TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Duellen

Blu-ray-recension

Steven Spielbergs spelfilmsdebut från 1972 visar verkligen den unge och ambitiöse regissörens potential.

Karakter
Action
Duellen

Fakta:

  • Release: 25 maj 2015
  • Regi: Steven Spielberg
  • Med: Dennis Weaver, Jaqueline Scott, Eddie Firestone, Lou Frissell, Carey Loftin, Lucile Benson
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 1971
  • Längd: 1:30

Spielbergs första långfilm (som bygger på Richard Mathesons berättelse) gjordes ursprungligen för TV och tar oss med till ökenlandskapet i Kalifornien där en helt vanlig handelsresande (Dennis Weaver) hotas till livet av en vild lastbilschaufför. Varför? Uppenbarligen bara för att han provocerade honom genom att köra om.

Den en och en halv timme långa filmen bärs uteslutande upp av Weaver och hans desperata kamp för att överleva, i takt med att handlingen får en allt mer tryckande och paranoid utveckling. Det är en tät och intensiv film med ytterst lite andrum, de två förarna nästan utmanar varandra i en klassisk vilda västern-duell med bilarna som vapen och där lastbilschauffören utgör det stora och oförutsägbara spänningsmomentet.

Duel_5

Spielberg hade redan 1971 en otroligt klar och medveten visuell stil, han valde spännande och utmanande vinklar och klippte ihop scenerna för att skapa ett drivande tempo. Även om debutfilmen inte alltid är realistisk så förtjänar den fyra rejäla stjärnor för ett välkommet återseende.

Duel_6 Duel_4 Duel_3 Duel_2
<
>

Med tanke på filmens ålder har den en riktigt imponerande, restaurerad bildkvalitet. Lite brus finns det, men naturliga färger och fin skärpa. Soundtracket är remastrat i surround och även om det inte har så många detaljer så ger det verkligen ett gediget intryck med tydlig dialog. Bonusmaterialet består av en intervju med Spielberg och manusförfattaren plus stillbilder.

PS! Samtidigt som nysläppet av Duellen kommer även följande Spielberg-filmer på Blu-ray: Sugarland Express, 1941 och Always.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.