TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Gods of Egypt

Blu-ray-recension

Efter att ha titta på Gods of Egypt är vi nästan mållösa. Hur i hela friden är det möjligt att göra en så fullständigt misslyckad film?

forfatter
Publicerad 2016-08-24 - 10:30
Karakter
Action
Gods of Egypt

I forna tiders Egypten tyckte uppenbarligen gudarna att landet var så lockande att de bosatte sig där, samtidigt som de härskade över människorna. De två gudabröderna Osiris och Set (Gerard Butler) härskade över städerna respektive den karga egyptiska öknen. När Osiris ska lämna över makten till sin playboy-aktiga son, Horus (Nikolaj Coster-Waldau, Game of Thrones), dundrar Set in och förstör hela festen. Han dödar sin bror och förblindar sin brorson. Vem kan nu rädda Egypten? Jo, ingen mindre än Aladdin (eller Bek (Brenton Thwaites) som han heter i den här filmen).

När hela Egypten går mot bistra tider och Horus dränker sina sorger i vin är det Bek och hans Prinsessan Jasmine-liknande flickvän Zaya (Courtney Eaton), med sina två stora företräden, som måste rädda landet, gudarna och världen. Men när handlingen till slut är etablerad så går det utför med hela filmen, skådespelarna, manuset och dramaturgin.

Manuset är en fruktansvärd soppa av svulstiga floskler och enstaka försök till humor när filmen försöker hitta en balans mellan ”seriös” action och komedi. Det slutar med att den är varken eller. Skådespelarna kämpar med att rapa upp den ena mer hopplösa dialogen efter andra. En del av detta beror visserligen på dåligt skådespeleri – inte minst är Gerard Butler en ren parodi på sig själv den här gången, och Eaton låter som om hon tog examen från teaterskolan dagen före inspelningen började. Vad som övertalade den annars så duglige Nikolaj Coster-Waldau att vara med i den här kalkonen vet vi inte, men vi tippar på en fet check.

Allt blir en pornografisk orgie av dåliga specialeffekter (framför allt är greenscreen-scenerna fasansfullt usla), plastiga kulisser, Iron Man-aktiga gudar som slåss, töntiga ordvitsar, osammanhängande och rörig handling och överdrivna actionscener som inte liknar annat än ett dåligt datorspel. Lägg därtill att de som har skrivit musiken har fått i uppdrag att vräka på allt vad de orkar, så att den dränker allting annat, så är resultatet en drygt två timmar lång skitfilm som varken underhåller eller överraskar – bara irriterar. En ynka stjärna till det här hafsverket!

Gods of Egypt_9 Gods of Egypt_8 Gods of Egypt_7 Gods of Egypt_6 GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 3638.tif GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 1208.tif GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 4087.tif GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 0978.tif
<
>
Gods of Egypt

Ljudspåret lider av overkill, där allting är en stor soppa, fast rent tekniskt håller det måttet. Bildkvaliteten är bra men många av greenscreen-scenerna är för softa. Bonusmaterialet innehåller sju minidokumentärer om allt från skådespelarna till specialeffekterna och filmandet i Australien.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Release: 11 juli 2016
 • Regi: Alex Proyas
 • Med: Nikolaj Coster-Waldau, Gerard Butler, Brenton Thwaites, Courtney Eaton, Elodie Yung, Rachel Blake, Bryan Brown
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2016
 • Längd: 2:07
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Schweizisk splatter testar ny crowdfunding-modell Mad Heidi finansieras av fans som får del av vinsten om filmen blir en framgång.
Nu kan du strömma Game of Thrones i 4K-kvalitet *UPPDATERAD* 4K-versionerna av Game of Thrones säsong 1-8 är nu tillgängliga på HBO Max
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend