TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Fasanjägarna

Blu-ray-recension

Skandinaviska deckare har väckt uppmärksamhet långt utanför Skandinaviens gränser och danska Jussi Adler-Olsen säljer bra med sin serie om Avdelning Q. Men tyvärr är Fasanjägarna inget annat än en stereotypisk dussindeckare.

forfatter
Publicerad 2015-03-20 - 10:51
Karakter
Thriller
Fasanjägarna

I den livliga ”Kvinnan i rummet” (2013) mötte vi den utslitne kriminalpolisen Carl (Nikolaj L Kaas) och hans nya partner Assad (svenske Fares Fares) som hamnar i källaren på polisstationen i Köpenhamn för att klara upp gamla, olösta brott. Främst för att få Carl ur vägen. Det omaka paret lyckas naturligtvis klara upp det första fallet. I den andra filmen har de dessutom fått sällskap av sekreteraren Rose, utan att hon sätter några djupare spår i handlingen.

I Fasanjägarna drar Adler-Olsen växlar på ”alla” klyschor som finns i kriminalgenren. Här finns försoffade poliser, konspirationsteorier på hög nivå, vulgära rika som leker med andras liv (och skjuter utrotningshotade djur) – och allt börjar på en av Danmarks finaste konstskolor. En skola där nästan hela maktapparaten har studerat och där ”Bröderna” gör sitt yttersta för att försvara varandra. Visst, vi tittar ju faktiskt på en deckare, men filmens största problem är att den fullständigt saknar nerv, dramaturgisk utveckling och spänning. Och slutet är ett kolossalt oförlöst antiklimax.

Vi sätter också minus i kanten för makeup-avdelningen. Vi har sällan skådat mer överdrivet sminkade knarkare, man skulle kunna tro att de var redo för en teaterscen. Dessutom är filmen genomgående grå och trist – ännu en klyscha – även om det på ett sätt klär den tragiska historien.

Fasandreperne_2 Fasandreperne_10 Fasandreperne_9 Fasandreperne_8 Fasandreperne_7 Fasandreperne_6 Fasandreperne_5 Fasandreperne_4 Fasandreperne_3
<
>

Trots bra roller av Kaas, Fares och Curcic är detta bara en tandlös föreställning utan vare sig höjdpunkter eller spänningskurva, och alldeles för förutsägbart. En okej dussindeckare för att slå ihjäl två timmar en onsdagskväll, men oj så fort bortglömd. Tre stjärnor.

Bra bild, fast ett par lite för suddiga scener. Ljudet (DTS 5.1) har oklar dialog som ibland ”drunknar” i krävande scener. Inget bonusmaterial.

Fakta
  • Release: 23 februari 2015
  • Regi: Mikkel Nørgaard
  • Originaltitel: Fasandræberne
  • Med: Nikolaj L. Kaas, Fares Fares, Danica Curcic, Pilou Asbæk, David Dencik, Sarah-Sofie Boussnia
  • Genre: Thriller
  • Land: Danmark
  • År: 2014
  • Längd: 1:59
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
blank
Alla nya streaming-titlar i oktober Här alla nya serier och filmer som du kan streama i oktober – och nu får vi återse den härligt frispråkiga Tanya McQuoid!
Baldwin ingår förlikning Knappt ett år efter skjutskandalen i Texas är ärendet nu avslutat.
Så Black Panther var inte död! Eller? Marvel blåser nytt liv i Black Panther-serien.
blank
Grovt utnyttjad? Svärtar regissör Andrew Dominik ner den mest kända sexbomben genom tiderna?
Senaste nytt från Montana! Kevin Costner & Co sadlar hästarna för ytterligare en omgång cowboyintriger.
Så järven var inte död! Hugh Jackmans Wolverine är inte död! År 2024 återuppstår hjälten med knivbladen i Deadpool 3.
Följ Ljud & Bild