: Insurgent

Blu-ray-recension

Här är mittenkapitlet i Divergent-serien, en akrobatisk ungdomsaction i en postapokalyptisk värld – och en smått originell knorr.
Karakter
Äventyr
Insurgent
Annons
Annons
forfatter

Filmen bygger på Veronica Roths böcker och utspelas i en postapokalyptisk värld där de enda som tycks ha överlevt bor i Chicagos ruiner. Människorna lever avskilda, uppdelade efter vilket slags människotyp de tillhör, till exempel modiga, lärda eller osjälviska. Enda problemet är de som inte passar in i det strikta mönstret utan korsar gränserna – de så kallade divergenterna. Ledda av den sympatiska Tris (Shailene Woodley) och muskulösa Four startar de gnistan till det spirande upproret mot den förtryckande regimen.

Stilen och tonen i Divergent påminner mycket om Hunger Games och The Maze Runner, fast är lite mindre mörk och våldsam (vi ser aldrig något blod), och har ännu mer spektakulära specialeffekter. Stadsdelarna är indelade i fasta distrikt och allting styrs av en cynisk diktator som med fast hand slår ner alla uppror och/eller strider – ackompanjerat av lekfulla läckra actionscener.

77082.cr2

Kate Winslet klarar sig bra som iskall diktator men det är Shailene Woodley som är filmens stjärna. Woodley (The Fault in Our Stars) är väldigt bra som den komplexa Tris och får elegant fram hennes mångfasetterade personlighet, från sårbar till klok, beslutsam och tuff. Hennes pojkvän, Theo James, blir inte mer än en pappfigur som assisterar i actionscener. Dessutom får vi en liten skymt av en lysande Naomi Watts som underjordisk ledare.

Insurgent_4

Filmen har definitivt ingen tydlig början, utan känns mer som en transportsträcka som det är svårt att hänga med i om man inte har sett den första filmen, Divergent (2014). En absolut godkänd popcorn-action, som förmodligen mest uppskattas av den yngre delen av ungdomssegmentet. 4 stjärnor.

24097.cr2 51587.cr2 70299.cr2 67540.cr2 29016.cr2 34787.cr2 67698.cr2
<
>

Ljudspåret (DTS 7.1) är ovanligt fylligt, detaljerat och har massor av tryck – härligt! Den skarpa bildkvaliteten går inte heller att klaga på. Som bonusmaterial får vi bland annat kommentatorsspår, stillbilder, intervjuer med författaren och produktionsteamet och information om stridsscenen på tåget. Det saknas en enhetlig bakomfilm.

Fakta
  • Release: 10 augusti 2015
  • Regi: Robert Schwentke
  • Med: Kate Winslet, Jai Courtney, Shailene Woodley, Mekhi Phifer, The James, Ansel Elgort, Miles Teller
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 1:59
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.