: Black Sea

Blu-ray-recension

En förträffligt spännande ubåtsfilm, fast inte utan lite missar i handlingen.
Karakter
Thriller
Black Sea
Annons
Annons
forfatter

Vi har alltid varit fascinerade av ubåtsfilmer. Intresset väcktes förmodligen av den fantastiska Das Boot (1981) som på ett så klaustrofobiskt och realistiskt sätt skildrade det trånga, varma och skitiga livet i en tysk ubåt under andra världskriget. Amerikanerna har också levererat ett par fina ubåtsfilmer, till exempel Jakten på Röd oktober, Crimson Tide, K19 samt (den ovanliga korkade men ändå effektivt spännande) U-571. Black Sea ger oss den brittiska versionen, med nedbrutna, arbetslösa pessimister som får tag på en sjunken nazi-ubåt fylld till brädden med guldtackor från Stalin.

Med finansiering av en mystisk företagsmagnat skrapar, bokstavligt talat, den före detta räddningsarbetaren och ubåtskaptenen Robinson (Jude Law) ihop en brokig skara antihjältar. Det sovjetiska vraket de hyr håller knappt tätt i svetsfogarna och hålls ihop av rost – samtidigt som den ryska Svarta Havet-flottan vakar ovanför dem. Inuti det smutsiga och klaustrofobiska skeppet pågår en kamp om pengar och maktpositioner, en konflikt som förvärras av Robinsons socialistiska tankegångar om att alla ska få en lika stor andel av guldet.

Black Sea_5

Handlingen är enkel och det mesta utspelas nere i det mörka djupet där spänningen är påtaglig när konflikterna mellan besättningen stegras och så småningom försätter dem alla i livsfara. Och vad tänker kaptenen på mest, besättningens säkerhet eller att guldet bärgas?

Jude Law är bitande intensiv som den snudd på hänsynslöse kaptenen som nästan är beredd att satsa allt för att försöka vända lyckan (och kanske vinna tillbaka sin familj), bland det färgstarka gänget sjömän och dykare finns bryska ryssar, en grön nybörjare (naturligtvis med gravid hustru som väntar därhemma) och psykopater (naturligtvis spelad av en briljant Ben Mendelsohn). Men även om det är skådespelare som spelar alla karaktärer så är det ubåten och miljön som har huvudrollen.

Black Sea_4

Filmen är snyggt filmad och har en konsekvent stegrande spänningskurva, där det ständigt dyker upp nya och oväntade saker som sätter operationen i fara. Vi blir inte minst imponerade av undervattensscenerna som är som att titta på besättningen på en främmande planet, fullständigt isolerade och ensamma. Det fina helhetsintrycket sänks dock en smula av lite väl stereotypa karaktärer plus att manusförfattaren och regissören inte lyckas undvika en del alltför enkla klyschor och en del grova hål i handlingen (som varför Mendelsohn gör som han gör). Sammantaget 4 starka stjärnor.

Submarine Man Black Sea_3 Black Sea_2
<
>

Ett bra ljudspår och i stora drag en mycket hög bildkvalitet lyfter filmen. Bara ett kommentatorsspår och en kort bakomfilm som bonusmaterial.

Fakta
  • Release: 31 augusti 2015
  • Regi: Kevin Macdonald
  • Med: Jude Law, Scott McNairy, Ben Mendelsohn, Konstantin Khabenskiy, Daniel Ryan, Michael Smiley, Bobby Schofield
  • Genre: Thriller
  • Land: UK
  • År: 2014
  • Längd: 1:54
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.
Sedan HBO avslutade sin flaggskeppsserie Game of Thrones har tittarsiffrorna verkligen fått sig en knäck.
HBO har presenterat skådespelarna till andra säsongen av den norska serien Beforeigners. Och ett av ansiktena är en gammal bekant från Game of Thrones.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.