TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Ghost in the Shell

Läcker inpackning, tomt skal

Scarlett Johansson är snygg som cyborg-polis i uppblåst framtidsthriller.

forfatter
Publicerad 2017-08-08 - 10:19
Karakter
Action
Ghost in the Shell

Hollywood fortsätter att uppvakta den enorma asiatiska filmmarknaden, den här gången handlar det om ett slags asiatisk version av Blade Runner.

I en inte alltför avlägsen framtid är uppgraderingar och cyborg-kroppsdelar lika naturligt för mänskligheten som att sminka sig på morgonen. Jätteföretaget Hanka Robotics har gått ett steg till och stoppat in en riktig mänsklig hjärna i en cyborg-kropp – och vips, så är supermänniskan född. Eller?

Personen som får den banbrytande ”äran” att få sin hjärna implanterad i en robot (som ser ut och rör sig 100 % mänskligt) är ”Major” (Scarlett Johansson). I egenskap av enmansarmé, som samtidigt kan tänka och dra slutsatser som en människa, är hon den perfekta polisen. Men hon och hennes team råkar ut för trubbel när de stöter på den komplexa hackern Kuze. Ju mer de undersöker fallet desto tydligare blir det för Major att sanningen hon fått höra är en lögn.

Vi får se en dystopisk framtidsvision som utspelas i Tokyo ett par år in i framtiden. Tekniken finns överallt – och inuti alla – och det är nästan omöjligt att skilja på vem som är människa och vem som är maskin, och allmänheten bombarderas av reklam i form av gigantiska 3D-hologram. Här skulle Deckard (Harrison Ford, Blade Runner) fått en tuff uppgift!

Ute på uppdrag uppträder Major i en hudliknande dräkt som döljer stålskelettet men framhäver resten av kroppen, och Scarlett Johansson både ser bra ut och gör en stabil roll som actionhjältinna. Att hon kan skjuta och slåss har vi sett tidigare (Lucy, Avengers), men trots en intressant handling känns filmen dessvärre ganska så ihålig. Huvudpersonerna är extremt endimensionella och handlingen är lika genomskinlig och förutsägbar som en fransk negligé. Filmens underliggande moral – att de kan ta din kropp, men inte din själ/ande (ghost), och att det är dina egna handlingar som definierar dig – känns bara som en förevändning: Ghost in the Shell handlar om ytliga, häftiga actionscener, där de flesta är bleka kopior av sådant vi har sett förut. 3 medelmåttiga stjärnor.

4K-versionen har ett häftigt ljudspår (Dolby Atmos) där framför allt subwoofern får sig en omgång. Bildkvaliteten är helt klart bra, men imponerar inte jämfört med BD-versionen. Det gnistrar inte precis av detaljer och skärpa i alla de mörka scenerna. Bonusmaterialet innehåller en duglig bakomfilm samt två minidokumentärer. Filmen ges även ut i en BD 3D-version, men med den sämsta 3D-bilden vi har sett!

picture1
<
>
Foto: Fox Paramount
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta

Release: 7 august 2017 Regi: Rupert Sanders Med: Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Michael Pitt, Chin Han Genre: Action Land: USA År: 2017 Längd: 1:47

IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend