Recension: Independence Day: Återkomsten

Trist aliens-återseende

20 år senare kommer de tillbaka i sina gigantiska rymdskepp, men något trevligt återseende blir det inte, vare sig för dem på filmduken eller oss i soffan.
Karakter
Action
Independence Day: Återkomsten
Annons
Annons
forfatter

Roland Emmerich älskar kolossala big-budget-filmer (Godzilla, The Day After Tomorrow, 2012, 10.000 BC), och i det avseendet var förmodligen hans Independence Day (1996) en våt dröm för honom – och den var faktiskt en mycket underhållande och kul film. Snabbkäftade Will Smith och den bekymrade forskaren Jeff Goldblum i huvudrollerna lyckades – med glimten i ögat – kick some alien ass! Men uppföljaren är långtifrån lika uppfriskande.
Merparten av skådespelarna från den första filmen återvänder i årets version. Märkligt nog presenteras vi för ett 2016 som är mycket mer tekniskt avancerat än i verkligheten, men visst, det är ”hjärndöd” science fiction vi ska gotta oss åt och våra aliens-”vänner” är tillbaka – i ett MYCKET större rymdskepp.

(Foto: Tillverkare)
Det första de gör är att krossa basen på månen, sedan lägger sig jätteskeppet som en fuktig hand (misstänkt lik monstret som suger sig fast i ansiktet i Aliens) över hela Atlanten och börjar borra sig in i jordens kärna. Trots att alla världens nationer uppenbarligen har fred med varandra (halleluja!) efter den traumatiska upplevelsen 1996, och nu allierar sig mot inkräktarna, har de ingen chans att slåss tillbaka med militära krafter. Ännu en gång måste jorden lita på Jeff Goldblum – och Will Smiths son! Jessie Usher spelar Dylan Hiller, stridspilot och son till Will Smiths legendariska karaktär. Som partner/kompis har han med sig den kaxige och övermodige Jake Morrison (Liam Hemsworth). Upp dyker också psykiatrikern Marceaux (Charlotte Gainsbourg), eftersom hon kan tolka utomjordingarnas språk och tecken.

(Foto: Tillverkare)
Som om inte det vore nog med karaktärer så finns även ex-presidenten (Bill Pullman) med, tillsynes spritt språngande galen, och hans dotter (Maika Monroe) som naturligtvis är en stridspilot och Jakes flickvän. Här finns med andra ord gott om karaktärer och parallellhandlingar att hålla ordning på. Nämnde vi förresten att gänget får med sig en afrikansk krigsherre (med machete) för att bekämpa utomjordingarna?
Problemet är att karaktärerna den här gången (med ett hederligt undantag för Jeff Goldblum) är fullständigt endimensionella pappfigurer som vi över huvud taget inte bryr oss om eller är intresserade av. Klyschiga personer med en lång rad förutsägbara (och slappa) one-liners. Dessutom är den lövtunna huvudhistorien fullständigt förutsägbar och har vare sig nerv eller spännande dramaturgi.

(Foto: Tillverkare)
Independence Day: Återkomsten kommer inte att få någon att gå igång utom de mest inbitna fansen, dessutom är filmen förvånansvärt tråkig och seg. Vi får se massor av imponerande specialeffekter och ett par häftiga actionscener – men det är också allt. Vi ger 3 synnerligen mediokra stjärnor till den här onödiga filmen.
Även om inte filmen blåser oss av banan så blir vi åtminstone imponerade av den förträffliga tekniska kvaliteten på 4K UHD Blu-ray-skivan. Felfri bildkvalitet och ett härligt och innehållsrikt surroundspår (DTS 7.1). Bonusmaterialet består av kommentatorsspår, borttagna scener, bloopers, stillbilder, en tillbakablick på 1996 och en bra bakomfilm.
OBS! Filmen finns också som 3D-version på vanlig Blu-ray.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

Release: 7 november 2016
Regi: Roland Emmerich
Originaltitel: Independence Day: Resurgence
Med: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Jessie T. Usher, Charlotte Gainsbourg, Maika Monroe, William Fichtner, Judd Hirsch
Genre: Action
Land: USA
År: 2016
Längd: 2:00

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.