TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension I död och lust

Tills döden skiljer oss (och våra kroppsdelar) åt

En infam, mörk komedi, som brutalt leker sig igenom ett förhållande i uppbrott.

forfatter
Publicerad 2021-10-15 - 00:35
Karakter
Komedi
I död och lust

Två av Skandinaviens främsta skådespelare förenas i Wirkolas senaste verk, men det påminner mer om Unionskriget mot Norge än om en hjärtlig förbrödning över nationsgränserna.

Den roligaste skilsmässofilmen vi har sett är antagligen Michal Douglas och Kathleen Turner i full vigör, i den nästan dystopiska komedin The War of the Roses – där hatet mot partnern, i regi av Danny DeVito, snurrar fullständigt bortom all kontroll.

Läs också Zwart humor! Du behöver inte vara ett fan av vampyrserier för att stortrivas med den svarta humorn i Post Mortem.

Nu har Tommy Wirkola flyttat in i samma genre, där paret Lars (Aksel Hennie) och Lisa (Noomi Rapace) inte tål varandra – och båda planerar att ta livet av sin partner under den ”mysiga” helgresan till sommarstugan.

 

Definitivt blodigare och mer våldsam än The War of the Roses, men bitvis nästan lika infamt rolig – och Hennie och Rapace har en härlig, diaboliskt sarkastisk, kemi!

Den norska kultregissören Tommy Wirkola ligger bakom filmer som Kill Buljo, Död snö och Hansel & Gretel: Witch Hunters, men i I död och lust har han tagit ett sjumilakliv från den lite enkla komiken i debutfilmen. Här serveras vi trovärdiga karaktärer (om än något överdrivna), en sammanhängande handling och en dramaturgisk utveckling.

I död och lust
I död och lust (Foto: Netflix)

Mot en bakgrund av marinerad misstänksamhet, eskalerad av stora skulder, spelberoende, misstankar om otrohet samt karriärer som (i bästa fall) står stilla, har både Lars och Lisa kommit dithän att de betraktar mordet på sin partner – och en väntande livförsäkring i slutet av regnbågen – som den bästa lösningen.

Det enda de inte hade tagit med i beräkningen är att deras bättre hälft tänker i precis samma banor – och tre förrymda fångar på avvägar …

Upptakten till våldsorgien är faktiskt roligast. Då vet vi vad som komma skall, under tiden som paret försöker bete sig så normalt som möjligt och känner varandra på pulsen. Spänningen är påtaglig och de ständiga pikarna mellan paret ger en antydan om vilket ragnarök som obönhörligen väntar.

I onde dager_2 I onde dager_8 I onde dager_5 I onde dager_4 I onde dager_3
<
>
I död och lust (Foto: Netflix)

 

När bådas plan går fullständigt åt helvete och Antonens & Co gör entré kollapsar plötsligt dramaturgin helt. Treklövern med förrymda mördare är lite väl karikerad och klichéartad. Mycket av den absurda humorn försvinner också när vi rör oss in i ett dystert universum à la Michael Hanekes Funny Games. En Aksel Hennie i sitt livs form håller dock intresset uppe.

I onde dager (Foto: Netflix)

Men ingen serietidnings-våldsorgie à la Tarantino utan ett häftigt crescendo – och vips! så är den absurda komiken, ironin och bitande sarkasm tillbaka, med god hjälp av Nils Ole Oftebro som kommer för att rädda familjen, men som slutar med att ”bita i gräset”.

Definitivt lite väl ultravåldsam och nästan splatter-blodig för många tittare, men om du lyckas se den galna komedin i alltihop så kan du förvänta dig nästan två underhållande timmar. 4 stjärnor.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
I död och lust (Foto: Netflix)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 15 oktober 2021
 • Regi: Tommy Wirkola
 • Med: Aksel Hennie, Noomi Rapace, Atle Antonsen, André Eriksen, Christian Rubeck, Nils Ole Oftebro
 • Genre: Komedi
 • Land: Norge
 • År: 2021
 • Längd: 1:53
 • Betyg: 4
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Schweizisk splatter testar ny crowdfunding-modell Mad Heidi finansieras av fans som får del av vinsten om filmen blir en framgång.
Nu kan du strömma Game of Thrones i 4K-kvalitet *UPPDATERAD* 4K-versionerna av Game of Thrones säsong 1-8 är nu tillgängliga på HBO Max
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend