: Fasanjägarna

Blu-ray-recension

Skandinaviska deckare har väckt uppmärksamhet långt utanför Skandinaviens gränser och danska Jussi Adler-Olsen säljer bra med sin serie om Avdelning Q. Men tyvärr är Fasanjägarna inget annat än en stereotypisk dussindeckare.
Karakter
Thriller
Fasanjägarna
Annons
Annons
forfatter

I den livliga ”Kvinnan i rummet” (2013) mötte vi den utslitne kriminalpolisen Carl (Nikolaj L Kaas) och hans nya partner Assad (svenske Fares Fares) som hamnar i källaren på polisstationen i Köpenhamn för att klara upp gamla, olösta brott. Främst för att få Carl ur vägen. Det omaka paret lyckas naturligtvis klara upp det första fallet. I den andra filmen har de dessutom fått sällskap av sekreteraren Rose, utan att hon sätter några djupare spår i handlingen.

I Fasanjägarna drar Adler-Olsen växlar på ”alla” klyschor som finns i kriminalgenren. Här finns försoffade poliser, konspirationsteorier på hög nivå, vulgära rika som leker med andras liv (och skjuter utrotningshotade djur) – och allt börjar på en av Danmarks finaste konstskolor. En skola där nästan hela maktapparaten har studerat och där ”Bröderna” gör sitt yttersta för att försvara varandra. Visst, vi tittar ju faktiskt på en deckare, men filmens största problem är att den fullständigt saknar nerv, dramaturgisk utveckling och spänning. Och slutet är ett kolossalt oförlöst antiklimax.

Vi sätter också minus i kanten för makeup-avdelningen. Vi har sällan skådat mer överdrivet sminkade knarkare, man skulle kunna tro att de var redo för en teaterscen. Dessutom är filmen genomgående grå och trist – ännu en klyscha – även om det på ett sätt klär den tragiska historien.

Fasandreperne_2 Fasandreperne_10 Fasandreperne_9 Fasandreperne_8 Fasandreperne_7 Fasandreperne_6 Fasandreperne_5 Fasandreperne_4 Fasandreperne_3
<
>

Trots bra roller av Kaas, Fares och Curcic är detta bara en tandlös föreställning utan vare sig höjdpunkter eller spänningskurva, och alldeles för förutsägbart. En okej dussindeckare för att slå ihjäl två timmar en onsdagskväll, men oj så fort bortglömd. Tre stjärnor.

Bra bild, fast ett par lite för suddiga scener. Ljudet (DTS 5.1) har oklar dialog som ibland ”drunknar” i krävande scener. Inget bonusmaterial.

Fakta
  • Release: 23 februari 2015
  • Regi: Mikkel Nørgaard
  • Originaltitel: Fasandræberne
  • Med: Nikolaj L. Kaas, Fares Fares, Danica Curcic, Pilou Asbæk, David Dencik, Sarah-Sofie Boussnia
  • Genre: Thriller
  • Land: Danmark
  • År: 2014
  • Längd: 1:59
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.