Search
Generic filters

: Familjen Bélier

Blu-ray-recension

Franska feelgood-filmer brukar gå bra i övriga Europa, så även Familjen Bélier, men den här gången finns det lite grus i maskineriet.

Karakter
Komedi
Familjen Bélier

I en liten småstad på den franska landsbygden bor den udda familjen Bélier. Både mamma, pappa och son är dövstumma, medan dottern Paula (Louans Emera) fungerar som tolk för hela familjen – i alla tänkbara och otänkbara situationer.

https://www.youtube.com/watch?v=BFk3XRafhbw

Den sammansvetsade familjen går nästan igenom en kris när dottern bestämmer sig för att ansöka till en elit-sångskola i Paris. Hon upptäcks, och uppmuntras, av skolans sånglärare som väcker hennes guldröst till liv. På samma gång är hon som vilken tonåring som helst: hon suckar uppgivet åt hennes hopplösa föräldrar och kämpar med kontakten med det motsatta könet – allt samtidigt som hon har en familj som är så udda att Al Bundy & Co nästan verkar normala. Och det är också filmens största problem: familjen blir alldeles för överdriven och galen. Det är också en svårighet att flera av scenerna bara sker på teckenspråk, vilket gör att utvecklingen haltar.

Familien Bélier_6 Familien Bélier_5 Familien Bélier_4 Familien Bélier_3 Familien Bélier_2
<
>

Med det sagt är detta en liten charmig pärla där den verkliga stjärnan är Emera (som även är en professionell sångerska), som sjunger så vackert att nackhåren reser sig och som också (tillsammans med musikläraren) gör de mest övertygande rollerna. Tre stjärnor till franska känslor och charmigt landsortsliv.

Bildkvaliteten är en besvikelse vilket ger filmen en billig videokamera-prägel. Ljudspåret har en gäll, uppskruvad diskant och ont om fyllighet. Inget bonusmaterial.

Fakta

 • Release: 27 juli 2015
 • Regi: Eric Lartigau
 • Originaltitel: La famille Bélier
 • Med: Louana Emera, Karin Viard, François Damiens, Eric Elmosnino, Roxane Duran, Mar Sodupe
 • Genre: Komedi
 • Land: Frankrike
 • År: 2014
 • Längd: 1:46

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.