TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Independence Day: Återkomsten

Trist aliens-återseende

20 år senare kommer de tillbaka i sina gigantiska rymdskepp, men något trevligt återseende blir det inte, vare sig för dem på filmduken eller oss i soffan.

forfatter
Publicerad 2017-01-01 - 16:08
Karakter
Action
Independence Day: Återkomsten

Roland Emmerich älskar kolossala big-budget-filmer (Godzilla, The Day After Tomorrow, 2012, 10.000 BC), och i det avseendet var förmodligen hans Independence Day (1996) en våt dröm för honom – och den var faktiskt en mycket underhållande och kul film. Snabbkäftade Will Smith och den bekymrade forskaren Jeff Goldblum i huvudrollerna lyckades – med glimten i ögat – kick some alien ass! Men uppföljaren är långtifrån lika uppfriskande.
Merparten av skådespelarna från den första filmen återvänder i årets version. Märkligt nog presenteras vi för ett 2016 som är mycket mer tekniskt avancerat än i verkligheten, men visst, det är ”hjärndöd” science fiction vi ska gotta oss åt och våra aliens-”vänner” är tillbaka – i ett MYCKET större rymdskepp.

(Foto: Tillverkare)
Det första de gör är att krossa basen på månen, sedan lägger sig jätteskeppet som en fuktig hand (misstänkt lik monstret som suger sig fast i ansiktet i Aliens) över hela Atlanten och börjar borra sig in i jordens kärna. Trots att alla världens nationer uppenbarligen har fred med varandra (halleluja!) efter den traumatiska upplevelsen 1996, och nu allierar sig mot inkräktarna, har de ingen chans att slåss tillbaka med militära krafter. Ännu en gång måste jorden lita på Jeff Goldblum – och Will Smiths son! Jessie Usher spelar Dylan Hiller, stridspilot och son till Will Smiths legendariska karaktär. Som partner/kompis har han med sig den kaxige och övermodige Jake Morrison (Liam Hemsworth). Upp dyker också psykiatrikern Marceaux (Charlotte Gainsbourg), eftersom hon kan tolka utomjordingarnas språk och tecken.

(Foto: Tillverkare)
Som om inte det vore nog med karaktärer så finns även ex-presidenten (Bill Pullman) med, tillsynes spritt språngande galen, och hans dotter (Maika Monroe) som naturligtvis är en stridspilot och Jakes flickvän. Här finns med andra ord gott om karaktärer och parallellhandlingar att hålla ordning på. Nämnde vi förresten att gänget får med sig en afrikansk krigsherre (med machete) för att bekämpa utomjordingarna?
Problemet är att karaktärerna den här gången (med ett hederligt undantag för Jeff Goldblum) är fullständigt endimensionella pappfigurer som vi över huvud taget inte bryr oss om eller är intresserade av. Klyschiga personer med en lång rad förutsägbara (och slappa) one-liners. Dessutom är den lövtunna huvudhistorien fullständigt förutsägbar och har vare sig nerv eller spännande dramaturgi.

(Foto: Tillverkare)
Independence Day: Återkomsten kommer inte att få någon att gå igång utom de mest inbitna fansen, dessutom är filmen förvånansvärt tråkig och seg. Vi får se massor av imponerande specialeffekter och ett par häftiga actionscener – men det är också allt. Vi ger 3 synnerligen mediokra stjärnor till den här onödiga filmen.
Även om inte filmen blåser oss av banan så blir vi åtminstone imponerade av den förträffliga tekniska kvaliteten på 4K UHD Blu-ray-skivan. Felfri bildkvalitet och ett härligt och innehållsrikt surroundspår (DTS 7.1). Bonusmaterialet består av kommentatorsspår, borttagna scener, bloopers, stillbilder, en tillbakablick på 1996 och en bra bakomfilm.
OBS! Filmen finns också som 3D-version på vanlig Blu-ray.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta

Release: 7 november 2016
Regi: Roland Emmerich
Originaltitel: Independence Day: Resurgence
Med: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Jessie T. Usher, Charlotte Gainsbourg, Maika Monroe, William Fichtner, Judd Hirsch
Genre: Action
Land: USA
År: 2016
Längd: 2:00

IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Schweizisk splatter testar ny crowdfunding-modell Mad Heidi finansieras av fans som får del av vinsten om filmen blir en framgång.
Nu kan du strömma Game of Thrones i 4K-kvalitet *UPPDATERAD* 4K-versionerna av Game of Thrones säsong 1-8 är nu tillgängliga på HBO Max
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend