TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Chef

Blu-ray-recension

Mycket mer feelgood än så här blir det inte! Jon Favreau skalar ner och ger oss en fantastiskt härlig film om mat, brustna drömmar, familj och vänskap.

forfatter
Publicerad 2015-03-26 - 11:19
Karakter
Drama
Chef

Mannen som gett oss filmer som Iron Man 1 och 2 och Zathura, har nästan gått tillbaka sina indie-rötter. Med Chef träffar han oss rakt i hjärtat och lämnar oss hungrande efter en god måltid.

Stjärnkocken Carl Casper (Favreau) jobbar på Rivas (Dustin Hoffman) gourmetrestaurang. Ägaren håller honom i strama tyglar och han tvingas laga samma bästsäljar-rätter dag ut och dag in. Efter en massiv slakt (på grund av bristen på nyskapande) av en av internets mest inflytelserika recensenter går han nästan till fysisk motattack, blir av med jobbet och letar sig tillbaka till sina rötter. Enda bonusen är att hans rabiata beteende blir en hit på sociala medier.

Med hjälp av hans exfrus (Sofia Vergara) exman (Robert Downey Jr) börjar han om sin karriär i en sliten matbil, och knyter samtidigt nya band till sin försummade 10-årige son.

Favreau har själv skrivit manus, regisserat och producerat detta uppenbara publikfrieri. Jodå, visst spelar han obesvärat och direkt på relativt enkla känslor, men allt är så välgjort och fullständigt helhjärtat – det blir aldrig plumpt eller platt, att vi låter oss charmas fullständigt. En relativt ”enkel” historia tar oss med på en resa från Miami, via Texas och New Orleans till Kalifornien. Väldigt mycket av tiden går åt åt att skapa de läckraste (inte nödvändigtvis de sundaste) rätterna, samtidigt som allt dokumenteras och görs reklam för via Twitter.

Helt enkelt en härlig film, med bra roller från ett litet stjärnteam (nämnde vi att Scarlett Johansson spelar hans sängkamrat som låter sig bli förförd av en god måltid?), berättad på ett opretentiöst och trovärdigt sätt, toppat av ett svängigt soundtrack. Enkelt och ärligt, och undviker i stort sett de typiska klyschorna. Chef gör att det vattnas om munnen på oss, vi blev genast sugna på att äta alla läckra rätter – och att boka en semester till Kuba och/eller New Orleans. 5 stjärnor.

Chef_2 Chef_10 Chef_9 Chef_8 Chef_7 Chef_6 Chef_5 Chef_4 Chef_3
<
>

Både bild- och ljudkvaliteten imponerar. Bonusmaterialet består av ett par borttagna scener, ett kul kommentatorsspår och en kort bakomfilm.

Fakta
  • Release: 23 mars 2015
  • Regi: Jon Favreau
  • Med: Jon Favreau, Emjay Anthony, John Leguizamo, Sofía Vergara, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Dustin Hoffman
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:55
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
blank
Alla nya streaming-titlar i oktober Här alla nya serier och filmer som du kan streama i oktober – och nu får vi återse den härligt frispråkiga Tanya McQuoid!
Baldwin ingår förlikning Knappt ett år efter skjutskandalen i Texas är ärendet nu avslutat.
Så Black Panther var inte död! Eller? Marvel blåser nytt liv i Black Panther-serien.
blank
Grovt utnyttjad? Svärtar regissör Andrew Dominik ner den mest kända sexbomben genom tiderna?
Senaste nytt från Montana! Kevin Costner & Co sadlar hästarna för ytterligare en omgång cowboyintriger.
Så järven var inte död! Hugh Jackmans Wolverine är inte död! År 2024 återuppstår hjälten med knivbladen i Deadpool 3.
Följ Ljud & Bild