Recension: Geostorm 3D

Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

Geostorm är en klar förolämpning mot varje normalintelligent person – och mördande tråkig!
Karakter
Action
Geostorm 3D
Annons
Annons
forfatter

Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning. En film som man kan koppla ur hjärnan till, logga ut från tillvarons ibland outhärdlig enkelhet, luta sig tillbaka i soffan, öppna en öl och låta tankarna fly samtidigt som Bruce Willis skjuter 50 karikerade skurkar och räddar världen – med ett leende på läpparna och rappa repliker.

Geostorm, däremot, är varken underhållande eller hjärndöd – här var ”patienten” död vid ankomsten!

Miljöalibi

Världen och klimatet har (förmodligen för att vi har förorenat allting och inte kan samarbeta internationellt!) gått åt helvete. Några listiga forskare har dock hittat ett sätt att kontrollera vädret – ända tills någon hackar systemet och använder det som ett vapen som utplånar allt. Då måste Gerard Butler rädda dagen – och världen.

 

Lönechecken trumfar allt!

Vi upphör aldrig att förvånas över att en del hollywoodproducenter lyckas övertyga kvalitetsskådespelare och A-stjärnor att ställa upp i filmer som är helt uppenbart är fullständigt trams. Geostorm är ännu ett bevis på att det är fullt möjligt. Karaktärsskådespelaren Ed Harris ackompanjeras av bland annat actionhjälten och självaste Andy Garcia i en handling som är så tunn och ofattbart amatörmässigt gjord att den får andra floppar att framstå som mästerverk.

Effekter i en film utan själ

Filmen ser billig ut, är fullproppad av osannolikheter och usla repliker. På flykt från en gigantisk storm, efter att Secret Service-agenten har skjutit sig ut ur situationen, river presidenten (Garcia) av töntiga repliker som: ”Marry her”. Det är på den här infantila, banala nivån Geostorm ligger. Men visst, det hade varit okej om vi åtminstone blev underhållna av häftig/tuff/smart action. Det absolut enda som vi ens höjer på ögonlocken av är en del av naturkatastroferna som piskar sönder kända städer/landmärken – synd bara att sådant var något som imponerade på oss för 10–12 år sedan, nu för tiden är det lika vanligt som att se en fluga cirkla över en komocka.

Eller som JJ Abrams sade när vi träffade honom på SXSW i Austin: ”En film som är proppfull med spektakulära specialeffekter utan en bra, mänsklig historia som publiken kan relatera till, har ingen framtid”. Och det är största problemet med Geostorm, vi bryr oss inte det minsta dugg om karaktärerna överlever eller om de blir mosade i en köttkvarn.

Trist hafsverk

Om du slår upp ”överspel” på Wikipedia så får du antagligen upp en bild på Jim Sturgess, han tror uppenbarligen att han är med i en tårdrypande dramafilm med Oscar-potential. Nix! Gerard Butler gör så gott han kan, men får visa upp chockerande lite av sin talang som actionhjälte. När actionfilmen dessutom gör sig skyldig till den allra största actionfilm-synden – alla actionscener är ofattbart tråkiga – så finns det inte mycket kvar. En ynka stjärna till denna förolämpande usla film.

Bildkvaliteten är i klass med filmens B-känsla: platt! Färgerna är rödaktiga och har konsekvent massor av brus. Ljudspåret (DTS 5.1) är snäppet bättre, ibland får subwoofern visa vad den kan. Enda bonusmaterialet är tre superkorta minidokumentärer.

 

<
>
(Foto: Tillverkare)

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Fakta

Release: 5 mars 2018

Regi: Dean Devlin

Med: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish,

Ed Harris, Richard Shiff, Alexandra M. Lara, Andy Garcia

Genre: Action

Land: USA

År: 2017

Längd: 1:49

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.