: Chef

Blu-ray-recension

Mycket mer feelgood än så här blir det inte! Jon Favreau skalar ner och ger oss en fantastiskt härlig film om mat, brustna drömmar, familj och vänskap.
Karakter
Drama
Chef
Annons
Annons
forfatter

Mannen som gett oss filmer som Iron Man 1 och 2 och Zathura, har nästan gått tillbaka sina indie-rötter. Med Chef träffar han oss rakt i hjärtat och lämnar oss hungrande efter en god måltid.

Stjärnkocken Carl Casper (Favreau) jobbar på Rivas (Dustin Hoffman) gourmetrestaurang. Ägaren håller honom i strama tyglar och han tvingas laga samma bästsäljar-rätter dag ut och dag in. Efter en massiv slakt (på grund av bristen på nyskapande) av en av internets mest inflytelserika recensenter går han nästan till fysisk motattack, blir av med jobbet och letar sig tillbaka till sina rötter. Enda bonusen är att hans rabiata beteende blir en hit på sociala medier.

Med hjälp av hans exfrus (Sofia Vergara) exman (Robert Downey Jr) börjar han om sin karriär i en sliten matbil, och knyter samtidigt nya band till sin försummade 10-årige son.

Favreau har själv skrivit manus, regisserat och producerat detta uppenbara publikfrieri. Jodå, visst spelar han obesvärat och direkt på relativt enkla känslor, men allt är så välgjort och fullständigt helhjärtat – det blir aldrig plumpt eller platt, att vi låter oss charmas fullständigt. En relativt ”enkel” historia tar oss med på en resa från Miami, via Texas och New Orleans till Kalifornien. Väldigt mycket av tiden går åt åt att skapa de läckraste (inte nödvändigtvis de sundaste) rätterna, samtidigt som allt dokumenteras och görs reklam för via Twitter.

Annons

Helt enkelt en härlig film, med bra roller från ett litet stjärnteam (nämnde vi att Scarlett Johansson spelar hans sängkamrat som låter sig bli förförd av en god måltid?), berättad på ett opretentiöst och trovärdigt sätt, toppat av ett svängigt soundtrack. Enkelt och ärligt, och undviker i stort sett de typiska klyschorna. Chef gör att det vattnas om munnen på oss, vi blev genast sugna på att äta alla läckra rätter – och att boka en semester till Kuba och/eller New Orleans. 5 stjärnor.

Chef_2 Chef_10 Chef_9 Chef_8 Chef_7 Chef_6 Chef_5 Chef_4 Chef_3
<
>

Både bild- och ljudkvaliteten imponerar. Bonusmaterialet består av ett par borttagna scener, ett kul kommentatorsspår och en kort bakomfilm.

Fakta
  • Release: 23 mars 2015
  • Regi: Jon Favreau
  • Med: Jon Favreau, Emjay Anthony, John Leguizamo, Sofía Vergara, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Dustin Hoffman
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:55
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.