Search
Generic filters

: Black Sea

Blu-ray-recension

En förträffligt spännande ubåtsfilm, fast inte utan lite missar i handlingen.

Karakter
Thriller
Black Sea

Vi har alltid varit fascinerade av ubåtsfilmer. Intresset väcktes förmodligen av den fantastiska Das Boot (1981) som på ett så klaustrofobiskt och realistiskt sätt skildrade det trånga, varma och skitiga livet i en tysk ubåt under andra världskriget. Amerikanerna har också levererat ett par fina ubåtsfilmer, till exempel Jakten på Röd oktober, Crimson Tide, K19 samt (den ovanliga korkade men ändå effektivt spännande) U-571. Black Sea ger oss den brittiska versionen, med nedbrutna, arbetslösa pessimister som får tag på en sjunken nazi-ubåt fylld till brädden med guldtackor från Stalin.

Med finansiering av en mystisk företagsmagnat skrapar, bokstavligt talat, den före detta räddningsarbetaren och ubåtskaptenen Robinson (Jude Law) ihop en brokig skara antihjältar. Det sovjetiska vraket de hyr håller knappt tätt i svetsfogarna och hålls ihop av rost – samtidigt som den ryska Svarta Havet-flottan vakar ovanför dem. Inuti det smutsiga och klaustrofobiska skeppet pågår en kamp om pengar och maktpositioner, en konflikt som förvärras av Robinsons socialistiska tankegångar om att alla ska få en lika stor andel av guldet.

Black Sea_5

Handlingen är enkel och det mesta utspelas nere i det mörka djupet där spänningen är påtaglig när konflikterna mellan besättningen stegras och så småningom försätter dem alla i livsfara. Och vad tänker kaptenen på mest, besättningens säkerhet eller att guldet bärgas?

Jude Law är bitande intensiv som den snudd på hänsynslöse kaptenen som nästan är beredd att satsa allt för att försöka vända lyckan (och kanske vinna tillbaka sin familj), bland det färgstarka gänget sjömän och dykare finns bryska ryssar, en grön nybörjare (naturligtvis med gravid hustru som väntar därhemma) och psykopater (naturligtvis spelad av en briljant Ben Mendelsohn). Men även om det är skådespelare som spelar alla karaktärer så är det ubåten och miljön som har huvudrollen.

Black Sea_4

Filmen är snyggt filmad och har en konsekvent stegrande spänningskurva, där det ständigt dyker upp nya och oväntade saker som sätter operationen i fara. Vi blir inte minst imponerade av undervattensscenerna som är som att titta på besättningen på en främmande planet, fullständigt isolerade och ensamma. Det fina helhetsintrycket sänks dock en smula av lite väl stereotypa karaktärer plus att manusförfattaren och regissören inte lyckas undvika en del alltför enkla klyschor och en del grova hål i handlingen (som varför Mendelsohn gör som han gör). Sammantaget 4 starka stjärnor.

Submarine Man Black Sea_3 Black Sea_2
<
>

Ett bra ljudspår och i stora drag en mycket hög bildkvalitet lyfter filmen. Bara ett kommentatorsspår och en kort bakomfilm som bonusmaterial.

Fakta

 • Release: 31 augusti 2015
 • Regi: Kevin Macdonald
 • Med: Jude Law, Scott McNairy, Ben Mendelsohn, Konstantin Khabenskiy, Daniel Ryan, Michael Smiley, Bobby Schofield
 • Genre: Thriller
 • Land: UK
 • År: 2014
 • Längd: 1:54

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.
  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.