har ännu mer spektakulära specialeffekter. Stadsdelarna är indelade i fasta distrikt och allting styrs av en cynisk diktator som med fast hand slår ner alla uppror och/eller strider – ackompanjerat av lekfulla läckra actionscener.

77082.cr2

Kate Winslet klarar sig bra som iskall diktator men det är Shailene Woodley som är filmens stjärna. Woodley (The Fault in Our Stars) är väldigt bra som den komplexa Tris och får elegant fram hennes mångfasetterade personlighet, från sårbar till klok, beslutsam och tuff. Hennes pojkvän, Theo James, blir inte mer än en pappfigur som assisterar i actionscener. Dessutom får vi en liten skymt av en lysande Naomi Watts som underjordisk ledare.

Insurgent_4

Filmen har definitivt ingen tydlig början, utan känns mer som en transportsträcka som det är svårt att hänga med i om man inte har sett den första filmen, Divergent (2014). En absolut godkänd popcorn-action, som förmodligen mest uppskattas av den yngre delen av ungdomssegmentet. 4 stjärnor.

24097.cr2 51587.cr2 70299.cr2 67540.cr2 29016.cr2 34787.cr2 67698.cr2
<
>

Ljudspåret (DTS 7.1) är ovanligt fylligt, detaljerat och har massor av tryck – härligt! Den skarpa bildkvaliteten går inte heller att klaga på. Som bonusmaterial får vi bland annat kommentatorsspår, stillbilder, intervjuer med författaren och produktionsteamet och information om stridsscenen på tåget. Det saknas en enhetlig bakomfilm.

Karakter
Insurgent

Fakta:

  • Release: 10 augusti 2015
  • Regi: Robert Schwentke
  • Med: Kate Winslet, Jai Courtney, Shailene Woodley, Mekhi Phifer, The James, Ansel Elgort, Miles Teller
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 1:59

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen