: Insurgent

Blu-ray-recension

Här är mittenkapitlet i Divergent-serien, en akrobatisk ungdomsaction i en postapokalyptisk värld – och en smått originell knorr.
Karakter
Äventyr
Insurgent
Annons
Annons
forfatter

Filmen bygger på Veronica Roths böcker och utspelas i en postapokalyptisk värld där de enda som tycks ha överlevt bor i Chicagos ruiner. Människorna lever avskilda, uppdelade efter vilket slags människotyp de tillhör, till exempel modiga, lärda eller osjälviska. Enda problemet är de som inte passar in i det strikta mönstret utan korsar gränserna – de så kallade divergenterna. Ledda av den sympatiska Tris (Shailene Woodley) och muskulösa Four startar de gnistan till det spirande upproret mot den förtryckande regimen.

Stilen och tonen i Divergent påminner mycket om Hunger Games och The Maze Runner, fast är lite mindre mörk och våldsam (vi ser aldrig något blod), och har ännu mer spektakulära specialeffekter. Stadsdelarna är indelade i fasta distrikt och allting styrs av en cynisk diktator som med fast hand slår ner alla uppror och/eller strider – ackompanjerat av lekfulla läckra actionscener.

77082.cr2

Kate Winslet klarar sig bra som iskall diktator men det är Shailene Woodley som är filmens stjärna. Woodley (The Fault in Our Stars) är väldigt bra som den komplexa Tris och får elegant fram hennes mångfasetterade personlighet, från sårbar till klok, beslutsam och tuff. Hennes pojkvän, Theo James, blir inte mer än en pappfigur som assisterar i actionscener. Dessutom får vi en liten skymt av en lysande Naomi Watts som underjordisk ledare.

Annons

Insurgent_4

Filmen har definitivt ingen tydlig början, utan känns mer som en transportsträcka som det är svårt att hänga med i om man inte har sett den första filmen, Divergent (2014). En absolut godkänd popcorn-action, som förmodligen mest uppskattas av den yngre delen av ungdomssegmentet. 4 stjärnor.

24097.cr2 51587.cr2 70299.cr2 67540.cr2 29016.cr2 34787.cr2 67698.cr2
<
>

Ljudspåret (DTS 7.1) är ovanligt fylligt, detaljerat och har massor av tryck – härligt! Den skarpa bildkvaliteten går inte heller att klaga på. Som bonusmaterial får vi bland annat kommentatorsspår, stillbilder, intervjuer med författaren och produktionsteamet och information om stridsscenen på tåget. Det saknas en enhetlig bakomfilm.

Fakta
  • Release: 10 augusti 2015
  • Regi: Robert Schwentke
  • Med: Kate Winslet, Jai Courtney, Shailene Woodley, Mekhi Phifer, The James, Ansel Elgort, Miles Teller
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 1:59
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.