Recension : Demolition

Ett raserat liv

Vad gör du om livet inte längre har någon mening? Börjar förstöra saker?

Karakter
Drama
Demolition

Davis Mitchell (Jake Gyllenhal) lever ett lyckligt liv. Han har stor framgång i sitt arbete som finansman, har en fru som han älskar och en framtid som ser ljus ut – tills hans fru dör i en bilolycka.
Efter det tragiska dödsfallet reagerar Davis med apati och bli helt likgiltig. Han går till jobbet som han brukar men stänger ute alla känslor och hänger upp sig på obetydliga detaljer. En av dessa detaljer är en trasig snacksmaskin som står i väntrummet på sjukhuset. När han väntar på att få besked om hans fru ska överleva blir han irriterad över att han inte får ut chokladen som han betalat för. Han sätter sig ner och skriver ett långt och personligt klagomål. På kundtjänsten är det Karen (Naomi Watts) som hanterar hans anmälan, och så småningom blir de vänner.

Davis är trött på allting och försöker hitta en ny mening med sitt liv (förutom att skriva långa klagobrev) när han upptäcker att han får mycket glädje av att förstöra saker och ting – han får sedan ett jobb på ett rivningsföretag.
Demolition är en liten anmärkningsvärd film som med värme och förundran belyser ett viktigt tema: hur man hanterar sorg. Den har däremot väldiga svårigheter med att hitta en balansgång mellan svart komedi och melodrama. Både Gyllenhal och Watts gör stabila roller i en film som saknar riktning. Den känns nästan lite rastlöst osäker på utvecklingen som karaktären Davis har. Tre stjärnor.
Imponerande bildkvalitet men ett ljudspår som saknar lite fyllighet och tryck. Bara ett par stillbilder som extramaterial.

(Foto: Tillverkare)

Fakta

Blu-ray
Release: 14 november 2016
Regi: Jean-Marc Vallée
Med: Jake Gyllenhaal, Naomi Watts, Chris Cooper, Judah Lewis, C.J. Wilson, Polly Draper
Genre: Drama
Land: USA
År: 2015
Längd: 1:41

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
  Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
  Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
  Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
  Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.
  Disney återskapar det amerikanska rymdäventyrets barndom.
  Kate Mara ägnar sig åt barnarov i rörig och osammanhängande HBO-serie.
  När Diana gör entré får vi på allvar en dyster inblick i den känslomässigt avtrubbade brittiska kungafamiljen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.