Search
Generic filters

: Insurgent

Blu-ray-recension

Här är mittenkapitlet i Divergent-serien, en akrobatisk ungdomsaction i en postapokalyptisk värld – och en smått originell knorr.

Karakter
Äventyr
Insurgent

Filmen bygger på Veronica Roths böcker och utspelas i en postapokalyptisk värld där de enda som tycks ha överlevt bor i Chicagos ruiner. Människorna lever avskilda, uppdelade efter vilket slags människotyp de tillhör, till exempel modiga, lärda eller osjälviska. Enda problemet är de som inte passar in i det strikta mönstret utan korsar gränserna – de så kallade divergenterna. Ledda av den sympatiska Tris (Shailene Woodley) och muskulösa Four startar de gnistan till det spirande upproret mot den förtryckande regimen.

Stilen och tonen i Divergent påminner mycket om Hunger Games och The Maze Runner, fast är lite mindre mörk och våldsam (vi ser aldrig något blod), och har ännu mer spektakulära specialeffekter. Stadsdelarna är indelade i fasta distrikt och allting styrs av en cynisk diktator som med fast hand slår ner alla uppror och/eller strider – ackompanjerat av lekfulla läckra actionscener.

77082.cr2

Kate Winslet klarar sig bra som iskall diktator men det är Shailene Woodley som är filmens stjärna. Woodley (The Fault in Our Stars) är väldigt bra som den komplexa Tris och får elegant fram hennes mångfasetterade personlighet, från sårbar till klok, beslutsam och tuff. Hennes pojkvän, Theo James, blir inte mer än en pappfigur som assisterar i actionscener. Dessutom får vi en liten skymt av en lysande Naomi Watts som underjordisk ledare.

Insurgent_4

Filmen har definitivt ingen tydlig början, utan känns mer som en transportsträcka som det är svårt att hänga med i om man inte har sett den första filmen, Divergent (2014). En absolut godkänd popcorn-action, som förmodligen mest uppskattas av den yngre delen av ungdomssegmentet. 4 stjärnor.

24097.cr2 51587.cr2 70299.cr2 67540.cr2 29016.cr2 34787.cr2 67698.cr2
<
>

Ljudspåret (DTS 7.1) är ovanligt fylligt, detaljerat och har massor av tryck – härligt! Den skarpa bildkvaliteten går inte heller att klaga på. Som bonusmaterial får vi bland annat kommentatorsspår, stillbilder, intervjuer med författaren och produktionsteamet och information om stridsscenen på tåget. Det saknas en enhetlig bakomfilm.

Fakta

 • Release: 10 augusti 2015
 • Regi: Robert Schwentke
 • Med: Kate Winslet, Jai Courtney, Shailene Woodley, Mekhi Phifer, The James, Ansel Elgort, Miles Teller
 • Genre: Äventyr
 • Land: USA
 • År: 2015
 • Längd: 1:59

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.