Search
Generic filters

Recension : Gods of Egypt

Blu-ray-recension

Efter att ha titta på Gods of Egypt är vi nästan mållösa. Hur i hela friden är det möjligt att göra en så fullständigt misslyckad film?

Karakter
Action
Gods of Egypt

I forna tiders Egypten tyckte uppenbarligen gudarna att landet var så lockande att de bosatte sig där, samtidigt som de härskade över människorna. De två gudabröderna Osiris och Set (Gerard Butler) härskade över städerna respektive den karga egyptiska öknen. När Osiris ska lämna över makten till sin playboy-aktiga son, Horus (Nikolaj Coster-Waldau, Game of Thrones), dundrar Set in och förstör hela festen. Han dödar sin bror och förblindar sin brorson. Vem kan nu rädda Egypten? Jo, ingen mindre än Aladdin (eller Bek (Brenton Thwaites) som han heter i den här filmen).

När hela Egypten går mot bistra tider och Horus dränker sina sorger i vin är det Bek och hans Prinsessan Jasmine-liknande flickvän Zaya (Courtney Eaton), med sina två stora företräden, som måste rädda landet, gudarna och världen. Men när handlingen till slut är etablerad så går det utför med hela filmen, skådespelarna, manuset och dramaturgin.

Manuset är en fruktansvärd soppa av svulstiga floskler och enstaka försök till humor när filmen försöker hitta en balans mellan ”seriös” action och komedi. Det slutar med att den är varken eller. Skådespelarna kämpar med att rapa upp den ena mer hopplösa dialogen efter andra. En del av detta beror visserligen på dåligt skådespeleri – inte minst är Gerard Butler en ren parodi på sig själv den här gången, och Eaton låter som om hon tog examen från teaterskolan dagen före inspelningen började. Vad som övertalade den annars så duglige Nikolaj Coster-Waldau att vara med i den här kalkonen vet vi inte, men vi tippar på en fet check.

Allt blir en pornografisk orgie av dåliga specialeffekter (framför allt är greenscreen-scenerna fasansfullt usla), plastiga kulisser, Iron Man-aktiga gudar som slåss, töntiga ordvitsar, osammanhängande och rörig handling och överdrivna actionscener som inte liknar annat än ett dåligt datorspel. Lägg därtill att de som har skrivit musiken har fått i uppdrag att vräka på allt vad de orkar, så att den dränker allting annat, så är resultatet en drygt två timmar lång skitfilm som varken underhåller eller överraskar – bara irriterar. En ynka stjärna till det här hafsverket!

Gods of Egypt_9 Gods of Egypt_8 Gods of Egypt_7 Gods of Egypt_6 GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 3638.tif GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 1208.tif GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 4087.tif GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 0978.tif
<
>
Gods of Egypt

Ljudspåret lider av overkill, där allting är en stor soppa, fast rent tekniskt håller det måttet. Bildkvaliteten är bra men många av greenscreen-scenerna är för softa. Bonusmaterialet innehåller sju minidokumentärer om allt från skådespelarna till specialeffekterna och filmandet i Australien.

Fakta

 • Release: 11 juli 2016
 • Regi: Alex Proyas
 • Med: Nikolaj Coster-Waldau, Gerard Butler, Brenton Thwaites, Courtney Eaton, Elodie Yung, Rachel Blake, Bryan Brown
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2016
 • Längd: 2:07

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.
  Stenhård socialrealism mixas med intressanta karaktärer och en rörig, halvdan handling i Netflix senaste storfilm.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.