Search
Generic filters

: Chef

Blu-ray-recension

Mycket mer feelgood än så här blir det inte! Jon Favreau skalar ner och ger oss en fantastiskt härlig film om mat, brustna drömmar, familj och vänskap.

Karakter
Drama
Chef

Mannen som gett oss filmer som Iron Man 1 och 2 och Zathura, har nästan gått tillbaka sina indie-rötter. Med Chef träffar han oss rakt i hjärtat och lämnar oss hungrande efter en god måltid.

Stjärnkocken Carl Casper (Favreau) jobbar på Rivas (Dustin Hoffman) gourmetrestaurang. Ägaren håller honom i strama tyglar och han tvingas laga samma bästsäljar-rätter dag ut och dag in. Efter en massiv slakt (på grund av bristen på nyskapande) av en av internets mest inflytelserika recensenter går han nästan till fysisk motattack, blir av med jobbet och letar sig tillbaka till sina rötter. Enda bonusen är att hans rabiata beteende blir en hit på sociala medier.

Med hjälp av hans exfrus (Sofia Vergara) exman (Robert Downey Jr) börjar han om sin karriär i en sliten matbil, och knyter samtidigt nya band till sin försummade 10-årige son.

Favreau har själv skrivit manus, regisserat och producerat detta uppenbara publikfrieri. Jodå, visst spelar han obesvärat och direkt på relativt enkla känslor, men allt är så välgjort och fullständigt helhjärtat – det blir aldrig plumpt eller platt, att vi låter oss charmas fullständigt. En relativt ”enkel” historia tar oss med på en resa från Miami, via Texas och New Orleans till Kalifornien. Väldigt mycket av tiden går åt åt att skapa de läckraste (inte nödvändigtvis de sundaste) rätterna, samtidigt som allt dokumenteras och görs reklam för via Twitter.

Helt enkelt en härlig film, med bra roller från ett litet stjärnteam (nämnde vi att Scarlett Johansson spelar hans sängkamrat som låter sig bli förförd av en god måltid?), berättad på ett opretentiöst och trovärdigt sätt, toppat av ett svängigt soundtrack. Enkelt och ärligt, och undviker i stort sett de typiska klyschorna. Chef gör att det vattnas om munnen på oss, vi blev genast sugna på att äta alla läckra rätter – och att boka en semester till Kuba och/eller New Orleans. 5 stjärnor.

Chef_2 Chef_10 Chef_9 Chef_8 Chef_7 Chef_6 Chef_5 Chef_4 Chef_3
<
>

Både bild- och ljudkvaliteten imponerar. Bonusmaterialet består av ett par borttagna scener, ett kul kommentatorsspår och en kort bakomfilm.

Fakta

 • Release: 23 mars 2015
 • Regi: Jon Favreau
 • Med: Jon Favreau, Emjay Anthony, John Leguizamo, Sofía Vergara, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Dustin Hoffman
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Längd: 1:55

IMDB Rating

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.
  Stenhård socialrealism mixas med intressanta karaktärer och en rörig, halvdan handling i Netflix senaste storfilm.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.