Recension: Gods of Egypt

Blu-ray-recension

Efter att ha titta på Gods of Egypt är vi nästan mållösa. Hur i hela friden är det möjligt att göra en så fullständigt misslyckad film?
Karakter
Action
Gods of Egypt
Annons
Annons
forfatter

I forna tiders Egypten tyckte uppenbarligen gudarna att landet var så lockande att de bosatte sig där, samtidigt som de härskade över människorna. De två gudabröderna Osiris och Set (Gerard Butler) härskade över städerna respektive den karga egyptiska öknen. När Osiris ska lämna över makten till sin playboy-aktiga son, Horus (Nikolaj Coster-Waldau, Game of Thrones), dundrar Set in och förstör hela festen. Han dödar sin bror och förblindar sin brorson. Vem kan nu rädda Egypten? Jo, ingen mindre än Aladdin (eller Bek (Brenton Thwaites) som han heter i den här filmen).

När hela Egypten går mot bistra tider och Horus dränker sina sorger i vin är det Bek och hans Prinsessan Jasmine-liknande flickvän Zaya (Courtney Eaton), med sina två stora företräden, som måste rädda landet, gudarna och världen. Men när handlingen till slut är etablerad så går det utför med hela filmen, skådespelarna, manuset och dramaturgin.

Manuset är en fruktansvärd soppa av svulstiga floskler och enstaka försök till humor när filmen försöker hitta en balans mellan ”seriös” action och komedi. Det slutar med att den är varken eller. Skådespelarna kämpar med att rapa upp den ena mer hopplösa dialogen efter andra. En del av detta beror visserligen på dåligt skådespeleri – inte minst är Gerard Butler en ren parodi på sig själv den här gången, och Eaton låter som om hon tog examen från teaterskolan dagen före inspelningen började. Vad som övertalade den annars så duglige Nikolaj Coster-Waldau att vara med i den här kalkonen vet vi inte, men vi tippar på en fet check.

Allt blir en pornografisk orgie av dåliga specialeffekter (framför allt är greenscreen-scenerna fasansfullt usla), plastiga kulisser, Iron Man-aktiga gudar som slåss, töntiga ordvitsar, osammanhängande och rörig handling och överdrivna actionscener som inte liknar annat än ett dåligt datorspel. Lägg därtill att de som har skrivit musiken har fått i uppdrag att vräka på allt vad de orkar, så att den dränker allting annat, så är resultatet en drygt två timmar lång skitfilm som varken underhåller eller överraskar – bara irriterar. En ynka stjärna till det här hafsverket!

Annons
Gods of Egypt_9 Gods of Egypt_8 Gods of Egypt_7 Gods of Egypt_6 GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 3638.tif GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 1208.tif GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 4087.tif GodsOfEgypt_DOMTrlr1_Texted_HD 0978.tif
<
>
Gods of Egypt

Ljudspåret lider av overkill, där allting är en stor soppa, fast rent tekniskt håller det måttet. Bildkvaliteten är bra men många av greenscreen-scenerna är för softa. Bonusmaterialet innehåller sju minidokumentärer om allt från skådespelarna till specialeffekterna och filmandet i Australien.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 11 juli 2016
  • Regi: Alex Proyas
  • Med: Nikolaj Coster-Waldau, Gerard Butler, Brenton Thwaites, Courtney Eaton, Elodie Yung, Rachel Blake, Bryan Brown
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Längd: 2:07
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.