: Fasanjägarna

Blu-ray-recension

Skandinaviska deckare har väckt uppmärksamhet långt utanför Skandinaviens gränser och danska Jussi Adler-Olsen säljer bra med sin serie om Avdelning Q. Men tyvärr är Fasanjägarna inget annat än en stereotypisk dussindeckare.
Karakter
Thriller
Fasanjägarna
Annons
Annons
forfatter

I den livliga ”Kvinnan i rummet” (2013) mötte vi den utslitne kriminalpolisen Carl (Nikolaj L Kaas) och hans nya partner Assad (svenske Fares Fares) som hamnar i källaren på polisstationen i Köpenhamn för att klara upp gamla, olösta brott. Främst för att få Carl ur vägen. Det omaka paret lyckas naturligtvis klara upp det första fallet. I den andra filmen har de dessutom fått sällskap av sekreteraren Rose, utan att hon sätter några djupare spår i handlingen.

I Fasanjägarna drar Adler-Olsen växlar på ”alla” klyschor som finns i kriminalgenren. Här finns försoffade poliser, konspirationsteorier på hög nivå, vulgära rika som leker med andras liv (och skjuter utrotningshotade djur) – och allt börjar på en av Danmarks finaste konstskolor. En skola där nästan hela maktapparaten har studerat och där ”Bröderna” gör sitt yttersta för att försvara varandra. Visst, vi tittar ju faktiskt på en deckare, men filmens största problem är att den fullständigt saknar nerv, dramaturgisk utveckling och spänning. Och slutet är ett kolossalt oförlöst antiklimax.

Vi sätter också minus i kanten för makeup-avdelningen. Vi har sällan skådat mer överdrivet sminkade knarkare, man skulle kunna tro att de var redo för en teaterscen. Dessutom är filmen genomgående grå och trist – ännu en klyscha – även om det på ett sätt klär den tragiska historien.

Fasandreperne_2 Fasandreperne_10 Fasandreperne_9 Fasandreperne_8 Fasandreperne_7 Fasandreperne_6 Fasandreperne_5 Fasandreperne_4 Fasandreperne_3
<
>

Trots bra roller av Kaas, Fares och Curcic är detta bara en tandlös föreställning utan vare sig höjdpunkter eller spänningskurva, och alldeles för förutsägbart. En okej dussindeckare för att slå ihjäl två timmar en onsdagskväll, men oj så fort bortglömd. Tre stjärnor.

Annons

Bra bild, fast ett par lite för suddiga scener. Ljudet (DTS 5.1) har oklar dialog som ibland ”drunknar” i krävande scener. Inget bonusmaterial.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 23 februari 2015
  • Regi: Mikkel Nørgaard
  • Originaltitel: Fasandræberne
  • Med: Nikolaj L. Kaas, Fares Fares, Danica Curcic, Pilou Asbæk, David Dencik, Sarah-Sofie Boussnia
  • Genre: Thriller
  • Land: Danmark
  • År: 2014
  • Längd: 1:59
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.