Recension: Geostorm 3D

Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

Geostorm är en klar förolämpning mot varje normalintelligent person – och mördande tråkig!
Karakter
Action
Geostorm 3D
Annons
Annons
forfatter

Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning. En film som man kan koppla ur hjärnan till, logga ut från tillvarons ibland outhärdlig enkelhet, luta sig tillbaka i soffan, öppna en öl och låta tankarna fly samtidigt som Bruce Willis skjuter 50 karikerade skurkar och räddar världen – med ett leende på läpparna och rappa repliker.

Geostorm, däremot, är varken underhållande eller hjärndöd – här var ”patienten” död vid ankomsten!

Miljöalibi

Världen och klimatet har (förmodligen för att vi har förorenat allting och inte kan samarbeta internationellt!) gått åt helvete. Några listiga forskare har dock hittat ett sätt att kontrollera vädret – ända tills någon hackar systemet och använder det som ett vapen som utplånar allt. Då måste Gerard Butler rädda dagen – och världen.

Annons

 

Lönechecken trumfar allt!

Vi upphör aldrig att förvånas över att en del hollywoodproducenter lyckas övertyga kvalitetsskådespelare och A-stjärnor att ställa upp i filmer som är helt uppenbart är fullständigt trams. Geostorm är ännu ett bevis på att det är fullt möjligt. Karaktärsskådespelaren Ed Harris ackompanjeras av bland annat actionhjälten och självaste Andy Garcia i en handling som är så tunn och ofattbart amatörmässigt gjord att den får andra floppar att framstå som mästerverk.

Effekter i en film utan själ

Filmen ser billig ut, är fullproppad av osannolikheter och usla repliker. På flykt från en gigantisk storm, efter att Secret Service-agenten har skjutit sig ut ur situationen, river presidenten (Garcia) av töntiga repliker som: ”Marry her”. Det är på den här infantila, banala nivån Geostorm ligger. Men visst, det hade varit okej om vi åtminstone blev underhållna av häftig/tuff/smart action. Det absolut enda som vi ens höjer på ögonlocken av är en del av naturkatastroferna som piskar sönder kända städer/landmärken – synd bara att sådant var något som imponerade på oss för 10–12 år sedan, nu för tiden är det lika vanligt som att se en fluga cirkla över en komocka.

Annons

Eller som JJ Abrams sade när vi träffade honom på SXSW i Austin: ”En film som är proppfull med spektakulära specialeffekter utan en bra, mänsklig historia som publiken kan relatera till, har ingen framtid”. Och det är största problemet med Geostorm, vi bryr oss inte det minsta dugg om karaktärerna överlever eller om de blir mosade i en köttkvarn.

Trist hafsverk

Om du slår upp ”överspel” på Wikipedia så får du antagligen upp en bild på Jim Sturgess, han tror uppenbarligen att han är med i en tårdrypande dramafilm med Oscar-potential. Nix! Gerard Butler gör så gott han kan, men får visa upp chockerande lite av sin talang som actionhjälte. När actionfilmen dessutom gör sig skyldig till den allra största actionfilm-synden – alla actionscener är ofattbart tråkiga – så finns det inte mycket kvar. En ynka stjärna till denna förolämpande usla film.

Bildkvaliteten är i klass med filmens B-känsla: platt! Färgerna är rödaktiga och har konsekvent massor av brus. Ljudspåret (DTS 5.1) är snäppet bättre, ibland får subwoofern visa vad den kan. Enda bonusmaterialet är tre superkorta minidokumentärer.

Annons

 

<
>
(Foto: Tillverkare)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

Release: 5 mars 2018

Regi: Dean Devlin

Med: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish,

Ed Harris, Richard Shiff, Alexandra M. Lara, Andy Garcia

Genre: Action

Land: USA

År: 2017

Längd: 1:49

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.